Свикнали сме да свързваме Гърция с море и плажове, но това е страна с много планини и езера. В посока Йонийско море по магистралата "Егнатия" се намира гръцката Периферия Западна Македония.
"Периферия Западна Македония е единственият регион в Гърция, който няма море. То е сравнително наблизо - на час, час и половина от нас. Тук обаче, може да откриете автентичното гръцко гостоприемство, много вкусна храна, невероятна природа. В района има два национални парка - в района на Гревена и на Преспа. В Периферия Западна Македония човек може да прави много неща на открито - рафтинг, разходки, каране на колело и кану. Може да открие от 5-звездни хотели до традиционни къщи за гости и хотели. Може да посетите археологически обекти и монументи, като тези в Кастория, византийски църкви. И да се наслади на автентично гръцко преживяване.", разказва пред БНР Ираклис Гундромихос, сътрудник на "Отдела по туризъм" в гръцката Периферия Западна Македония.
Малко преди град Йоанина, до магистралата "Егнатия" вдясно е сгушен град Гревена. Наоколо може да се отдадете на алтернативен туризъм - рафтинг, уникално чисти реки и незабравими каньони, страхотни еко пътеки, сгушени в планината селца с малки кафенета и тавернички, и много мостове, строени по времето на Османската империя и наподобяващи и напомнящи на произведенията на Кольо Фичето у нас.
Но Гревена е известен от 2007 година насам и като единственият в света, засега, "Град на гъбите", където и тази година между 17 и 20 август ще се проведе ежегодният традиционен "Фестивал на гъбата". Тук всичко е свързано с гъбите, монументите в целия град са различни гъби. А в ресторантите на Гревена може да опитате огромно разнообразие от гъби. Даже и като сладко.
В зависимост от сезона се приготвят различно - могат да бъдат добри за салата, но могат да се направят по още стотици различни рецепти. "Един прост начин е просто да ги сложите на скарата и да ги оставите. Малко сол, пипер и това е - разказва Тодорос Караянис, собственик на един от най-известните и посещавани ресторанти за гъби в Гревена. И допълва - въпросът е да намерим гъбата, след това можем да я приготвим по всички възможни начини.
"Ресторантът има 20-годишен опит в предлагането на всички видове гъби. Сервирали сме 120 различни вида диворастящи гъби. Работим и с култивирани. Печем ги, пържим ги, готвим ги, правим ги на салати, каши, яхнии и всякакви ястия От години работим интензивно с гъби и ги събираме сами. Когато имаме диворастящи гъби, имаме всичко. Приготвяме ги по различни начини. Освен това ги съхраняваме, мариноваме ги на туршия, правим сладка от гъби, можем да ги замразяваме, да ги сушим и да приготвяме различни рецепти.
Целогодишно можем да имаме гъби. Дори и от по южни райони. Тук в нашия район, разбира се, че ги няма през цялата зима. Имаме март, април и през цялото лято и есента. Тази година, в която имахме доста дъждове през пролетта имахме и ранни пролетни гъби. И се надяваме това изобилие да продължи и сега."
През пролетта и лятото в Гърция най-търсено е гъбеното ризото, но през зимата предпочитанията на клиентите се променят и тогава се търсят продукти като зеленчуковата гъбена супа, както и тестените изделия с гъби.
Малко преди Гревена, на 20-30 километра от магистралата "Егнатия" е град Кастория. Сгушен сред планини, той е посещаван и заради известното си езеро.
На акватория от 28 квадратни километра има стотици видове птици. В западната част на езерото се намира полуостров, който го разделя на две части - северна, която е по-голямата и южна - по-малка. На полуострова е разположен Кастория. Градът е известен с обработката и търговията на кожи от древни времена. Това е и поминъкът на местното население до ден днешен. Впечатляващи са и запазените трикатни къщи, известни и като архондяци, най-старите от които датират от средата на 18 век.
Но тук има и доста интересни археологически открития, разказва Андромахи Скрека - ръководител на местното археологическо дружество в Кастория.
