Въпреки че този регион на Румъния е известен най-вече с вампирските легенди, той има богати празнични традиции и невероятни коледни базари. Можете да прекарате няколко дни в приказно имение, възстановено, за да открои автентичния си характер от 1800 г.

Тук ще можете да се разходите с каляска, да посетите различни занаятчийски работилници и да карате ски в зимния курорт Пояна Брашов.

Но най-вълнуващо е, че можете да отседнете в трансилванския ваканционен дом на крал Чарлз Трети. Селцето, където се намира имението, е документирано за първи път през 16 в. като собственост на един от трансилванските предци на краля. Домът на бившия съдия, който е надзиравал околността, е заобиколен от гори и обширни цветни ливади.

Село Вискри е пасторален свят, който предлага всичко необходимо, за да се почувствате в легенда. Наоколо се разхождат гъски, в задния двор на имението понякога могат да бъдат видени мечки.

Чарлз има специално отношение към Румъния. Монархът е далечен роднина на бившия румънски крал Михай и дори е твърдял, че Влад Цепеш е един от неговите предци.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Новият крал на Великобритания купува и реставрира саксонска вила от 18-и век, но и още няколко имота. Определят ги не само като уютни, но и спасени, благодарение на Чарлз, тъй като по този начин възражда традициите на региона.

Чарлз Трети пристига за първи път в Трансилвания през 1998-а година като принц на Уелс. От онзи момент той не пропуска възможност да посети Румъния, като изтъква всеки път колко е очарован от биоразнообразието и красотата на мястото. Преди няколко години новият крал на Великобритания дори поръчва колекция с ботанически илюстрации на диви цветя, открити близо до имотите му във Вискри.

Снимка: iStock by Getty Images

Заема се да реставрира няколко имота, които могат да се отдават под наем, а всички приходи от тях отиват в подкрепа на местната му благотворителна организация. Именно нейна е отговорността за включването на Вискри и други части на Трансилвания в световната туристическа карта.

Последното посещение на Чарлз е било през май тази година. Когато идва, обича да гостува на местните панаири, училища, да опитва от продукцията на фермерите, но също и ракия.

Трансилвания е известна с уникалните си средновековни селища и отличното вино. А зимата е и един от най-красивите сезони, тъй като снегът покрива хълмовете и превръща пейзажа в коледна картичка.

Във всяко село има множество различни вероизповедания, които са оставили своя отпечатък върху културното наследство на региона. Това гарантира голямо разнообразие от зимни традиции - от Коледуване на Бъдни вечер, театрални представления и специални новогодишни тържества.

 

Снимка: iStock by Getty Images