В търсене на приключения явно граници не могат да бъдат поставени. Вероятно е да сте си мислили, че след глемпинг къмпингуването и онова в нечия градина или двор, няма какво друго да се случи, но категорично сте били в заблуждение. Champing е истински хит. Думата идва от английските church (църква) и camping (къмпинг).

Разбира се, това преживяване води началото си от родината на къмпинг туризма - Великобритания. Идеята на благотворителната организация The Churches Conservation Trust възниква преди няколко години - мисията е да бъдат съхранени старите църкви в риск. Благодарение на тяхната работа се поддържат над 350 църкви, които привличат хиляди туристи годишно.

Миналата година се оказва рекордна за Champing в Обединеното кралство. Най-често туристите са избирали църкви в Англия и Уелс, хвърляйки спасително въже към тези исторически сгради, пише Guardian.

От хилядолетия насам поклонниците отделят време от епичните си походи, за да пренощуват в църкви, джамии, храмове и манастири, където да се хранят, спят, молят и медитират, докато се възстановяват от тежкия ден и се подготвят за следващия. Християните продължават тази практика по поклонническите маршрути във Великобритания и Европа.

Сега хора от всички вероизповедания (и без вероизповедание) са поканени да лагеруват в исторически църкви в Англия и Уелс. Инициативата стартира през 2016 г. от Churches Conservation Trust (CCT) - благотворителната организация, която защитава англиканските църкви, които са "излишни" (затворени) и се считат за застрашени. Проектът предлага необичайно настаняване на пътуващите и осигурява на църквите средства за поддържане на сградите.

Снимка: champing.co.uk

Миналата година 1 500 души (и 200 кучета) са пренощували в църкви, което е помогнало на Churches Conservation Trust (CCT) да отчете рекордни приходи за годината. Сега организацията се стреми да привлече към инициативата си още църкви в Обединеното кралство. Champing все още е твърде "младо", за да се съберат значителни суми", казва Фиона Силк, която наблюдава дейността за CCT. "Но то генерира допълнителни средства за поддръжка и ремонт и е начин да се подпомогне поддържането на устойчивостта на църквата."

Осигуряваме топло посрещане на хора, които обикновено не влизат в църквата, но Champing е и подкрепа на общността, тъй като посетителите се хранят и навън. Този вид къмпингуване може също така да осигури на местните хора един вид мисия."

Присила Мокси от енорийския съвет на църквата "Сейнт Лорънс" в Хилмартън, Уилтшър, казва: "Идеята, че хора от близо и далеч могат да отседнат в нашата красива селска църква и да получат ключа за една или няколко нощи, което им дава възможност да се насладят и да усвоят историята, красотата и архитектурата, е невероятна идея. Тези прекрасни сгради трябва да се използват колкото се може повече, а да видиш запалени светлини и да чуеш разговори, пеене и танци е стоплящо сърцето. Вярвам, че Champing вдъхва живот на църквата и в същото време помага за поддръжката, за да могат да й се наслаждават бъдещите поколения."

18-те сгради в портфолиото на необичайното къмпингуване са смесица от действащи и изоставени църкви. В първите все още се провеждат редовни богослужения и са класифицирани като църкви-партньори, вторите вече нямат викарии и църковни настоятели.

Снимка: champing.co.uk

Удобствата в "излишните" църкви обикновено са ограничени или изобщо липсват. Течащата вода е рядкост, а тоалетните обикновено са външни. Посетителите спят на походни легла. Няма завеси, но пък има витражи. Църквите обикновено са студени през зимата, а през лятото - прохладни.

Луксът на Champing се състои в оригиналността на мястото, причудливата архитектура и факта, че всички резервации са ексклузивни - ако отидете сами, ще имате църквата само за себе си. Цените започват от 49 паунда или 55 евро на вечер, с 25% отстъпка за групи от 8-11 души (36,75 паунда или 41,65 евро ) и 30% отстъпка за групи от 12-16 души (34,30 паунда или 38,88 евро ).

Натали Трапмор, която ръководи къмпингуването в църквата "Свети Николай", партньорска църква в Бърдън, Есекс, казва, че то е било спасителен пояс. "Само поддържането на отворените врати и запалените светлини струва 20 000 паунда годишно - 55 паунда на ден. Champing е огромна помощ."

Хората, които избират този начин на къмпингуване са много различни. Семейства, млади двойки, възрастни хора, пътешественици. Някои идват, за да се отдадат на дълги разходки в околностите, други - за да карат колело, трети - просто заради уникалното преживяване да спят в църква. Трапмор има желание да разработи пешеходен маршрут, който да свързва църквата "Свети Николай" с друга църква- "Света Богородица" в Станстед Маунтфичет .

Снимка: champing.co.uk

В условията на все по-намаляващи и застаряващи посетители на църквите, Champing може да бъде един от начините да се поддържат сградите живи и да се създават връзки между местните жители и "поклонниците", независимо дали са светски или не.

Представяме ви и пет от църквите, които най-често се посещават

Сейнт Мери, Лонгследейл, Лейк Дистрикт

Тя е идилична база за преходи сред околните хълмове и е извън полезрението на любителите на Уейнрайт. Лонгследейл е вдъхновение за Грийндейл - измисления дом на пощальона Пат и неговата черно-бяла котка.

Свети Никола, Бердън, Есекс

Тази ранноанглийска готическа църква, основана през 13 век и достроявана през годините, е богата на архитектурни детайли отвън и отвътре. Тя е от типа glamping, с течаща топла вода, тоалетна и микровълнова печка. Домакините са украсили наоса с феерични светлини и свещи на батерии, за да създадат топла атмосфера.

Света Богородица, Оукхемптън, Дартмур

На половин миля от село Оукхемптън църквата "Света Богородица" се намира на възвишение (213 м) в югозападния ъгъл на Дартмур. Сградата е обърната на североизток - посока, която сочи точно към възвишението, известно като Gypsy Rock, някои предполагат, че това може да подсказва за саксонския произход на мястото.

Сейнт Лорънс, Хилмартън, Уилтшър

В тази църква от 12 век, гостите могат да ползват кухненски бокс с хладилник и микровълнова печка. Освен това имат опция за и закуска в кошница, която се доставя до вратата на църквата. Църквата е на удобно място за селата и историческите забележителности Ейвбъри и Лакок.

Сейнт Дона, Ландона, Ангълси

Църквата е построена през 610 г. на този хълм с изглед към плажа Ландона и залива Ред Уорф. Тази семпло декорирана, но уютна сграда се намира близо до историческия град Биумарис.