Ако все още не сте избрали посока за пътуване за предстоящия уикенд, вижте какво се случва в различните краища на страната и използвайте някой от фестивалите и тематичните събития за вдъхновение. 

Фестивал на дивите цветя в Родопите

С фолклорния събор "Изворен глас" на 18 юни в Смилян ще се открие традиционният Фестивал на дивите цветя в Родопите. Акцент във фестивалната програма са ботанически турове до места в Родопите с редки и изчезващи видове като родопския крем, дивите орхидеи, червеното омайниче и други.

На 19 юни е предвиден ботанически тур "В царството на родопския крем", а на следващия ден се организира ателие за деца "Рисунка върху камък". В работилницата "Еньовденски изцеления" посетителите ще се научат да разпознават лечебни растения и как да приготвят извлеци от тях. Фестивалът на дивите цветя се провежда в седем села по горното поречие на Арда - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино и Киселчово.

Фестивал на лавандулата в Чирпан

Първи Международен фестивал на лавандулата ще се организира в Чирпан и в село Средно градище, от 17 до 19 юни. Програмата му включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилница, три артинсталации. Акцент ще бъде гастролът на Старозагорската опера със спектакъла " Усещане за жена" по музика на Стинг.

Миден уикенд в Бургас

Миден уикенд е предвиден в периода 17-19 юни, като основни локации ще бъдат културно-туристическият комплекс "Ченгене скеле" и бургаският остров Света Анастасия.

Масово посещение на скалния феномен Скалата край Сливен

Снимка: iStock by Getty Images

Масово ходене до скалния феномен Халката в Природния парк "Сините Камъни" ще се състои на 18 юни, съобщиха инициаторите от фондацията "Старият бряст".

Колективното ходене ще започне в 9:00 ч. от долната лифтена станция "Карандила". Ходенето няма да има състезателен характер, всеки участник ще получи правото да участва в томбола.

Регистрация на желаещите ще започне в 8:00 ч., в 9:00 ч. ще тръгне групата "Скороходци" (бързо темпо), в 9:15 ч. - групата "Туристи" (нормално темпо), и 9:30 ч. - групата "Разходка" (семейства с деца и участници с бавно темпо). Разпределянето в групи ще стане на място, организаторите са осигурили доброволци и водачи.

Средновековен събор "Магическа Мадара"

Национален средновековен събор "Магическа Мадара" ще се състои на 19 юни в едноименния историко-археологически резерват. Стремежът е участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи.

Русалски панаир в Попово

Традиционният Русалски панаир се провежда от 13 до 19 юни в Попово. Традиционното събитие се провежда в продължение на една седмица, като винаги започва в деня на Свети Дух.