Все още не сте избрали дестинация за септемврийска ваканция? Не отлагайте нито ваканцията, нито възможността за завладяващо приключение в края на лятото.

Сърф културата на Лимнос

Гръцкият Лимнос е осмият по големина остров в Егейско море и в последно време заслужено се слави сред ентусиастите на водните спортове. Активният сезон продължава от май до началото на октомври, като условията за вятър са често най-благоприятни през септември, когато температурата на водата става по-ниска. Но това не трябва да ви притеснява - можете да наемете неопрени от сърф училищата на източния бряг на плаж Керос.

Снимка: личен архив

Там ще откриете няколко гръцки сърф школи, както и една българска станция. Действително българската общност на острова е впечатляваща. Инструкторите по уиндсърф и кайтсърф прекарват половината година в Лимнос, което ги прави почти местни. Много от младите любители пускат котва на острова за седмици или месеци, в които да развият уменията си на дъската. А някои от по-отдадените постепенно започват да преподават след успешни издържаните нива и сертификати. За жалост условията за хавайски сърф са твърде непостоянни и зависят изцяло от вятъра.

Относително нова сърф дестинация за Европа, Лимнос привлича сърф общността от нашите географски ширини и през последните десетилетия любителите на адреналин и водни приключения се насочват към острова поради ветровите условия. Тук няма да срещнете тълпи от туристи. По-голямата част от летуващите отиват целенасочено да упражняват или проходят в избрания от тях спорт. Островът наистина привлича сходни и свободни по дух хора, които се стремят към общуване с девствената природа и усъвършенстване на уменията на дъската.

Снимка: личен архив

Още от ферибота, който ще вземете от Кавала (приблизително 4 часа), ще чуете разговори за "прогноза", "порив", "възела" и пожелания за добър вятър. Всеки, който го е посетил, знае, че мястото носи специална енергия. Било заради селската и неподправена лежерна обстановка, разнообразна природа, гостоприемството на местните, но дългогодишните посетители на острова споделят, че не познават човек, който да е дошъл веднъж и да не е повторил.

Магията на Лимнос извън водните спортове

За разлика от други сърф дестинации предимството на Лимнос е, че там има за всекиго по нещо. Освен водните дейности, сърф школите предлагат също падъл бординг, йога практики, както на дъска във водата, така и извън нея. А ако нямате късмет с вятъра или не се интересувате от водни спортове, имате богато разнообразие от плажове, на които може да завиди всеки остров. Повечето от тях са радват на златни и ситни пясъци, но не са малко и скалните образувания и пещерите, които могат да се посетят.

 

Лимнос е горд дом на средиземноморския тюлен монах, който живее в така наречената "тюленова пещера". Природните забележителности включват също пустинята Амотинес с невероятния си залез, соленото езеро, което е редовен домакин на преминаващите розови фламинго и, разбира се, безброй заливи, повечето от които неопитомени и с кристални и плитки води. Сред тях са Гомати, Фанараки и Микро Фанараки, Ред Рок и скрития Агия Сотира.

Дивата природа, забавеното ежедневие и спокойствието превръщат острова в чудесна семейна дестинация за любителите на селския туризъм. Усещането за връщане назад във времето ще ви завладее. С панорамните си гледки, прясната морска храна и не на последно място автентичните таверни Лимнос ще ви спечели за цял живот. За кухнята на острова се носят легенди. Местните продукти като сиренето, смокините, медът, зехтинът, но най-вече рибата, ще ви смаят.

Снимка: iStock by Getty Images

Не се изненадвайте от разхождащите се свободно кокошчици, козички и крави - те са част от чара на острова. За да се потопите в истинско лимноско приключение, ви препоръчваме да отседнете в къща за гости или къмпинг. Две от селата в близост до сърф школите са Калиопи и Контопули (второто е дом на едни от най-харесваните гироси на острова). Вземете под внимание, че местата за ферибот често се разпродават предварително през летните месеци и тези за леки коли са ограничени. Личният автомобил е почти задължителен, ако искате да опознаете острова.

Снимка: iStock by Getty Images