Мистериозното японско езеро Машу-ко, или езерото Машу, се е образували в резултат на вулканично изригване преди около 2000 години и според експертни оценки е едно от най-чистите езера в света. Това приличащо на огледало калдерно езеро се намира в националния парк Акан-Машу на остров Хокайдо в Северна Япония и се смята за свещено от коренното японско население айну.

Тъй като езерото е обгърнато от гъста мъгла и 200-метрови кратерни стени, които се спускат рязко във водата, посещението на бреговете на езерото Машу е строго забранено от японското Министерство на околната среда от съображения за безопасност. Недостъпността на езерото не само увеличава мистиката около него, но спомага и за опазването на девствените му води.

На езика на айну езерото Машу често се нарича Kamuito, което означава "езерото на боговете", а местните жители пътуват колкото се може по-близо до него, за да почерпят вдъхновение в трудни моменти и да се помолят.

Народът айну вярва, че в езерото живее женски дух. Според легендата, ако посетителят види повърхността на обикновено покритата му с мъгла вода, ще бъде прокълнат - мъжете ще бъдат бедни и нещастни, а жените няма да имат деца.

Снимка: iStock by Getty Images

Езерото е обгърнато в мъгла повече от 100 дни в годината, а с дълбочината си от 212 м то е едно от най-дълбоките езера в Япония. Тъй като в близост няма лесно проходими пътища, езерото Машу остава девствено в продължение на хилядолетия, но пък привлича любопитни в продължение на стотици години. Освен че е известно като едно от най-красивите японски езера, Машу е и сред най-чистите езера в света, с видимост от 20 до 30 м. 

Посетителите не могат да плуват с лодка, да плуват или да ловят риба във водите на езерото, но три близки наблюдателни кули и туристическа пътека позволяват на всички, които не се опасяват от проклятие, да погледнат към мистичните води на езерото Машу.

Снимка: iStock by Getty Images