Ако сте почитатели на малко известните планински пътеки и на панорамните върхове, които остават встрани от славата на Рила и Пирин, тръгнете в посока Трън, където ви очаква нов маршрут.

Той води до неизвестния връх Шильоко в малко познатата Пенкьовска планина, откъдето се разкрива невероятна панорама.

Върхът е висок 1169 м и макар да се нарежда едва на седмо място в планината, ще възнагради изкачилите го с гледки във всички посоки - от Руй до Пирин и от сръбските първенци на Краище до Стара планина.

Снимка: Трънско туристическо дружество

Освен с уникалните гледки към околните и по-далечни планини, от Шильоко се виждат и голяма част от 32-те махали на село Пенкьовци, пръснати из склоновете на Пенкьовската и Ерулската планина.

Как да стигнете до връх Шильоко в Пенкьовска планина

Началото на маркираната пътека е от центъра на село Пенкьовци. Дължината ѝ е 5 км, четири от тях - по приятен горски черен път, а последният километър е по горска пътека.

Създаване на маршрута

Снимка: Трънско туристическо дружество

Работата по създаването на пътеката започва още миналата година, когато два пъти членовете на Трънското туристическо дружество почистват храстите и падналите дървета към върха. Ограниченията около пандемията ги забавят и едва през март успяват да завършат разчистването.

В началото на април маркират маршрута и поставят табела на върха, а също и няколко указателни стрелки на възлови места.

Снимка: Трънско туристическо дружество

Снимка: Трънско туристическо дружество

Снимка: Трънско туристическо дружество

Какво друго да видите в района

Докато сте в Пенкьовци, не бързайте да си тръгвате. Можете да съчетаете изкачването на Шильоко с посещение на Пенкьовския манастир "Света Петка". Смята се, че е построен през 14-и век. В края на 2019 г. е реставриран и към запазената църква "Света Петка" са построени монашеско крило и магерница с трапезария. Запазени са малка част от вътрешните стенописи, както и част от изографисаните преди близо 150 години стенописи по фасадата на храма. В двора на манастира има и няколко дъба-столетници.