Световноизвестният Дубай Даунтаун, познат още като най-престижният и най-скъпият квадратен километър в света, официално е Оперният район.

Мястото, където са главните забележителности на емирството – най-високата сграда в света с хотела на Армани, най-високите танцуващи фонтани на планетата и най-големия търговски център в света Дубай Мол, е забележително с още нещо в съседство с тях. Атракция, която неотдавна посетиха възможно най-неочакваните български туристи: Азис, Благо Георгиев и Русата Златка. Това е Операта на Дубай.

Тя е една от много малкото в арабския свят и е уникат особено в Близкия Изток. Открита преди малко повече от две години от самия Пласидо Доминго, наскоро тя посрещна за концерт, посветен на Свети Валентин най-известната оперна певица в света Анна Нетребко и нейния съпруг Юсиф Айвазов.

Билетите по 350 лева са едни от най-скъпите в календара на театъра, където човек може да отиде и за 85 лева. За Дубай уникалното здание – истински триумф на съвременната архитектура, е нещо като НДК. Освен оперни спектакли, то домакинства на оперета, симмфонични и солистични инструментални концерти, джаз спектакли, комедианти, балетни постановки, кино прожекции. Тя повече прилича на нашата първа в НДК или на главната на Двореца на конгресите в Москва в един по-съвременен вариант, отколкото на онези в класическите опери с техните многобройни ложи на множество балкони.

Залата може да бъде превърната в изложбена и в банкетна, даже организират сватби в нея. За последната цел може да се използва и панорамният ресторант. Може да побере до 2000 души.

За опера местата са точно 1901. Построена е по проект на световните архитекти от „Аткинс”, след като инвестиралият милионите си в нея престолонаследник на Дубай не хареса проекта на Заха Хадид, която първа бе поканил да направи уникално здание. А най-голямата жена – архитект в света след това и почина. Апропо, принцът е инициатор на проекта за дубайското НДК, както дъщерята на Тодор Живков – Людмила, беше в същата роля за софийското. След Нетребко, на самия ден на влюбените и на следващата вечер сцената остава за шоу, посветено на Едит Пиаф. На 20-и февруари се изявява прочутият каталански китарист Жауме Торент. На 21 и 23 февруари е отредена за легендарната оперета „Веселата вдовица”. На 28-и е ред на прожекция на легендарния филм „Кръстника”, акомпанирана от симфоничен оркестър. На женския празник 8-и март танцуват звездите на американския балет, на следващата дата е галаспектакъла на Хорфеста на Дубай. Рокопера, концерт на „Джипси Кингс”, прожекция на „Хари Потър” с оркестър на 1 март, изява на популярния американски стенд-ъп комик Ал Мъри, наричан още Господаря на пъбовете, и специално шоу за деня на Свети Патрик са другите заглавия, ако решите да хванете самолета и да се насладите на нещо уникално.

Отвътре архитектът Янус Рощок е избрал дървения за уют и като контраст на кристалните каскади от полилеи и многото стъкло по модерната фасада. Тя се слива с минипарка около нея. А водните каскади, подскачащи от най-високата сграда в света, минават и кротват покрай операта, за да се влеят накрая през всеобразен малък канал в езерото с най-високите танцуващи фонтани в света, чиито струи играят пред входовете на необятния мол. Именно в неговите безбройни ресторанти можете да прекарате вечерта си след представленията в операта.