Тази къща, известна като Bonita Domes, изглежда като проектирана в друг свят, а всъщност се намира в националния парк Джошуа Три в Калифорния. Неотдавна Bonita бе обявена за продажба за 2.1 млн. долара.

Настоящият собственик Джефри Уайс купува къщата през октомври 2020 г. за 808 500 долара. В района се продават над 180 еднофамилни къщи, а цените варират от 119 999 до 18 млн. долара. Bonita Domes е третият най-скъп имот в района.

Снимка: Airbnb

Но кое, освен "извънземния" дизайн на къщата, я прави толкова скъпа? Куполите на футуристичния дом са изграждани седем години. За създаването им е използвана изкопана от мястото земя, а вдъхновение е почерпено от иранския архитект Надер Халил.

Халил е пионер в SuperAdobe архитектурата. През 1991 г. основава Калифорнийския институт за земна архитектира, организация с нестопанска цел, която изследва и развива устойчиви строителни дизайни.

През 80-те години на миналия век НАСА възлага на Халил да проектира жилища за Луната, а резултатът бил най-стабилният от всички архитектурни елементи - куполът. От тази разработка се ражда и Bonita Domes.

Снимка: Airbnb

Нетрадиционната къща с площ от близо 125 кв. м. се състои от три купола - основно жилище с пет спални, баня и коктейлен бар. Имотът разполага и със собствен храм за медитация. През 2021 г. новият собственик добавя басейн и облагородява пространството около къщата, с огнище и кухня на открито.

Въпреки че в момента къщата се продава, тя може да бъде наемана и краткосрочно, като цените в Airbnb започват от 780 долара за нощувка.

Снимка: Airbnb