Не е изненада, че алпийският Молезон-сур-Грюер (Moléson-sur-Gruyères) е един от най-харесваните курорти във френскоговорящата част на Швейцария за всеки сезон. Намира се едва на 15 минути път с автобус от изключително красивия град Грюер.

Снимка: iStock by Getty Images

Кабинковият лифт от долната станция Plan-Francey ще ви отведе до върха (2002 м), който открива възхитителна гледка към редица върхове разположени между Женевското езеро и Бернер Оберланд, от Монблан до Юра. На покрива на горната станция на лифта има платформа за наблюдение и четири ресторанта, които предлагат местния специалитет фондю, кафе и сладкиши като целувки.

През зимния сезон

Снимка: iStock by Getty Images

30-километровите съвършени писти за ски и сноуборд, разположени между гори и пасища, приканват да бъдат опознати. Молезон-сур-Грюер е чудесна опция за семейства. В сърцето на селото ще откриете ски училища за начинаещите, докато напредналите се спускат от върха, а търсачите на силни усещания експериментират с фристайл трикове, скоци и рампи. Можете да се възползвате и от теглене с тобоган, който минава през 4-километрова пейзажна разходка из района на Грюер.

Къде да отседнете? Имате избор да се настаните в уютна, скрита в горите, швейцарска хижа (шале), да наемете апартамент или стая в хотел. Гледките, тишината и спокойствието в шалетата са незабравими. Много от тях включват удобства като сауна, басейн и джакузи, широка тераса за отдих и припек.

Снимка: iStock by Getty Images

През лятото

Лятото в Молезон е не по-малко фантастично. Ако сте в настроение за катерене, можете да покорите върха или пък да изберете лифта. Други забавления включват въжената линия, колоездене, бобслей, картинг, мини голф, два виа ферата маршрута La Face и Le Pilier за търсачите на адреналин, ботаническа пътека. Освен това можете да видите нагледно как се прави прочутото местно сирене грюер.

Чарът на швейцарските Алпи е в характерните обширни зелени пасища, стръмни склонове, долини и гори, покрити с борове, дъбове и ели. В района има голямо биоразнообразие и се срещат някои типични алпийски видове като планинските или диви кози и антилопите. Поради топенето на ледниците са се образували и не малко езера, което е предпоставка за богатата флора и фауна.

Снимка: iStock by Getty Images