Разходка с моторна лодка по Дунав, наблюдение на редки видове птици, посещение на безлюдни острови, пикник сред дивата природа или просто слънчеви бани на плажа - Никопол се наложи като дестинация за приключенски туризъм. Наближи ли пролетта, градът се оживява от гости. Българи и все по-често румънци, идват за най-голямата местна атракция - разходка с лодка из Никополския архипелаг. Преживяването е наситено с много емоции, а негови организатори са рибарите от сдружение "Амур-Никопол" "Сезонът тази година започна много рано, самите ние не очаквахме такъв голям интерес" - признава пред БНР Бисер Георгиев, председател на сдружението. Твърди, че първата разходка била още в началото на март и че само за месец, десетки желаещи са се включили в приключението.

Снимка: фейсбук страница Разходка с лодка и риболов по Дунав

"Нямаме уикенд без заявки" - казва Бисер Георгиев и допълва: "Това ни е вече трети сезон. От година на година се увеличават туристите и се радваме че по този начин помагаме на общината и на местния бизнес, така че да се развиe градът като туристическа дестинация. Започват тези разходки да нашумяват като вид туризъм и в чужбина. Миналата година имахме група от 20 души от Израел. Тази година очакваме пак гости от Израел, както и голяма група от 50 италианци. Те са се записали за речно пътуване. Искат да ги возим по Дунав чак до град Оряхово - това е преход от 80 км."

Снимка: фейсбук страница Разходка с лодка и риболов по Дунав

През лятото, когато нивото на Дунав пада, на островите се откриват чудесни плажове. Най-посещаваният е Катунара, известен сред местните като Малдивите, заради широката плажна ивица с финия като звезден прах пясък. През пролетта, когато нивото на реката е високо, пък се предлага друга атракция - речно пътешествие до Амазонка по "черешови води", което съвпада с черешобера:

Снимка: фейсбук страница Разходка с лодка и риболов по Дунав

"Когато е по-голяма водата, се движим покрай българския бряг край ивица от ракита или върби. Ако има как да се премине, ходим до т.нар. Амазонка. Навлизаме в едни тесни канали, като по река Амазонка, с надвесени дървета, правят се остри завои и е много красиво там. Има и аморфа - по-скоро характерна за страни като Китай. Преди години това нещо го нямаше. Представлява медоносно растение, което цъфти с едни лилави цветчета" - обяснява Бисер Георгиев.

Рибарите от сдружението са чудесни организатори, капитани на лодка и сладкодумни гидове. Те ще ви разкажат всичко за птиците, които прелитат наоколо, за рибите, за островите и за непостоянния нрав на Дунав. И ще ви заведат до скалната църква "Свети Стефан" от Х век, от която се открива спираща дъха гледка към реката.

Една атракция обаче всички очакват с нетърпение - пикникът край реката: "Това е пикник, риболов, рибена чорба, приготвена на място, риба опечена на място. Затова предварително се прави заявка, за да има време да се изстуди питието - дали ще е бяло вино или ракия... Има и още една опция. Стига да желаят, оставаме туристите да се къпят и да плажуват и после ги прибираме" - разказва Бисер Георгиев.

Снимка: фейсбук страница Разходка с лодка и риболов по Дунав

Освен рибената чорба, която е запазена марка на никополските рибари, в менюто влизат още бяла мряна на шиш, печен и пържен амур, бухтички от хайвер, домашна питка и дюлева ракия. Бисер разказва, че имало случаи, когато клиентите им не искали да си тръгват от островите.

В речните разходки до Никополския архипелаг се включват и туристи, водени от български туроператори, които организират екскурзии с природозащитни каузи. Принос за популяризирането на Никопол имат също и организираните от общината състезания с джетове и моторни лодки, АТВ- съборите, както и ежегодният фестивал "Дунав - хора, природа и традиции", който показва поминъка, кухнята и бита на населението на крайречния град.

Снимка: фейсбук страница Разходка с лодка и риболов по Дунав