Искате да преживеете нещо необичайно и наистина страшно в навечерието на Хелоуин? Тази обиколка за "чираци на вампири" в Burg Forchtenstein в Австрия може да е отговорът. Традиционно семействата се събират в замъка, за да открият историята на Влад Цепеш Дракула.

Събитието, наречено Draculade, потапя децата в неговата легенда чрез костюми и страшни истории.

Вечерта включва посещение на Галерията на предците на Бург Форхтенщайн, където е изложена маслена картина на Влад Цепеш от XVII век.

Историческата обиколка позволява на децата да "влязат в обувките" на печално известната фигура. Вечерта "малките вампири" обличат костюмите на Дракула с характерната пелерина. Обиколката е осветена с факли, които създават зловеща атмосфера, напомняща за епохата на властелина на вампирите.

Какви съкровища ви очакват във Форхтенщайн?

Един от акцентите на събитието е посещението на Галерията на предците в замъка Burg Forchtenstein. Тук е изложен портрет в цял ръст от XVII в. на Влад Цепеш (1431 -1476), владетел на Влашко, наричан Дракула.

Този портрет, част от колекцията на частната фондация "Естерхази", добавя исторически щрих към вечерта.

"Още през XIV, XV, а след това и през XVI в. той е възвеличаван като историческа личност чрез писмена традиция, картини, дори чрез скици, направени от самия него.", казва Флориан Байер, управител на колекцията в частната фондация "Естерхази".

Публикуваният през 1897 г. "Дракула" на Брам Стокър става все по-популярен през XX и XXI век. През годините са създадени безброй филми и адаптации.

Асоциацията между "Дракула" на Стокър и Влад Цепеш обаче се развива едва по време на комунистическия режим като маркетингова стратегия за привличане на туристи в Румъния.

В Брашов архивистът Богдан Попович подчертава значението на историческите документи, свързани с Влад Цепеш.

"Преди няколко години направих проучване с колега от Брашов, което показа, че до 60-те години на миналия век не е имало никаква връзка между героя на Брам Стокър и Влад Цепеш. Това е било разработено по време на комунистическия режим за западния пазар, за да се привлекат туристи".

"Дракула" в Burg Forchtenstein предлага уникална възможност да се изследва сложната история на Влад Цепеш, като се отделят фактите от измислицата, докато участниците се потапят в една нощ на зловещо забавление и исторически открития, казват организаторите.