Отровната градина в комплекса Alnwick Garden в Нортъмбърланд в Англия, е дом на повече от 100 токсични, опияняващи и наркотични растения. И е отворен за посещения на собствена отговорност.

Знакът на черната желязна порта към градината предупреждава: "Тези растения могат да убиват", и за да бъде съвсем ясно, череп и кръстосани кости дават красноречиво послание за още по-добра предпазна мярка. Заплахата не е шега - парцелът, затворен зад тези черни железни решетки, е най-смъртоносната градина в света. И въпреки това, отворена за всички любопитни.

Създадена през 2005 г., Отровната градина в Alnwick Garden в Нортъмбърланд, е дом на повече от 100 токсични, опияняващи и наркотични растения. "Преди посетителите да бъдат допуснати да влязат, те трябва да преминат инструктаж за безопасност", разказва Дийн Смит, гид в Poison Garden пред Би Би Си. На посетителите не е позволено да докосват, вкусват или миришат каквото и да било. И все пак, понякога се случват инциденти. Някои от посетителите припадат от вдишване на токсични изпарения. Нито един от тях обаче не е подал оплакване, защото счита това за част от приключението, което сам е избрал да изживее.

Едно от опасните растения, култивирани тук, е самакитката, наричана още "вълче проклятие", което съдържа аконитин, невротоксин и кардиотоксин.

Но не то е най-отровното, а рицинът, обяснява Смит. "Вероятно най-отровното растение, което всъщност имаме тук, е рицинът, записан в Книгата на световните рекорди на Гинес, като най-отровното растение в света", отбелязва Дийн.

Embed from Getty Images

Изненадващо, много от растенията в градината, са доста често срещани. "Много от растенията тук наистина растат в дивата природа на Обединеното кралство и повечето от тях са тревожно лесни за култивиране", уточнява Смит. Дори популярните храсти за домашна градина като рододендроните са включени тук. Листата им съдържат сивотоксин, който атакува нервната система на човек, ако бъдат консумирани.

В градината расте и дървото laburnum, второто най-отровно дърво в Обединеното кралство (само тисовото е по-опасно от него). Много хора отглеждат от този растителен вид около домовете си заради красивите му жълти цветя, но те съдържат отрова, наречена цитизин. За да илюстрира колко е опасна отровата му, Смит дава следния пример. Ако някой от клоните на дървото падне в градината, а след няколко месеца домашния ви любимец реши да си играе с остатъците от клона, шансовете да завърши играта си, са нулеви.

Отровните растения обаче не насочват отровата си единствено към хора и кучета. Както обяснява Смит, ако достатъчно рододендрони растат близо един до друг, те ще отровят почвата. Единствените растения, които ще могат да растат там, са други рододендрони. И ако пчелите събират мед изключително от рододендрони, течността придобива червен цвят, в малки дози халюциногенни свойства. "По-големите дози биха били фатални", предупреждава той.

Някои от растенията дори не е необходимо да бъдат изядени, докоснати, помирисани или превърнати в психеделици, за да ви убият. Има едно растение в градината, което може да убие човек, дори само ако бъде подрязано. Листата на Prunus laurocerasus (Лавровишна) съдържат два компонента (цианогенни гликозиди и цианидни йони), които поотделно няма да ви навредят.

Но ако едно животно смачка листата, като ги дъвче, или ако човек иска да подреже растението, то произвеждат цианиден газ. Ако лавровишната е на открито, това няма да е проблем, казват експертите, но ако по някаква причина останете в затворено пространство с отделения цианиден газ, рискът за живота ви е реален.

Кукуряците, подобно на коледната роза, са друго опасно разпространено растение тук. Коренът има кардиотоксин, от който сърцето ви може да спре, а сокът пък е силен кожен дразнител.

Персоналът на градината спазва всички възможни предпазни мерки и се отнася с нужния респект към всяко растение, за което се грижи. Разхождайки, ще се срещнете градинарите с маски, ръкавици и специални костюми за защита.

Една от тях, Ейми Торп, казва: "От нас зависи да се научим, да се образоваме за всички ползи от растенията. Много от тях се използват и като лекарства."

Всъщност някои от най-смъртоносните растения тук действително се използват за създаването на лекарства, като тисът, който се използва при лечението на рак на гърдата. Зелениката например може да е силно отровна, но и да служи като компонент в различни лекарства.

Заради толкова много опасни растения, градината е част и от образователна програма за вредата от наркотиците. В североизточната част на Англия е отбелязан най-високият процент смъртни случаи вследствие не употреба на различни видове дрога. Правителствени проекти, както и фондации, организират обиколки на Poison Garden, като част от образователни програми за младежи.

Посетителите са много, но ако искат да докоснат нещо, предпочитат да са сувенири.

Снимка: Getty Images

Всъщност градината култивира "азбуката на наркотиците", както се изразява Смит. В нея се отглежда опиумен мак (лекарство от клас А), канабис (лекарство от клас B) и catha edulis, известен като "кат" (лекарство от клас C). Но посетителите не трябва да се надяват на никакви идеи, които някой може да им подхвърли. Служителите в Отровната градина са упълномощени от закона да наблюдават, преброяват и подават доклади за техните лекарствени растения, и след това да представят доказателство, че са ги унищожили в края на всеки сезон.