Пътуването с влак носи несравнимо очарование за пътешествениците. Възможността да се насладят на вълнуващи пейзажи и различно изживяване привлича все повече ентусиасти. Но едно място предлага още повече. 

Тайланд има своя легендарна железопътна история, датираща от началото на 1900 г., когато жителите на Банкок се качват на влака в бягство към плажа. Повече от 100 години по-късно нов курорт, проектиран от световноизвестния  ландшафтен архитект Бил Бенсли, потапя гостите в тази епоха.

InterContinental Khao Yai,  който се намира на около два часа път с автомобил от Банкок, е съставен от повече от 65 апартамента и вили, включва серия от модернизирани тайландски вагони, които са превърнати в луксозни помещения за настаняване.

Снимка: InterContinental Khao Yai

Дизайнът на курорта е вдъхновен от ранните дни на тайландската железница и историята на района като врата към Североизточен Тайланд по време на управлението на крал Рама V (1868 до 1910 г.).

Гостите са обгърнати от миналото веднага щом стигнат до рецепцията. Разположена в самостоятелна сграда, наподобяваща класическа тайландска жп гара, тя е изпълнена с пътнически куфари, дървени пейки, части от класически влак, илюстрации и исторически снимки.

Стилът на Бенсли често е определян като причудлив и фантастичен, а в този проект той е надминал дори и най-дръзките очаквания. Резултатът - имоти, които разказват история. Когато се натъква на жп гара в Тайланд, пълна с излезли от експлоатация влакове, той категорично решава да действа, пише CNN.

"Гледах всички тези ръждясали, стари вагони и си помислих: "О, Боже, те просто седят там и гният... Наистина, трябва да направим нещо с тях", спомня си той. "Шест месеца по-късно изкупихме колкото се може повече от тях... Не е нужно да изграждате всичко от нулата", добавя той.

Снимка: InterContinental Khao Yai

Транспортирането на куп тежки, разлагащи се стари влакове през хълмистия пейзаж до курорта се оказва особено предизвикателно, но си струва усилията.

В допълнение към луксозните апартаменти, вагоните разполагат със спа център, детски клуб и три заведения за храна и напитки - Poirot, Papillon и Tea Carriage.

Papillon е джаз заведение, предлагащо силни коктейли, а през уикендите и музика на живо. Tea Carriage се намира в друга зона на красиво озеленения курорт, където гостите могат да опитат различни напитки, като студено кафе и прекрасен следобеден чай.

Закуската се сервира в Somying"s Kitchen - просторен целодневен ресторант, включващ сепарета, напомнящи вагон-ресторант и ярки сини и бели интериори. Извън него има малък басейн и бар Terminus, който също носи традиционни тайландски железопътни мотиви.

Дори и да не предпочетете да се настаните в един от реставрираните вагони, останалите стаи и апартаменти в курорта също си заслужават. Всеки един, проектиран да изглежда като класически вагон, е уникален и включва ламперии и живописни тапети. Има свързани апартаменти с двуетажни легла за по-големи групи, докато други разполагат с балкони с изглед към езерото и малки частни басейни.

Снимка: InterContinental Khao Yai

Гостите могат да опознаят и националния парк в близост, но си струва да прекарате известно време, наслаждавайки се на курорта. 19-те хектара на InterContinental Khao Yai са пълни с повече от 30 000 дървета и няколко езера, най-голямото от които е дом на множество черни и бели лебеди и обяснимо носи името "Лебедово езеро".

Независимо от това, че е много популярен сред жителите на Банкок, търсещи бягство от града през уикенда, Khao Yai не е най-предпочитаният район на Тайланд за чуждестранни туристи. Пейзажите на Khao Yai често се сравняват с италианската провинция, а някои от курортите, кафенетата, ресторантите и винарните допълват тази атмосфера.

Снимка: InterContinental Khao Yai

Част от горския комплекс Dong Phayayen-Khao Yai е включен в списъка на ЮНЕСКО, като най-стария национален парк в Тайланд и се състои от повече от 2000 квадратни километра гори и пасища.

Туристическите пътеки предлагат различни възможности, както и достъп до красиви водопади. Сред най-известните е Haew Narok, получил световна слава след филма "Плажът".

Служителите на парка предлагат нощни екскурзии за наблюдение на диви животни, които могат да бъдат резервирани чрез посетителския център.

Можете да пристигнете с кола, но е възможно да хванете влак от Банкок до гара Pak Chong, която е на около 40-45 минути от курорта.

В бъдеще се планират организирани пътувания с влак през уикенда, по време на които гостите ще могат да участват в етюди от "Убийство в Ориент Експрес".

Туристите ще забележат и изграждането на дълги надземни железопътни линии - те са част от маршрута на високоскоростния влак Банкок-Накхон Рачасима, който ще свърже страната с Лаос и Китай. 250-километровата линия Банкок-Накхон Ратчасмия трябва да бъде открита през 2026 г.

Снимка: InterContinental Khao Yai