По време на двучасовия преход ще имате възможността да покорите връх, да посетите манастир, да се подкрепите с хижарски гозби - и всичко това без дори да се изморите.

В сравнение с туристическите маршрути на Витоша, по-скромната Люлин планина остава подценена, но гледката, която тя открива към възхитителния масив на Витоша и софийското поле, определено си заслужава.

Хижа Бонсови поляни

Снимка: Хижа Бонсови поляни

В гъста букова гора се намира единствената действаща хижа в Люлин планина - Бонсови поляни. Разположена е в източния дял на Люлин, м. Поляните, в края на квартал Горна баня. Точното местоположение можете да откриете тук: GPS: 42.650134 º N 23.191995º Е. Удобният достъп от града прави хижата удачен избор за бягство сред природата през всеки сезон, без дори да губите време в път. Неотдавна тя смени своите стопани, които я подобриха с прекрасни съоръжения като люлки, катерушки и пързалки. На широката поляна пред хижата през топлите почивни дни цари истинско детско царство, където малчуганите играят без спирачки. През зимата пък това е най-популярната дестинация за спускане с шейни.

Снимка: Хижа Бонсови поляни

На Бонсови поляни можете да се насладите на вкусни гозби - скара, супи, домашни сокове, както и на слънчеви бани на удобните шезлонги. В района дори можете да събирате билки и гъби. През пролетта пък можете да се възползвате и наберете от свежата коприва по пътеките. От Бонсови поляни тръгват пътеките за връх Дупевица, Владая, Княжево, Горнобанския манастир, Банкя и Билната пътека, която ще ви отведе чак до Клисурския манастир.

Снимка: Цветана Игнатова

Що се отнася до сградата, едноетажната хижа разполага с капацитет от 13 легла и има вътрешни санитарни възли, електрически уреди за отопление, туристическа столова, ресторант с лятна градина. Tази година Бонсови поляни получи признание, като намери място в номинациите за "Най-добра хижа с автомобилен/ лифт достъп" в кампанията "Хижа на годината", инициатива на 360mag.bg.

Към връх Дупевица и обратно

Най-популярната разходка в Люлин планина е до едноименния връх със забавното име Дупевица (по старому "Доопевица"). Има различни алтернативи как да го обходите, но най-пълноценно и зрелищно е да направите кръговия маршрут, който тръгва от м. Бонсови поляни, минава през Горнобанския манастир "Св. Кирил и Методий" (1885 г.), покорява първенеца Дупевица и слиза до хижа Бонсови поляни и местността.

Снимка: Хижа Бонсови поляни

Отправната точка на маршрута е вилната зона на кв. Горна баня, където има широко пространство, служещо като паркинг. Можете да се ориентирате по автобусната спирка на 103. Като оставите колата си, продължете по асфалтирания баир към Горнобанския манастир, за който има табела. Пешеходното разстояние до манастира е 10 минути.

Снимка: Цветана Игнатова

От манастира поемете по черния път, който стига до ретранслатора (можете да го ползвате като ориентир). По маршрута ще срещнете разклонения, където маркировката се губи на места, ала вие следвайте главния черен път. На финалната права преди ретранслатора пътеката става доста стръмна за кратко.

Така, след общо 40 минути ходене от манастира, ще се озовете при ретранслатора, където ще откриете руини от военно поделение. Оттам хванете надясно към вр. Дупевица (10 минути). Любопитно е, че ще минете покрай изоставени бункери, гаражи и спални помещения. Не забравяйте да погледнете надясно от вас - постепенно се откриват невероятни гледки към София, Витоша и дори Стара планина. Ще познаете връх Дупевица (1256 м) по знамето и скалните пирамидки.

Снимка: Цветана Игнатова

Слизането започва от разклона при ретранслатора, където трябва да поемете надолу по асфалтовия път вдясно. Ако следвате зелената маркировка, ще се любувате на панорамната гледка към Витоша. Накрая след около 40 минути ходене, ще стигнете до разклон, вляво от който се спуска стръмен черен път. Той ще ви отведе директно в хижа Бонсови поляни, където ще ви нагостят с вкусно хапване.

Снимка: Хижа Бонсови поляни