Очарованието на пътуването не се състои единствено в това да посетите най-популярните места или да заснемете перфектната снимка в Instagram. То е свързано с тръпката от непознатото, с историите, които предстои да бъдат разказани, и със спомените, които чакат да бъдат създадени. Тъй като светът става все по-свързан, нараства желанието да се откриват места, недокоснати от обичайната туристическа суета. Нека се отправим на пътешествие към десет от най-очарователните, но недотам популярни дестинации в света.

Любляна, Словения

Снимка: iStock by Getty Images

Макар Европа да се гордее с много емблематични градове, Любляна си остава скрито бижу. Смесицата от барокова и модерна архитектура в града предлага уникален европейски чар. Разходете се покрай река Любляница, посетете историческия Люблянски замък и се потопете в оживената художествена сцена на града. Наемете шикозен ретро автомобил, за да се насладите на разходка до езерото Блед.

Тбилиси, Грузия

iStock by Getty Images/Guliver Photos

Разположен на границата между Европа и Азия, Тбилиси е град на контрастите, предлагащ богата палитра от история и култура - от древни крепости до модерна архитектура. Серните бани с техните лечебни свойства са любими както на местните жители, така и на туристите. С автомобил под наем можете да отидете до винарския регион Кахети и да опитате едни от най-добрите вина в света.

Роторуа, Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

Отвъд кинематографичните пейзажи на Нова Зеландия, Роторуа е свидетелство за чудесата на природата. Това е мястото с най-силна геотермална активност в света. Никъде другаде не се срещат толкова много горещи извори, гейзери, бълбукащи кални езера и земни пукнатини, от които се издига пара. Градът предлага разнообразни преживявания - от геотермалните си извори до проспериращото маорско наследство. Можете да се насладите на традиционните маорски изпълнения и на възможността да опитате местни ястия, приготвени на нагорещени камъни.

Матера, Италия

Матера, със своите древни sassi (пещерни жилища) и издълбани в камък църкви, пренася посетителите в една отминала епоха. Богатата история на града, датираща още от палеолита, е видима в неговата архитектура и култура. Разгледайте сложната мрежа от пещери и непременно посетете катедралата на Матера - романска църква от XIII в.

Бутан

Снимка: iStock by Getty Images

Наричан "Последният рай", Бутан е гоблен от древни манастири, величествени крепости и зелени долини. Независимо дали се изкачвате до емблематичния манастир "Гнездото на тигъра", кацнал на скала, или се потапяте в колоритния фестивал Паро Цечу, Бутан пленява с дълбоката си духовна същност и богата култура.

Айсен, Чили

Снимка: iStock by Getty Images

Айсен е свидетелство за суровата красота на природата, разположен в южния край на Чили. От обширните ледени полета на лагуната Сан Рафаел до гъстите корони на националния парк Кеулат - Айсен е мечта за всеки любител на природата. Не пропускайте и хипнотизиращите Мраморни пещери, известни със сложните си рисунки.

Гимелвалд, Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images

Сгушен в сърцето на Швейцарските Алпи, Гимелвалд напомня за една романтична епоха. Традиционните дървени къщи, девствените алпийски пасища и спиращата дъха планина Шилторн, предлагаща невероятни гледки, го превръщат в спокойно място за бягство от днешния забързан живот.

Мекнес, Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Докато градове като Маракеш и Фес често крадат от светлините на прожекторите, Мекнес е мълчалив пазител на прочутата история на Мароко. Разходете се из величествените му улици, обширните кралски резиденции и оживените пазари. Мавзолеят на Мулай Исмаил, посветен на един от най-страховитите владетели на Мароко, демонстрира архитектурното майсторство на града.

Фарьорски острови

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен между бреговете на Исландия и Норвегия, архипелагът се състои от 18 вулканични острова. Драматичните терени, отвесните скали и богатият птичи свят ги превръщат в рай за онези, които търсят природата в най-чистата ѝ форма. Живописното селце Гасадалур с неговия каскаден водопад е истинска наслада за очите.

Луанг Прабанг, Лаос

Снимка: iStock by Getty Images

Бивша кралска резиденция на Лаос, Луанг Прабанг е вълнуваща мозайка от позлатени храмове и колониални постройки. Градът безпроблемно съчетава древните си корени с колониални влияния. Почитаният сутрешен ритуал за милостиня, при който монаси получават дарения от общността, олицетворява духовната същност на града.

В епоха, в която пътуванията са станали по-достъпни от всякога, има известна магия в откриването на места, които остават недокоснати от масите. Тези дестинации, със своите уникални култури, история и пейзажи, обещават обогатяващи и трансформиращи преживявания. Потеглете на път и оставете скритите чудеса на света да се разкрият пред вас. 

Снимка: iStock by Getty Images