Когато сте на 20 години, светът е ваш, времето е безкрайно, а пътешествията по света са един от най-сладките начини за запълване на времето, независимо дали сте решили да го правите в продължение на месеци или си открадвате по няколко свободни дни на всеки няколко седмици.

Малко са щастливците, които просто получават наготово пари за харчене, затова и за много хора пътуването в 20-те им години е комбинация от огромно желание и нисък бюджет. Хубавото е, че на 20 рядко има значение дали ще летите в 3 през нощта, ще прекарате нощта на летището или ще спите в една стая с още 8 непознати.

Ако все още ви се струва, че пътуването по света е скъпо, сложно или опасно, прочетете следващите съвети, намерете си приятел, който е на вашата вълна и се впуснете в невероятните приключения на това, което много хора описват като най-щастливото десетилетие от живота си.

Малкият бюджет не е проблем

За да можете да си позволите да пътувате в годините, в които обикновено разполагате с малък бюджет, разпределянето на приоритетите е най-важното нещо. Често ще се налага да избирате - пътуването или нов телефон, спане в хотел или спане в хостел, обяд в ресторант или улична храна. Колкото и да ви се струва невероятно, с годините ще станете претенциозни, ще искате да сядате на маса за ядене и да си поръчвате по чаша вино с вечерята... Възползвайте се, докато не са ви налегнали изискванията на хората над 30 години!

Светът е пълен с безплатни неща

Снимка: iStock by Getty Images

Особено докато сте студент или някъде преди 25-те си години, светът е пълен с намаления, безплатни неща и всевъзможни програми, по които можете да кандидатствате и пътувате (почти) без пари. Като се започне от студентските обмени по Еразъм, премине се през факта, че всички държавни музеи в Париж са безплатни за граждани на ЕС под 26 години (да, включително Лувърът и музей Орсе) и се стигне до намаленията за влак и автобус.

Бъдете доброволци

Когато сте на 20, доброволчеството е един от най-лесните начини да пътувате дори и да не можете да си го позволите. Изберете си проект, който ви е на сърце - музикален фестивал, археологически разкопки, бежански кризи, преброяване на птици... Обикновено доброволческите акции осигуряват настаняване, изхранване, а понякога и транспорт.

Работете, докато пътувате

Снимка: iStock by Getty Images

Програмите Work&Travel са вероятно най-популярният начин за натрупване на опит и пътуване в чужбина сред младите хора. Сайтове като Workaway и Worldpackers са друг вариант - те са пълни с проекти из цял свят, които ви позволяват да работите срещу настаняване, храна и други бонуси. Някои от предложенията са за няколко месеца и това ви позволява да опознаете в дълбочина мястото, на което изберете да отседнете. Обикновено става въпрос за малко часове, в които сте ангажирани, и достатъчно свободно време да обикаляте и изследвате.

Откривайте най-евтините полети

Нискобюджетните авиокомпании са чудесна възможност, но понякога можете да попаднете на абсурдно ниски цени и при редовните полети, така че проверявайте на всички нива. Сайтове като fly4free намират и публикуват така наречените сгрешени цени (error fares) - много евтини билети, които са пуснати по погрешка, но са напълно редовни.

Пътувайте с малко багаж

Снимка: iStock by Getty Images

Особено когато летите със самолет, многото багаж излиза скъпо. Сега е моментът да се научите да пътувате само с малка раница на гръб - умение, което ще ви е полезно до края на живота.

Заменете ресторантите

Храненето може да бъде сериозен разход, особено ако избирате ресторанти. Затова пък има много други по-евтини и все така апетитни възможности - дегустиране на улична храна, пазаруване на местни деликатеси от супермаркетите и изяждането им с удоволствие в някой парк/на някой площад/на стълби с гледка, откриване на находки на пазарите за храна (а в Азия - и на нощните пазари). Добра идея е да проучите къде са студентските квартали в града, в който се намирате - обикновено там заведенията сервират традиционна местна храна на много добри цени.