Поколения наред деца на шест-седемгодишна възраст са били водени тук по време на училищни екскурзии.  Но най-запомнящата се атракция за тях е "Десетте кръга на ада" - изображението на будисткото преживяване след смъртта, когато хората са съдени за действията си, а след това им е отредено да се преродят в друга форма, независимо дали като животно или друго човешко същество.

Снимка: Hells Museum

Скулптурите изобразяват потенциални наказания в задгробния живот - обезобразени тела, отрязани глави, плачещи с кървави сълзи, и демони с диви очи, които се хранят с хора.

Благодарение на запомнящата се ужасяваща изложба поколения сингапурци са белязани за цял живот - или поне си напомнят какво може да се случи, ако не се подчинят на родителите си и не проявят достатъчно синовна обич и религиозност.

Сега, осем десетилетия по-късно, десетте кръга най-накрая са признати за звездата на шоуто и са основната атракция в новия Музей на ада в комплекса. Но пътят му от експонат до самостоятелен музей не е бил лек.

Отваряне на портите към ада

 "Всеки път, когато говорим за Haw Par Villa, хората искаха да чуват само историята на десетте кръга ", казва Джия Аядурай, историкът, който стои зад неотдавнашното преосмисляне на музея, пред CNN.

Аядурай е директор на Singapore History Consultants (SHC) - неправителствена група, която е поела управлението на някои от историческите обекти в страната и ги е модернизирала за новото поколение. Преди това компанията ръководи превръщането на Battlebox, бункер от Втората световна война и военен команден пункт, в туристическа атракция.

Следващият проект на SHC е Haw Par Villa. Първоначално Аядурай и експертите планират да открият на място амбициозния музей Rise of Asia (ROAM), който се фокусира върху азиатската история и сила. Този проект все още се осъществява, но след като ковид пандемията затвори света и забави проектите за развитие навсякъде, той избира пътя на по-малкото съпротивление.

Снимка: iStock by Getty Images

Хората получиха това, което искаха. През октомври 2021 г. Музеят на Ада беше открит като самостоятелна атракция в рамките на комплекса Haw Par Villa.

Той е построен през 30-те години на миналия век от двама братя, родени в Бирма, които създават Tiger Balm - обезболяващ мехлем с аромат на камфор, който е широко разпространен в аптеките в цяла Азия.

Местната легенда разказва, че докато пътували по пътя Танджонг Пагар в Сингапур, колата им аварирала заради спукана гума. Докато чакали да я сменят, те се влюбили в мястото и купили земята.

Построяват екстравагантно имение в стил ар деко, заобиколено от пищни градини, с над 1000 скулптури, много от които изобразяват фигури и сцени от китайския фолклор. По време на Втората световна война и двамата братя се озовават в чужбина и имението е завладяно от японските окупатори. Единият брат умира, без да го види отново, а другият нарежда къщата да бъде разрушена след края на войната.

В наши дни името Haw Par Villa остава, въпреки че самата вила е изчезнала. Tiger Balm вече не е собственост на потомците на братята, а градините са предадени на правителството в Сингапур.

Снимка: iStock by Getty Images

Защо Сингапур е добър дом за ада?

Макар и малък Сингапур е космополитен. Обявите в метрото се изписват на мандарин, английски, малайски и тамилски език, което отразява многобройните етнически общности, които наричат острова свой дом.

Аядурай е израснал в Сингапур в семейство с тамилско наследство от Цейлон и е завършил висшето си образование в Обединеното кралство.

За разлика от много сингапурци, той посещава Haw Par Villa за първи път едва като възрастен, но когато го прави, е поразен от това колко много елементи от будизма са сходни с тези в други религии, които е изучавал.

"Това, което сме направили днес, е да изолираме всеки в собствена рамка, сякаш те са напълно изключващи се един друг, вместо да видим как биха могли да си повлияят взаимно", казва той.

Снимка: iStock by Getty Images

Знаел е, че Десетте кръга на ада са най-популярният обект в комплекса. Така се ражда и идеята да ги използва като своеобразен троянски кон, за да накара хората да говорят за смъртта, задгробния живот, но и за други много по-дълбоки концепции.

"Искахме да премахнем табуто върху смъртта, но и да разкрием по нов начин тази толкова любопитна атракция", обяснява той.

Снимка: iStock by Getty Images

Не всички обаче се вълнуват от посещението в ада. Някои туристи са скандализирани, други смятат атракцията за кич.

Братята Хоу са искали градините им да бъдат начин обикновените сингапурци - които невинаги са имали средства или възможност да пътуват по света - да научат за други култури. Там дори има миниатюрна Статуя на свободата, заедно със скулптура на богинята Гуанин.

До ада и обратно

Аядурай се надява, че преосмисленият Музей на ада може да подчертае общото между системите от вярвания, независимо дали са китайски или не.

За откриването на музея той поръчва на местната мексиканска общност да изработи традиционен олтар Dia De Los Muertos, който е изложен до будистки олтар за Фестивала на Гладния дух, за да покаже колко сходни са двете.

Един от начините за създаване на общност е хуморът. Музеят на ада успява да бъде непочтителен и закачлив, но не се спира пред неуважението. Дори секцията "Често задавани въпроси" на сайта му помага да се зададе тон. Ето и пример: "Моля, имайте предвид, че в комплекса на Музея на ада не се допускат домашни любимци, за да се осигури безопасността на нашите експонати. Така или иначе, всички домашни любимци отиват в рая!"

Целта на Аядурай е да научи хората как различните вероизповедания гледат на теми като живота и смъртта - и същевременно да бъде забавно място за посещение. Засега това се получава.

Снимка: Hells Museum

Музеят на ада вече е класиран на 11-о място в класацията на TripAdvisor за най-добрите атракции в Сингапур.

"Историята винаги е актуална в съвременността", казва той. "Това е нашето намерение - да окажем въздействие върху всеки човек, който влезе през тази врата, да види света по различен начин и надяваме се, по-позитивно. Споделянето на знания води до признателност, а тя - до разбиране."