Близо 4 милиона туристи са посетили Кападокия през 2022 г. Фактът не впечатлява никого, защото дестинацията отдавна е туристическо клише. Малко гледки на планетата могат да се конкурират със стотиците ярко оцветени балони с горещ въздух, които по изгрев слънце се издигат над сюрреалистичните скални образувания. Но средностатистическият турист ще се измъкне от Кападокия скоро след като се измъкне от плетената кошница - и ще загуби.

Отделете един или два допълнителни дни, за да опознаете този прекрасен регион в Турция отвъд обичайното.

Музеят на косата в Аванос - клише, но не съвсем

Нека започнем с основните неща. Кападокия е историческа област, разположена в централната част на Анадола, и се състои от пет провинции: Аксарай, Невшехир, Нигде, Кайсери и Киршехир. Вероятно ще отседнете в Гьореме, град в Невшехир и център на всичко туристическо, но еднодневната екскурзия до близкия Аванос е силно препоръчителна. Градът, в който е заложено изкуството на грънчарството, е разположен на подходящо наречената Червена река, където залежите от червена глина, които се намират по бреговете ѝ, се използват за производство на продукти за домакинството още от времето на хетите. Сега градчето е спокойно и идилично, провеждат се демонстрации на грънчарство, логично е изпъстрен с многобройни работилници за грънчарство и магазин за керамика. Но Аванос си е спечелил слава с онова, което се намира под земята му - музей на косата.

Снимка: Hair Museum of Avanos

Музеят на косата на Аванос, не е за онези, които съзират зловещото в тази необичайна колекция, която се намира в Chez Galip. Странният музей е основан от художника керамик Галип Кьоркю съвсем случайно.

Историята му започва през 1979 г., след като една френска туристка посещава работилницата на грънчаря Галип Кьорюкчю и на заминаване отрязва един кичур от косата си и го оставя в стената на скалата, за да му напомня за нея. По-късно следващите посетителки на работилницата започват също да оставят по един кичур от косите си и с времето експозицията започва да разраства. Уникалната колекция от коси, която през 1998 г., влезе в Книгата на рекордите на Гинес, привлича вниманието на гостите, посещаващи региона. Косите на около пет милиона жени от цял свят вече красят всеки сантиметър от това подземно пространство, включително и таваните. Снимането не е разрешено, тъй като всеки "експонат" носи съответен адрес и ръчно написана бележка, повтаряща нишките, поставили началото на тази странна традиция.

Смелите жени от "Женска ръка" в Учхисар

Отвъд туристическата пътека се намира Kadıneli, стилен малък ресторант, ръководен само от жени и пленяващ с невероятна кухня. Намира се в град Учхисар и името му означава "женска ръка", а зад кулисите има много такива. Всички служители - от готвачите и миячите на съдове до сервитьорките - са жени. Смели жени.

Снимка: Kadıneli

Идеята да бъде създадена възможност за заетост на жените в региона, всъщност се сблъсква с отпор, когато отваря врати през 2015 г. Традиционните роли на половете в Анадола се спазват канонично, както може да се предполага, така че идеята съпрузите да гледат децата, докато жените отиват на работа, е била нечувана. Но сега вече е бизнес модел, който не просто прилича туристи, а пише нова история.

Вярно е, че менюто е ограничено, но това е място, в което качеството надделява над количеството. Ще хапнете турски основни ястия като гьозлеме, лозови сарми, менемен, мантъ. Съчетайте вкусния обяд в този по-малко известен ресторант с посещение на магазина на място, в който се продават сушени и консервирани храни, но и великолепни плетени играчки, преди да изгорите калориите в замъка Учхисар, най-високата точка в Кападокия.

Традициите в Гьореме

Когато говорим за покупки, за които няма да съжалявате, улиците на Кападокия са пълни с магазини за сувенири, изпъстрени с примамлив кич - помислете за магнити, миниатюрни балони с горещ въздух и феерични орнаменти. Вярно е, че те са евтини и по-лесни за опаковане от килимите и керамиката, но е разумно да овладеете импулса си.

По-добре похарчете парите си в Melih's Gourds, където се продават сложно издълбани лампи, изработени от сушени тикви, Sultan's Charm, където ще намерите органични сапуни и луксозни продукти за хамам, и Yastik's, чиито уникални възглавници са с културни акценти - всички те се намират в Гьореме.

За сувенир, който крещи "Кападокия", макар и с история, която все още се обсъжда, изберете кукла Soğanlı. Легендата разказва, че първата подобна кукла е направена преди много десетилетия, когато жена от село Соганли скърбяла за смъртта на детето си и направила парцалената кукла, за да преодолее мъката, поне за малко. Други твърдят, че тези кукли се изработват от местните жени за техните деца от няколко века насам.

Независимо коя от версиите е вярна, тези ръчно изработени кукли, облечени с традиционни дрехи, са толкова търсени, че цели семейства в Соганли могат да се издържат от тях.

Долината на любовта

Снимка: iStock by Getty Images

По-бавният подход из Кападокия дава възможност да се изследват нейните наистина неземни долини. Пример за това е Долината на любовта. Разположена непосредствено до Гьореме, тя е дом на фалически колони, за които мнозина предполагат, че са изкуствено създадени паметници, предназначени да отдават почит на мъжката плодовитост. Всъщност виновни за това са милионите години на ерозия.

Офроуд приключение

Разбира се, че ще предпочетете да се насладите на панорамата от въздушен балон, но джип сафари е дори по-вълнуващо изживяване. Изгледът над долината за щастие е лишен от тълпи и автобуси с туристи. Някои предпочитат да се спуснат до основата на тези 18-метрови колони. Преходът до Долината на любовта и обратно отнема по-малко от три часа. Бъдете внимателни да не стигнете твърде далеч отвъд скалните образувания, тъй като глутниците диви кучета стават все по-агресивни, когато пътеката започне да изчезва.

На лунна светлина сред приказните скални образувания на Кападокия

Освен впечатляващите пейзажи, пътеките с различна степен на трудност и изоставените пещерни жилища, които някога са приютявали ранните християни, бягащи от римските гонения, които правят Кападокия идеална дестинация за любителите на пешеходния туризъм, тя има още и още прелести.  Червената долина се оценява високо заради пурпурния си оттенък и местата за залез, а Гълъбовата долина удобно свързва градовете Гьореме и Учхисар.

Снимка: iStock by Getty Images

Нито една от тях обаче не е толкова уникална, колкото Розовата долина на лунна светлина. Moonlight Cappadocia е осветен тричасов поход с водач, който се провежда ежемесечно в нощта на пълнолуние между април и октомври. По пътя ще спрете за прясно изцеден сок от нар и дори ще присъствате на музикално представление на свещи в древна пещерна църква.

Снимка: iStock by Getty Images