Все повече хора обръщат внимание на ефекта, който туризмът има върху хората, околната среда и света като цяло.

Затова и много дестинации по света се фокусират все повече върху това да бъдат възможно най-зелени. За много места пандемията беше дълго чаканата глътка въздух, която да си поемат, за да се заемат с въпроса. Други са тръгнали в тази посока преди години.

На първите Гръцки годишни награди в туризма през 2019 г. остров Алонисос е обявен за най-екологичната зелена дестинация в страната. Преди няколко дни Алонисос получи поредното си отличие - беше включен на второ място сред общо седем световни дестинации, отличени от Асоциацията на британските туристически агенции ABTA в областта на екологичния туризъм.

"Отношението ни към природата, и на местните, и на туристите, е най-голямото ни предимство," казва кметът на Алонисос при получаване на наградата си през 2019 г.

Тюлен монах си почива на брега на остров Алонисос

Снимка: iStock by Getty Images

Как Алонисос стана най-добрата екодестинация в Гърция?

Общината на острова стана първата в Гърция, която през 2015 г. забрани употребата на найлонови торбички.

Край Алонисос живее една от последните в света значими популации на тюлена монах. Тук има няколко научни центъра, посветени на това морско животно. В главното пристанище на острова, Патитири, има и постоянна експозиция, посветена на тюлена монах. Ако имате късмет, можете да се срещнете очи в очи с тюлени най-неочаквано, докато плувате в морето. Те са приятелски настроени към хората и преживяването е от онези, които човек ревниво пази в сърцето си.

В района на Алонисос се намира най-големият морски природен парк в Средиземно море - "Алонисос". Благодарение на това тук ще плувате в едни от най-чистите, най-прозрачните води в Гърция.

Край бреговете на Алонисос има многобройни потънали кораби и останки от древни градове. През август 2020 г. тук беше открит първият подводен музей в потънал античен кораб от края на V в. пр.Хр. Корабът "Перистера" се намира на дълбочина 30 м и е един от най-старите, запазени до днес в света (потънал е в края на пети век преди Христа). Тези, които не могат да се гмуркат, могат да направят "виртуално гмуркане" в Музея на сушата.

Църква на остров Алонисос

Снимка: iStock by Getty Images

Къде е Алонисос?

Алонисос се намира на 40 км южно от полуостров Пелион и е част от Северните Споради. За разлика от много други гръцки острови, Алонисос е много зелен - всичко от вътрешността до плажовете и заливчетата му е обгърнато в гъста растителност, която стига чак до бреговете на Егейско море.

Островът има чудесни пясъчни плажове, както и такива с малки камъчета, а част от крайбрежието му е нащърбено с бели и червеникави скали.

Площта му е едва 65 кв.км, което значително улеснява изпълнението на зелените цели на Алонисос, а населението му е малко под 3000 души. Лятно време броят на хората на острова набъбва значително, но въпреки това това парче суша успява да запази атмосферата си на спокойствие и гръцка лежерност.

Заведения в старата столица на остров Алонисос

Снимка: iStock by Getty Images

Какво друго да видите на остров Алонисос?

След разрушителното земетресение от 1965 г. старата столица на острова Палио Хорио (или Старият Алонисос, както също е известна) е срината със земята и е построен нов град пристанище - Патитири. В Патитири се намират Музеят на Алонисос, изследователски центрове, посветени на тюлена монах, както и няколко по гръцки гостоприемни крайбрежни таверни.

Старата столица впоследствие е възстановена в същия старовремски стил и днес е чудесно място за отсядане с бутиковите си хотели, пълните си с изкушения сладкарници и симпатични кафенета с гледки към острова отвисоко, каквито не можете да откриете никъде другаде на острова.

Освен това на острова има още няколко разпръснати селца, до които си струва да се разходите за плаж и невероятна морска храна - от морето в чинията.

В Стени Вала има научна станция, където специалисти се грижат за ранени и болни тюлени, както и за изоставени малки тюленчета.