Страната на усмивките е предпочитана дестинация за мнозина българи вече повече от 20 години. И доста често се връщат там. В съзнанието на повечето от тях Патая е курорт с две коренно противоположни превъплъщения, разказва Магдалена Гигова за БНР.

Разстоянието от столицата Банкок до крайбрежния град е 147 км по магистралата и... попадате в плен на раздвоението. Ако целта на почивката ви е изумруденото око на Индийския океан, което намига с приятелски блясък - избирате залива Жомтиен. Там са разположени предимно големи хотелски комплекси на прочути туроператори или вериги.

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да не ставате от шезлонга. Или да отидете на коралов остров, до който се стига с лодка с прозрачно дъно. През него се виждат приказни плантации и стрелкащи се тропически риби. На 25 км от Патая е Сатахип Бийч с почти призрачното си спокойствие. За любителите на тютюна вмятам, че от 2017 година на повечето тайландски плажове пушенето е забранено.

Ако сте решили да обогатите интимния си жизнен опит и да разширите еротичния си мироглед, просто отседнете в центъра на Патая. Това, обаче не ви дава мигновен пропуск за разюздано поведение. Извън зоната на порока, ако си позволите да закачите тайландка, рискувате стълкновение с полицията и местните закони.

Вашето време е по здрач, когато се гмурвате в гмежта на уокинг стрийт. Пешеходният филиал на Содом и Гомор едва ли е по-дълъг от километър, но неподготвеният психически и ранимият морално има опасност наистина да изпадне в потрес.

Няма форма на човешко падение, която да не се предлага в заведенията, клубовете и залите от двете страни на човекопотока.

Самостоятелно работещите "нощни пеперудки" и независимите "лейди бой", се борят за препитание в кратък участък на крайбрежната алея. И толкоз. Сякаш някой с нож изрязва "туморното образувание" и Патая отново се превръща в уютното обиталище с репутацията на един от по-достъпните финансово курорти на Тайланд.

Снимка: iStock by Getty Images

Но Патая има и друго лице. Приключението започва още от центъра, където на хълм между двата градски плажа се издига 15-метровата статуя на Буда. Тя не е древна, построена е през 1977 година със средства на местни бизнесмени. Планината на Златния Буда пък е на тридесетина минути шофиране извън чертите на града. Отвесната скала, върху която с чисто злато е очертан образа на божеството е висока 130 метра.

Възвишението се охранява строго, защото драгоценният метал е на стойност 3 млн. долара. Разбира се, на тайландците дори не би им минало през ума да си откършат парченце за спомен, но монументът е посещаван от хиляди туристи от цял свят.

В задния двор на Златния Буда е Силвър лейк. Също част от различната Патая. Повечето европейци в началото се питат "Защо се довлякох в това подобие на Тоскана насред Азия". Но после любопитството надделява.

Снимка: iStock by Getty Images

Известна в миналото тайландска киноактриса се влюбила в лозята на Калифорния и решила да си посади свои. Купила червени, бели и розе сортове от Австралия, поканила тамошен майстор винар, но когато започнала да строи имение европейската еклектика ескалирала.

Появили се холандски вятърни мелници, господарска къща от Италия, цветни градини тип "Версай", древногръцки колони...

Електрически влакчета разхождат гостите и те попиват усещането за покой, за обгръщащ съзнанието аромат, заедно с дегустацията на виното, което без да е шедьовър е прилично пивко.

Впрочем, Силвър лейк е любимо място на азиатските туристи, защото в тази част на света гроздето е един от скъпите плодове, за разлика от папаята, да речем. Пък и в момента на мода е да пиеш вино...

Ще бъде жалко, ако не видите филигранните резби на Светилището на истината. Фактите около него ме накараха да го оприлича на тайландската версия на катедралата на Гауди в Барселона.

Постройката също е частна инвестиция и строежът ѝ се точи с десетилетия - започната е през 1981 година и според плановете трябва да е окончателно готова през 2050. Бизнесменът Лек Вирияпант възнамерявал да вложи пари в апартаменти за туристи, но будистки монаси го убедили да съгради по-одухотворено съоръжение. Според легендата, срещу това пророчица му обещала дълголетие и мир в душата с уговорката, че докато върви строителството собственикът ще е жив.

Снимка: iStock by Getty Images

И той създал дом за няколко азиатски религии като място за поклонение, магия и покой. Въпреки пророчеството, човекът се споминал през 2000 година, а синът му никак не бърза с довършителните работи. Светилището на истината, което е най-големият дървен храм в света, построен без нито един пирон, е разделено на четири зали. Те са тайландска, индийска, китайска и камбоджанска. Четирите стихии огън, вода, земя и въздух са в основата на идеята за обителта, където всяка миниатюрна фигура е изпълнена с философски смисъл и послание.

За строежа е използвана най-скъпата дървесина - желязно и тиково дърво. Във всички храмове входът за местните е безплатен, което далеч не важи за чуждестранните туристи.

Ако сте в Тайланд с децата си или просто обичате вълшебни приказки, не пропускайте спектакъла Каан. Модернистичният театър е построен само и единствено за тази постановка, която надхвърля въображението. Сюжетът е простичък и натъкмен така, че да изпъкнат свръхсложните високотехнологични ефекти. Нещо като тайландски Цирк дьо Солей.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен летящи метални дракони, които с бръснещ полет кръжат над главите на публиката и изкусни акробати, които извират отвсякъде, на сцената излизат истински слонове. Едно от най-любимите места за туристите в Патая е зоопаркът Као Кеоу.

8000 относително свободни животни на 800 хектара девствена джунгла! Повечето са отделени от посетителите само с ров, пълен с вода. Единствено големите котки се радват на специално отношение с решетки. В Зоологическата градина човек се чувства като герой от детска приказка - сприятелява се отблизо с обитателите и се зарежда с положителна енергия за месец напред.

На входа си купувате торба с плодове и зеленчуци, качвате се на количка за голф и... внимавате досадните маймуни да не ви откраднат плодовете, обиците или мобилния.

Целувка с жираф, прегръдка със слон, почесване на виетнамско прасе, снимка с надничащо в обектива фламинго, азиатски тапир, хималайска мечка, вписани в червената книга елени-лира, кенгуру албинос - все отлично позиращи екземпляри.

Това е Патая, онази, която рискувате да пропуснете.

Снимка: iStock by Getty Images