Когато потърсите снимки на Дубай в интернет, попадате предимно на небостъргачи, молове и невероятни хотели.

Човек на практика може да прекара целия си престой в емирството, почти без да излиза навън - тунели ви водят от метрото директно в моловете, такситата ви взимат от хотела и ви оставят пред закрити ски писти и атракциони, а ходенето пеша по улиците е изпепеляващо преживяване през голяма част от годината.

Ако след бетона и шума на града имате нужда от малко природа, има къде да отидете в и около Дубай. Не е учудващо, че тук много от местата, на които можете да се доближите до растения, животни и природни пейзажи, са култивирани или създадени от човека, но има и естествени гледки, които ще ви изумят.

Вижте галерия >>>

Градините на чудесата

Градината на чудесата

Снимка: Unsplash

Градините на чудесата (Miracle Gardens) са едно от първите места, за които ви идва наум, когато си мислите за това как в Дубай няма нищо невъзможно. Да изградят градина с буйна растителности и милиони цветя насред пустинята? Няма проблем, дубайците могат всичко. Отворена е на Свети Валентин през 2013 г. и оттогава посреща стотици хиляди посетители, които си сверяват часовниците по Цветния часовник, минават под цветните арки, дивят се на пеперудите и на най-голямата вертикална градина в света. 

Под водата

Dubai Aquarium & Underwater Zoo

Снимка: Unsplash

Дубай е дом на едни от най-впечатляващите аквариуми в света. The Lost Chambers Aquarium е дом на акули, скатове и хиляди пъстри рибки. Можете да се разхождате покрай стените на аквариума или до потърсите своя дзен, докато правите йога с гледка към морските обитатели. Предлага се и плуване с акулите.

Dubai Aquarium & Underwater Zoo не отстъпва по размери и богатство на подводния свят, като също предлага гмуркане и плуване в акули, както и среща с пингвини, видри, крокодили и други.  

Хата

Хата

Снимка: Unsplash

Хата е посоката, в която да се отправите, ако комбинацията от скалисти планини, маршрути за маунтийн байк, язовир и каяци ви звучи изкушаващо. В спокойните тюркоазени води на язовира се отразяват планински върхове, докато бавно се носите по повърхността, удобно седнали в каяк или водно колело или практикувате SUP (stand up paddleboarding).

В Хата можете да разгледате и възстановка на традиционно арабско селище (Hatta Heritage Village). Намира се на около 150 км от столицата Дубай, близо до границата с Оман.

Арабската пустиня

Арабската пустиня в Дубай

Снимка: Unsplash

Няма нищо по-естествено от разходка сред дюните, докато се намирате в една от най-красивите части на Арабската пустиня. В Дубай пясъкът е фин и чист и е съставен предимно от натрошени мидени черупки и корали. Запишете се за тур в пустинята, за да видите дюните и да научите за живота на бедуините в тези немислими за нас условия.

Природен резерват Ал Зора

Резерватът Ал Зора се намира в най-малкото от Обединените арабски емирства, Аджман. Представлява огромна територия с мангрови гори, където живеят розови фламинги и десетки други видове птици. Най-приятният начин да видите мястото е с каяк, като маршрутът ви минава ту през големи открити пространства, ту по тесни водни "алеи" измежду гъстата растителност.

Планината Ал Хаджар 

Планината Ал Хаджар

Снимка: Pixabay

Ал Хаджар е най-високата планина на Арабския полуостров, но когато става дума за маркирани пътеки и възможности за преходи, частта ѝ в Оман е много по-добре разработена. В Дубай можете да се разходите по скалистите склонове и да нощувате в палатка (забранено е само къмпингуването в култивирани земи), както и да се запишете на еднодневен тур с високопроходим автомобил, който ще ви отведе и до традиционен пазар и закриляната от ЮНЕСКО джамия Ал Бидя.

Ал Кудра - езерото на любовта

Ал Кудра, известно още като Езерото на любовта, стана свръхпопулярно в Дубай, след като дубайският шейх Хамдан бин Мохамед сподели негова снимка в Instagram профила си. Погледнато от въздуха, езерото има формата на две преплетени сърца. Най-удивителното е, че водният басейн се намира насред пустинята и е човешко дело. Езерото се намира в оазиса Ал Кудра и е заобиколено от градина с пейки, трасе за джогинг и барбекюта. Входът е свободен. Намира се на по-малко от час с кола от центъра на Дубай.

В района на оазиса има още няколко езера, в които живеят над 150 вида птици.

Космоса

Наблюдението на звезди е популярно занимание в Дубай

Снимка: Unsplash

Наблюдението на звезди става все по-популярно занимание в Дубай, а страната разполага с достатъчно открити пространства, където няма светлинно замърсяване от големите градове. Винаги можете да отидете в пустинята или в планината нощно време, но за близка среща с Млечния път, се отправете към някоя от обсерваториите в ОАЕ - Ал Садийм (Al Sadeem Astronomy) в покрайнините на Абу Даби или Ал Турая (Al Thuraya Astronomy Centre) в Дубай.