Всяка година на 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Поводът е полетът на Юрий Гагарин около Земята от 12 април 1961 г. - събитие, което отваря пътя на човечеството към пътешествията в Космоса.

Днес туристическите полети в космоса са факт, а някога научнофантастични идеи като пилотиран полет до Марс са все по-близо до превръщане в реалност. И ако има място, което разказва космическата история на човека и вдъхновява малки и големи да мечтаят, това е космическият център "Кенеди" във Флорида, САЩ.

Центърът има посетителски център с музейна част, където обиколките и атракциите са подредени в хронологически ред - от първите стъпки извън орбита до грандиозните визии за бъдещето, като много от експонатите са интерактивни и ви позволяват да преживеете частица от живота на астронавтите.

Разгледайте снимки от посетителския център в галерия >>>

Залата на славата на астронавтите

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

В Залата на славата на американските астронавти можете да проследите историята на ранните космически мисии на САЩ, включително и да чуете разказ от наземния екип на програмата "Аполо" - хората, които навигират и следят от Земята всичко по време на полета до Луната да върви гладко.

Стъпването на Луната е централна тема на експонатите в центъра, сред които е ракета "Сатурн V" - същата като тази, която отвежда редица американски астронавти до Луната. Можете да минете под машината, най-голямата летяла някога в космоса, и да почувствате мащабите ѝ. Със своите 111 м тя е по-висока от Статуята на свободата.

Ракетата Сатурн V

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

Сцена в реални размери представя Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, докато забиват американския флаг насред лунния пейзажи и оригиналния лунен модул, с който те достигат до спътника на Земята. Тук има куп интерактивни забавления - можете да се поупражнявате да приземявате лунния модул, да "хвърляте" различни предмети на лунната гравитация и да научите за какво се е използвала всяка част от скафандрите на тогавашните участници в мисията. Можете да направите първите си стъпки на Луната, благодарение на специалния симулатор, чрез който ще оставите свой собствен отпечатък на лунната повърхност.

Можете и не само да видите, но и да докоснете истинска лунна скала, донесена на Земята от мисията "Аполо 17".

Чрез виртуална реалност можете да се разходите на Марс

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

Преживявания, които няма да забравите, са влизането в симулатора за космонавти и експериментите, които можете да си направите, докато се придвижвате из модел на Международната космическа станция (как спят и ядат астронавтите и как се справят с липсата на гравитация).

Посетители при совалката "Атлантис"

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

Специално място е отделено на технологията и особеностите на космическите совалки, като пред очите ви е изложена оригиналната совалка "Атлантис". Космическият телескоп "Хъбъл", който вече повече от 25 години обикаля в орбита и дава отговори на някои от най-големите въпроси в астрономията, също има своето място. В космическия център ще научите всичко за историята и устройството му и ще видите негова точна реплика в реални размери.

Градината с ракетите в космическия център "Кенеди"

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

Пригответе си въпросите за срещата с астронавт

Снимка: Kennedy Space Center Visitor Complex

Една от любимите зони на посетителите в космическия център "Кенеди" е Градината с ракетите - колекция от истински ракети, използвани по време на мисиите "Аполо", "Мъркюри" и "Джемини". На специален тур с автобус можете да стигнете до площадки за изстрелване, използвани в миналото, както и до действащи съоръжения. А ако имате въпроси, свързани с полетите в открития космос, няма по-добро време да си ги запишете, защото в центъра можете да се срещнете с истински американски астронавти.