"Спилиос в Диспилио е едно от най-старите неолитни езерни селища в Европа, датиращо от пет и половина хиляди години преди Христа. Това са около седем и половина хиляди години от днешни дни. Става въпрос за едно много специално място, което все още се проучва от археолозите. Има и различни изследователски проекти, които проучват материалите, получени при разкопките.
Това неолитно селище дава много интересна информация за търговията, навиците на живот, но и хранителните навици, които са имали жителите от онзи период.
Има и реконструкция на селото, която е в близост до археологическия обект. Там всеки турист може да се види как са били построени и устроени къщите на тези неолитни хора."
До бреговете на езерото на Кастория е и уникалната "Драконова пещера". Открита е случайно в 40-те години на 20 век. Има 7 подземни езера, водите на които всъщност са част от езерото навън, 10 зали с различна големина, както и 5 тунела. Средната температура вътре е 16-18 градуса. Престоят на туристите в пещерата е ограничен на малко над десетина минути, заради неблагоприятната за човешкия организъм среда.
Сидерис Маропулос, председател на Асоциацията на хотелиерите в Кастория, споделя и че притегателни за туристите са обстановката и местната кулинария.
"Всъщност тук може да опитате местните бобови култури от Кастория, които са известни, нашата риба от езерото на Кастория, която е много вкусна, както и специалните местни рецепти, които ще откриете в местните ресторанти и таверни. В момента развиваме много силно туризма. В Кастория и областта има 31 хотели, което се равнява на около 2000 легла. Опитваме да обслужваме туристите възможно най-добре и на възможно най-добра цена. Така че да останат доволни. Опитваме се да предлагаме туристически услуги през цялата година и 365 дни в годината и да задоволяваме нашите клиенти- за така наречените кратки почивки "city break", екологичен или културен туризъм. Каним българите, нашите православни братя, да дойдат в нашия град, да се запознаят с нас, да ни опознаят, да видят нашите църкви, да видят нашето наследство, да видят нашата култура, да дойдат и да се забавляват и да си починат."
На около 40 минути от Кастория в посока Република Северна Македония и Албания са двете Преспански езера. От София са на 530 километра, а от Солун на около 230. Освен с природа, мястото е изпълнено с история. Но и с тишина. Тук забравяте за шумовете на града и масовия туризъм.
На малкия остров "Агиос Ахилиос" в езерото Малка Преспа, с едва 11 къщи на него, до който се стига по понтонен мост, се намира и базиликата "Свети Ахил" от 10 век. Там през 60-те години на миналия век професорът от Солунския университет Николаос Мицопулос открива останките на цар Самуил. И до ден днешен много българи посещават саркофага, който е в базиликата. Костите обаче, се намират във Византийския музей в Солун.
На около час път от Преспа е град Флорина. Известен със суровите си студени зими - тук температурите падат до минус 20. Но през лятото се наслаждавате на прохлада.
Това е столицата на червените чушки и виното в Гърция. Тук се намират от малки еко винарни за всякакви вина, дори и пенливи, до огромни винарни, произвеждащи тонове продукция. Всички те предлагат и винени дегустации и разходки в производствените им бази.
А в целия регион на гръцка Западна Македония може да опитате лютеница, като на баба. Чушките са от полето наблизо, а обработката им се прави в многото фабрики в района на Флорина. Тук се произвеждат различни видове лютеници, айвар, както и сладка. И всичко е биологично. Продукцията се събира на ръка. Запазват се и семки от всяка реколта и се ползват за разсад.
На 40 минути от Флорина в планините, на 1350 метра надморска височина, е сгушено селцето Нимфео. Каменни къщи, прохлада през лятото и много сняг през зимата. Тук гостоприемниците са в традиционен стил. А местната църква е впечатляваща.
Целият регион на гръцката Западна Македония е пълен с диви мечки, вълци, сърни и елени. До село Нимфео се намира и Паркът за мечки "Арктурос".