Ски курортите в цяла Европа се борят с нарастващите разходи на фона на енергийната криза. Изправени пред нарастващите сметки за електроенергия, планинските курорти повишават цените на лифт картите, нощувките, ресторантите и други услуги. Някои центрове са принудени да ограничат работното време и да затворят пистите.

Ски центровете използват огромни количества електроенергия за захранване на машините за сняг, ски лифтовете и планинските барове. Според доклад на Telegraph някои курорти консумират енергия, равна на тази на 40 000 домакинства годишно. 

Ски курортите в Италия са с най-голямото увеличение на цените

Снимка: iStock by Getty Images

Планинските курорти в Северна Италия са увеличили цените най-много, за да компенсират разходите за енергия. Цените на дневните, седмичните и сезонните пропуски са се повишили с между 6 и 13 %. Курортите Бормио и Ливиньо в Ломбардия отбелязват най-голямо увеличение на цените. В Бормио дневната карта е поскъпнала от 46 евро през миналия сезон на 52 евро през тази година, а в Ливиньо - от 52 евро на 59 евро. Дневната карта Dolomiti Superski, която дава достъп на скиорите до 12 различни курорта, разположени в планинската верига, ще ви струва 74 евро в разгара на сезона в сравнение със 67 евро миналата година. Хотелиерите и ресторантьорите също повишиха цените си, за да покрият по-високите сметки за отопление и осветление.

Австрийските Алпи намаляват работното време и спират нощното каране на ски

 В Австрия някои ски центрове очакват разходите им за електроенергия да се удвоят през този сезон. Много договори за евтина енергия изтичат в края на тази година и курортите се опасяват от огромен скок на цените през 2023 г.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Популярните курорти трябваше да увеличат цените на картите, за да се справят с нарастващите сметки. Но те предпочитат да съкратят работното време или да затворят изцяло пистите, за да намалят потреблението на енергия. Някои от тях планират създаването на изкуствен сняг да съвпадне с най-ниските температури. Курортите също така намаляват капацитета на ски лифтовете и ги забавят. В повечето е преустановено и нощното каране на ски, за да се намалят разходите за осветление и лифтове.

Швейцарските писти са скъпи, но поддържат ниска инфлация

Снимка: iStock by Getty Images

Лифт картите в Швейцария обикновено са малко по-скъпи от тези в съседните европейски страни. Но те също така се опитват да поддържат увеличението на цените възможно най-ниско. Прочутият курорт Сейнт Мориц изобщо не е вдигал цените през този сезон. Средно ски центровете са увеличили цените на лифт картите с около 5 %. Цермат увеличи дневните карти от 80 евро на 85 евро, а Вербие повиши цените с 3,9 % до 81,40 евро.

Морзин предлага гостите да се хранят с веган храна и да не използват гореща вана...

Ски курортът Морзин във френските Алпи въвежда революционна система, за да стимулира гостите си да пестят. Скиорите, които пътуват до планинския курорт с влака Alpin Express, ще получат отстъпки от лифт картите, наемането на оборудване, настаняването и храненето навън. За да участват в инициативата, пътниците трябва да изпратят имейл до Montagne Verte, организация с нестопанска цел, основана от общността на Морзин. След като изпратят копие от билета си за влак и информация, ще получат QR код, който  дава достъп до разнообразни отстъпки, включително 10 % от цената на лифт картите.

Желаещите могат да спестят пари и от настаняване в Морзин. Компанията за хижи AliKats обновява своите места за настаняване с нова стратегия за устойчивост. Дванадесетте вили се захранват със 100 % възобновяема енергия, а на гостите се предоставят електрически превозни средства за придвижване из курорта. Екологично настроените гости ще получат 20% отстъпка от цената за настаняване, ако се включат в инициативата за устойчивост на AliKats.

За да се възползват от отстъпката, туристите трябва да пристигнат в курорта с влак, да не използват горещи вани и да се хранят с растителна храна по време на престоя си.

Снимка: iStock by Getty Images