Япония е известна с любовта си към атракциите на животинска тематика - от кафенета за зайци в Токио, до питомните елени, които се скитат из Нара, и снежните маймуни на Джигокудани, които се къпят в горещи извори...пише oste.bg

В страната е популярно да се дават работни роли на котките, като например назначаването им за господари на замъци и управители на гари. Всичко това е с цел да се привлекат повече туристи в Япония.

Има една атракция обаче, която превъзхожда всички - "Котешките острови" (Неко-Шима). Цели острови, обитавани от котки. Най-известният от тях е остров Аошима, който се намира в префектура Ехиме. Вторият е Таширо-джима. Островите са 11 на брой.

Те се състезават кой от тях има повече котки. На остров Аошима на всеки един човек се падат по петнадесет котки. На острова живят само 10 жители и има над 150 котки. На остров Таширо-джима съотношението е 100 жители:100 котки. Най-голяма популация от хора и котки има на остров Манабешима, където живеят малко под 300 души и има приблизително толкова котки.

Снимка: iStock by Getty Images

Как са стигнали котките до там?

Историите за това как толкова котки са стигнали до островите са най-различни. Аошима има толкова много котки, защото е била популярно място за риболов през 1900-те години и рибарите многократно са имали проблеми с мишки на своите лодки, така че често взимали котки със себе си. С течение на времето те се населили по островите и започнала масовата им популация.

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Таширо-джима обаче има различна история. На него се отглеждали копринени буби, което привличало много мишките. За да намалят популацията им, хората започнали да отглеждат котки. Котешките острови привличат туристи през цялата година. На остров Таширо-джима дори има светилище, където се почитат котките. Котешкият туризъм става все по-голяма атракция за любителите на животни, особено на котки.