Нищо не обявява официално началото на коледния сезон в Германия така, както празничните коледни базари. Ароматът на печени бадеми, гевречета и курабийки, сгряващият вкус на греяното вино

След като през 2020 г. те бяха отменени почти в цяла Европа заради усложнената ситуация с COVID-19, през 2021 г. те се завръщат триумфално.

Властите са решени да върнат празничната радост в германските градове, макар и с редица ограничения. Почти навсякъде ще се изисква носене на маска, социална дистанция, а на мнго места и ваксинационен сертификат или отрицателен тест.

Организаторите на повечето събития предупреждават, че са възможни промени в движение, а при рязко влошаване на ситуацията с COVID-19, не е изключено и пълната отмяна на базарите. Засега обаче всичко изглежда оптимистично. 

Вижте кои коледни базари ще се проведат в Германия тази година и при какви мерки.

Разгледайте и германските коледни базари в галерия >>>

Коледни базари в Берлин

Коледен базар в Берлин

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: датите варират, повечето отварят в края на ноември

Правила: Някои базари приемат само ваксинирани и преболедували посетители (например Ротес Ратхаус, Цитаделе Спандау и Гендарменмаркт), а други - и такива с отрицателен тест. Това правило важи за всички посетители над 12 години.

Коледните базари в германската столица са десетки и практически всеки площад и пешеходна улица се превръщат в празнична сцена за музиканти, артисти, пекари и творци. Списък на вече обявените базари има тук.

Коледен базар в Дюселдорф

Коледен базар в Дюселдорф

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 18 ноември - 30 декември

Правила: Социална дистанция, носене на маски

В Дюселдорф има няколко локации с коледни базари, като дори само разходка из старат част на града ще е напълно достатъчно да ви настрои на коледна вълна. Базарът в Стария град е оформен в стила на старовремските къщи, има специален базар за ръчно изработени подаръци и украшения, както и Базарът на ангелчетата, който е с акцент върху празничната храна.

Коледен базар в Дрезден

Коледен базар в Дрезден

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 22 ноември - 24 декември

Правила: Не са обявени

Дрезден се гордее с най-стария коледен базар в Германия, известен тук като Щрицелмаркт - тази година ще се проведе за 587-и път. Разположен сред бароковите къщи на стария Дрезден и с внушителната църква "Света Богородица" за фон, коледният базар на Дрезден е магическо място. Имате доста преживявания, които да отметнете, докато сте тук - да се повозите на огромната въртележка, да се снимате с гигантската лешникотрошачка, да участвате (поне като дегустатор) на Фестивала на щолена и да успеете да разгледате всички над 200 щанда с коледен разкош.

Коледен базар в Лайпциг

Коледен базар в Лайпциг

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 23 ноември - 23 декември

Правила: Не са обявени

Коледният базар в Лайпциг е сред най-старите - според историческите данни да провежда поне от 1458 г. Върви в комплект с магическа коледна гора, където децата могат да се срещнат с Дядо Коледа, а в центъра на града се разполагат над 300 коледни щанда, огромен коледен календар (над 800 кв.м) и 38-метрово виенско колело.

Коледен базар в Нюрнберг

Коледен базар в Нюрнберг

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 26 ноември - 24 декември

Правила: Не са обявени

Тази година коледният базар на Нюрнберг ще бъде разпръснат на няколко градски площада, за да не се получава струпване на хора. Това няма да лиши посетителите от прочутата церемония по откриването, по време на която всяка година се рецитира едно и също стихотворение поне от 50-те години насам.

"Вие, мъже и жени, които някога сте били деца,

бъдете отново щастливи като деца!"

Коледен базар в Ерфурт

Коледен базар в Ерфурт

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 23 ноември - 22 декември

Правила: Само ваксинирани и преболедували COVID-19 посетители ще бъдат допускани, няма да има вариант за влизане с отрицателен тест

Това, че коледният базар в Ерфурт не е световоноизвестен е световна несправедливост. В един от най-красивите средновековни градски центрове в Германия се разполага един от най-невероятните базари в цяла Германия. Тук сцената на Рождество е пресъздадена с дървени фигури в реален ръст, а коледната пирамида е висока 12 м. Всяка година се провежда и специализирано изложение за цветя.

Коледен базар във Франкфурт

Коледен базар във Франкфурт

Снимка: iStock by Getty Images

Кога: 22 ноември - 22 декември

Правила: Не са обявени

Франкфурт може да е финансовата столица на Германия, но и тук коледният дух е жив. Отправете се към Рьомерберг, където сред традиционните къщи с геометрични фасади се разполага най-големият коледен базар в града. Освен фигурки, подаръчета и украшения, базарът е известен с кулинарната си част - карамелизирани ябълки, глювайн, най-различни видове наденички, изпечени на открит огън - оставете се носът ви да ви води.