През последните години все повече хора в западния свят търсят нестандартни и екосъобразни начини да погребат тленните си останки. Предлагат се услуги като погребение в корените на дърво, превръщане на тленните останки в компост или погребение в бързо разпадащ се ковчег от специален вид гъби.

Няколко американски компании са открила и друг начин, по който смъртта на хората да допринесе за възраждането на природата. "Вечни рифове" и "Нептун мемориал риф" са само две такива благотворителни организации от Флорида, които предлагат след смъртта на човека кремираното му тяло да бъде използвано за появата на нови коралови рифове.

За основа се използват рифови топки - специални съоръжения от бетон с неутрално pH, които се използват по цял свят за запазване на съществуващи рифове и създаване на нови. Вътре в топките, които са частично кухи, се поставя праха от кремираното тяло, а самите топки се разполагат на различни места по американското крайбрежие, където условията за формиране на нови рифове са подходящи.

Близките на починалия получават точните GPS координати на топката, за да могат да го посещават, а времето, за което на изкуствената топка става дом за водорасли, корали и различни морски растения и животни, е едва няколко седмици.

Макар идеята на инициативата да е благородна, тя не е съвсем щадяща околната среда, коментира британският вестник "Градиън". При кремирането на тялото се изхвърля голямо количество въглероден диоксид, а производството на бетона също е процес с голям въглероден отпечатък.