Тъй като масовият туризъм в Амстердам буквално завладява столицата, започнаха нови кампании по отсяване на туристите и намаляване на броя им. Едно от първите нововъведения, което беше съобщено от властите преди три седмици, е забраната да се пуши марихуана по улиците на квартала на Червените фенери "Де Вален".

Наредбата ще влезе в сила през средата на месец май по изискването на холандските граждани, които се оплакват от разрушителното поведение от страна на туристите. Местните в старата част на града страдат от вандалските прояви на пияни и дрогирани туристи по улиците. Освен това свободната употреба на подобни вещества стимулира нелегалната им продажба и засилва престъпността.

Снимка: iStock by Getty Images

Все още не е ясно дали новото правило ще касае също терасите на специалните кафенета "кофишопове", където легално се продава марихуана и производните на канабиса. Но това се разглежда като възможност от местната управа. Други промени се отнасят до въвеждането на вечерен час на кафенетата до 2 часа след полунощ и публичните домове до 3 в 9 квартала на фенерите.

Стратегията по пречистването на района е част от тазгодишната туристическа кампания на Амстердам да ограничи броя на вредните международни туристи, дошли за алкохол и наркотици, като насърчи по-отговорен и културен туризъм. По този начин свръх популярните райони на Rembrandtplein, Leidseplein и "Де Вален" ще могат да си отдъхнат от наплива на посетителите. Мерките включват дори регулирането на броя Airbnb, хотели и круизи по реката, които се отдават. Целта е броят на нощуващите туристи годишно да се намали от 18 на 10 милиона.

Други нововъведения засягат продажбите на алкохол. Вече не можете да си купите алкохол след 4 следобед в дните от четвъртък до неделя. А също така алкохолът не трябва да бъде на показ от щандовете през въпросните часове. Както политикът Софиан М"бараки заяви: "Целта на кампанията е да ограничи нежеланите посетители. През последните месеци съм водил разговори с различни групи: граждани, бизнеси, експерти и заинтересовани групи. От дискусиите стана ясно, че интервенцията е необходима".

Снимка: iStock by Getty Images

Амстердам, известен с пословичната си толерантност и либералност, тенденциозно става все по-регулиран през последните години. Изглежда, че на местните им е писнало да се разправят с опиянени туристи, но как това ще се отрази на бизнесите.

Още през 2008 г. прозорците на публичните домове са намалени от 482 до 243. На противоположния бряг, някои от привържениците на секс индустрията обвиняват градската управа в нарастващия ѝ консерватизъм. От своя страна, градските управници споделят, че превенциите не са базирани на морална основа, а на броя на туристите. Тесните улици на Амстердам нямат капацитета да издържат на подобен наплив на туристи и оттам произтича решението да се обезкуражат нежеланите посетители.

Ако желаете да усетите вкуса на Амстердам чрез динамичния и богат културен, исторически, гастрономичен и природен туризъм, разгледайте някои препоръки как едновременно да се насладите на града, като подходите с уважение и отговорност към жителите.

Разходете се извън центъра на града

Снимка: Pixabay

Макар и чаровни, каналите на Амстердам са само една част от градската живописна инфраструктура. Зелените пейзажи и паркове са едва на велосипедно разстояние от центъра. Опознайте божествените езера и ливади в Амстердамската гора. В Slotepark или Westerpark може да се радвате на шир, покой за пикник и възможност да поплувате.

Пътувайте отговорно

Снимка: iStock by Getty Images

Впечатляващото на Амстердам е, че това е един от водещите градове в света по зелена мобилност. Можете да прекосите каналите на каяк или водно колело. А много от туроператорите предлагат обиколки без каквито и да било вредни емисии във въздуха. Екологичните и органични заведения за хранене допълват устойчивата политика на столицата.

Включете се в кръговата политика на града

Преди няколко години Амстердам обяви амбициите си да стане първият в света "кръгов град" (circular city), като сведе отпадъците до минимум до 2050 г., използвайки устойчиви и възобновяеми естествени материали. Кръговата икономика е модел на производството и потреблението, който ограничава отпадъците, като носи ползи за околната среда и икономиката. Като потребител можете да подкрепите този проект, като пазарувате устойчиво и изберете екологично отговорни марки, магазини и ресторанти.

Опознайте местните

Снимка: Pixabay

Най-добре можете да се потопите в атмосферата на града, като общувате с местните. Доброволческите пешеходни обиколки Mee in Mokum tours се осъществяват с участници от най-различни възрасти, дори баби, които имат какво да разкажат. Друго интересно преживяване е плаването с бивша бежанска лодка от пристигналите бежанци по време на кризата, предлагано от Rederji Lampedusa. Бъдете част от социални инициативи като туровете Tours That Matter, които разказват малко познати истории от теми като колониализма.

Посетете Червените фенери по алтернативен начин и купонясвайте в друг район

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да посетите музея от колекции на бившите работници от секс индустрията или да подкрепите инициативи като Condomerie, бутиков магазин за кондоми, който се държи от фондацията за безопасен секс и превенции от болести. Насладете се на халба бира в De Prael craft brewery, които дават възможност за работа на бивши затворници или хора, страдали от ментални болести в миналото си. В допълнение джаз фестивалът на Червените фенери ще представи културната страна на квартала. Амстердам беше първият град, който назначи нощен кмет, който да следи за качествения нощен живот без пренаселеност. Най-важната му задача е да дава на града импулси за нови проекти в сферата на нощния живот. Така изникна обновеният склад в Noord - Sexyland World, клуб на артистите, който събира 365 бизнеси и организации, които са домакини на всичко -  от диско вечери до поетични битки.

Уважавайте правилата

Не забравяйте, че незаконните действия ще бъдат наказани с глоби. Пушенето на канабис не е разрешено по улиците на града, а също и паленето на цигари в закрити помещения. Също така правенето на снимки на секс работниците, освен незаконно, е неуважително. Ако спазвате въпросните правила, ще си гарантирате незабравима и безпроблемна почивка.