Вестник Guardian представя класация на най-любопитните дестинации, които туристите избират именно през есента, когато прелестта им се разкрива най-ярко. Вижте кои са те.

Девствената тропическа гора на Черна гора

Снимка: iStock by Getty Images

Приказни есенни цветове, тишина и тропически рай в сърцето на Европа. Звучи невъзможна комбинация, но Национален парк Биоградска гора, е една от последните останали девствени дъждовни гори в Европа. Тук ще откриете многобройни туристически маршрути под бронзовите корони на дърветата, ледникови езера, много рядка флора и фауна и зашеметяващи гледки към околните планини. Ако търсите приключение, на което да се насладите сами, а не с тълпа туристи, това е идеалното място. Отседнете в Коласин, в някое от местните екоселища или в причудлив "арт" апартамент във формата на гъба.

Горският дух на Шварцвалд

Снимка: iStock by Getty Images

Пътеката Ягерщайг в Шлухзее предлага красива разходка с дължина 12 км през зелените борови гори на Хохшварцвалд. Кръговият маршрут включва красивия езерен град Шлухзее и живописният Фишбах. От възвишението Билдщайн се открива невероятна гледка към езерото, а в ясен ден в далечината се виждат швейцарските Алпи. В околните села има много места, където можете да опитате местни деликатеси, а ако останете повече от две нощувки, в резервацията на хотела е включена регионална железопътна карта.

 Трюфели и боб на фурна

Снимка: iStock by Getty Images

Посещението на Монтан Ноар в регионалния парк Лангедок е прелестно изживяване през есента. Склоновете на хълмовете се обагрят в поразителни червени и златисти нюанси. Има възможност за семейни разходки около езерото и спиращи дъха гледки от пешеходния мост Мазамет над средновековния град Опул. Местните жители често могат да бъдат открити по време на разходките си в търсене на гъби и трюфели. Класическо ястие от Лангедок като касуле (боб на фурна) е най-доброто след енергичен планински преход.

По Рейн

Снимка: iStock by Getty Images

Пътеката Райнщайг минава покрай източния бряг на Рейн и предлага изумителни гледки, но и предизвикателства. Туристите трябва да са наясно, че освен добра екипировка, е необходима и добра физическа подготовка, за да се справите със стръмния маршрут. Но си струва. От върха на някой от гористите хълмове можете да наблюдавате круизните кораби. Планината е обсипана с красиви замъци, а в зависимост от прехода и престоя, който сте планирали, всяка вечер можете да отсядате в различна хижа. Последната отсечка от маршрута ще ви отведе до Рюдесхайм с вълнуващ кабинков лифт. Освежете се с невероятната местна бира, празнувайки есенното си приключение.

Тресавищата на Калдърдейл

Снимка: iStock by Getty Images

Почти десеткилометровата разходка из тресавищата на Калдърдейл, е като свят по Толкин. Просто не срещате хобити и странни същества. Пътеката започва близо до язовира Блекстоун Едж, а след това преминава по част от Пенинския път около дивите тресавища и внушителните скални образувания. Пейзажът е зашеметяващ, а от 472-метровия Blackstone Edge се открива гледка към Манчестър на югозапад. Римски път се вие през хълмовете и придава още по-приключенски дух на мястото.

Магията на Кернгормс

Снимка: iStock by Getty Images

Дълбоко в националния парк Кернгормс, на приблизително 90 км западно от Абърдийн, се намира китното селце Браемар. Ако сте почитатели на "Извънземното" и искате да се пренесете в магията на шотландските възвишения Хайлендс, Браемар няма да ви разочарова. От селото можете да навлезете в националния парк, където има по-дълги и предизвикателни маршрути, или просто да се насладите на спокойна разходка из покрайнините и да завършите деня с чаша вино край уютен огън. Есенната палитра на пейзажа не прилича на нищо, което можете да видите някъде другаде. Богатството на оранжевите, кафявите и златните цветове е като топла прегръдка.

Мечо Пух и приятели

Снимка: iStock by Getty Images

Гората Ашдаун в района на изключителната природна красота Хай Уейлд е особено вълнуваща през есента, когато вековните дървета и пространства блестят в златистата светлина. При разходката си в гората ще откриете всички онези вълшебни места описани в историите на Мечо Пух. Гората съществува от древни времена. През Средновековието в нея са ходили на лов кралски особи. Макар че в други периоди в близост до нея се добива желязо, и пейзажът доста се променя, тя продължава да пази омайната си красота. Сега Ашдаун е защитено обиталище на застрашени птици и предоставя възможност да видите някои от тях, но при определени правила. Наблизо до Мечопуховата гора се намира село Хартфийлд, което пък се слави с гостоприемството си и прекрасните кръчми.

Оранжеви приключения в Лейк Дистрикт

Пешеходните пътеки между Ставли и Кендал са чудесни за есенна разходка. Можете да тръгнете от гарата на Ставли и да се отправите на североизток към 427-метровия Потър Фел, който, макар и със скромна височина по стандартите на Лейк Дистрикт, има прекрасни гледки. Оттук цветовете на есента започват да се разкриват, папратите се отдръпват, а далечните гледки са изпъстрени с оранжеви и кафяви цветове в гората, която се простира долу. Вървейки надолу и след това на юг покрай река Кент, минавате през пъстрите дървета и виждате цветовете отблизо, докато реката криволичи покрай полета, гори и ферми. Финалът на разходката в Кендал предлага много възможности за консумация на бира и горещ шоколад.

Златото на Оркни

Снимка: iStock by Getty Images

При смяната на сезона в Оркни морето също променя цвета си  - от петролно синьо до стоманено сиво. Има много красиви места за разходка, откъдето да наблюдавате тази феерия. Най-популярна е 17-километровата пътека по скалите от Йеснаби до Блек Крейг и надолу към град Стромнес. Драматичният маршрут е изпълнен с безкрайни хоризонти, открито небе, реещи се фулмари, вкаменелости, но и ободряващо усещане за дива природа. Неукротимото време трябва да се има предвид, бъдете готови за всичко. Бурните ветрове и дъждове са част от приключението. Можете да завършите деня с бира Orkney Gold в кръчмата, когато стигнете до местоназначението си.

Съкровището на Босна и Херцеговина

Снимка: iStock by Getty Images

Сега е най-подходящото време да откриете една от най-добре пазените и отглеждани тайни на Босна и Херцеговина - водопадът Кравице на река Требижат. Той е много по-малък, но не по-малко възхитителен от водопада в национален парк Плитвички езера в съседна Хърватия. Височината на водопадите Кравице е около 25 метра, а езерото се разстила в радиус от 120 метра. Туристите предпочитат да го посещават през лятото, когато дори могат да поплуват в него. Но сега, в есенното сияние, в ръждивите тонове на дърветата, водопадът е още по-красив. Истински очарователно място за бягство, на което можете да се насладите, водопадите са задължителна екскурзия от Мостар или Дубровник.