България често попада в различни класации като едно от най-изгодните места за почивка за британците - но този по-малко известен курорт може да е точно онова, което ще им помогне при планирането на следващата евтина почивка, пише Daily Mail. Новите възможности правят хотелите в Албена по-лесни за резервиране чрез британски туристически агенти.

Курортът се намира на само около три часа полет от Лондон, посочва Daily Mail. Wizz Air лети до най-близкото летище - Варна, което е на 40 минути с кола, а еднопосочните билети струват 65 евро.

В курорта са разположени повече от 30 хотела, а цените на стаите са много достъпни - нощувка в четиризвезден хотел е на цена от 42 до 55 евро на вечер.

Снимка: albena.bg

Daily Mail описва плажа с дължина 6 км и как курортът е построен през 60-те години на миналия век, а днес съоръженията включват 22 открити тенис корта и три закрити, както и девет футболни игрища. Предлагат се още външни съоръжения за CrossFit и набор от удобства за водни спортове. На територията на курорта има още аквапарк, ресторанти, кино и магазини.

От изданието изтъкват и спа и уелнес центрове, предлагащи процедури, като кални терапии, хидротерапия и шиацу масажи, но и природния резерват Балтата - местност, в която има повече от 180 вида птици. Туристически пътеки на резервата могат да бъдат опознавани пеша или с помощта на на велосипед под наем. Изданието посочва още, че курортът се фокусира и върху устойчивостта - има органични зеленчукови градини, акцентът е върху снабдяването с храна от местни доставчици, използва се и слънчева енергия, посочва Daily Mail и добавя, че в курорта няма автомобили.

На уебсайта на курорта се отбелязва, че Албена е "предпочитана дестинация за почивка благодарение на златния си пясък, безкрайния плаж, спокойното море, чистия въздух, прекрасните хотели и традиционното българско гостоприемство", продължава да изтъква предимствата на курорта вестникът.

Снимка: iStock by Getty Images

От Post Office пък изчисляват, че цената на един слънчев ден на брега на Черно море, включващ осем ежедневни артикули, сред тях слънцезащитен крем и чаша вино, струва около 65 евро.

От 2024 г. се очаква най-големият британски туроператор - Jet2Holidays да стартира чартърни полети от редица летища във Великобритания до Варна за летен сезон 2024 г.

От Daily Mail препоръчват още Златни пясъци и Каварна.