През следващите няколко месеца, когато светът отново се отваря напълно, все повече хора ще поемат на път, за да открият нови изживявания и приключения. От вълнуващи истории до дългоочаквани нови атракции - ето пет туристически новини, които разкриват новите чудеса на света през това лято, според Би Би Си.

Зрелищно шоу в пустинята над Улуру

Снимка: Voyages Indigenous Tourism Australia

Вероятно смятате, че Улуру и необятното небе над пустинята не се нуждаят от допълнително украсяване, но едно ново преживяване в централна Австралия ще ви разколебае. В Улуру е открито първото в света преживяване за местен туризъм, наречено Wintjiri Wuru, което разказва глава от историята на предците на Мала с помощта на лазери, технология за светлинни прожекции и 1100 дрона в удивителна смесица от древно и ново. Най-важното е, че то е внимателно създадено в сътрудничество със старейшините на Анангу, за да се гарантира, че тяхната история е разказана по правилния начин. Това отне пет години, а резултатът е впечатляващ.

Снимка: Voyages Indigenous Tourism Australia

Означавайки "красива гледка към хоризонта", Wintjiri Wiru е уникален начин да се почете най-старата жива култура в света. "Мислим за нашето бъдеще. Гледаме напред и създадохме Wintjiri Wuru, за следващото поколение, за нашите внуци", казва Рене Кулитя от името на Консултативната група на Анангу. Ако все още не сте били в Улуру, това шоу е отлична причина да планирате пътуване. До декември има по две представления всяка вечер, а през януари и февруари - по едно представление на вечер, както и тричасова вечеря по залез слънце с местни специалитети

Париж обявява най-добрата си багета

От 1994 г. насам всяка година във френската столица се събира експертно жури, което определя най-добрата багета в Париж. В най-почитания конкурс за багети в света, известен като Grand Prix de la Baguette, пекари от целия град изпращат две багети на жури, което оценява всяка в сляп дегустационен тест, според външния вид, приготвянето, текстурата и вкуса на всяка багета. Победителят получава 4 000 евро и едногодишен договор за доставка на багети на френския президент.

През последните години много от победителите са пекари, чиято родна страна не е Франция, и тази година не е по-различна -  Таршан Селвараджа, имигрант от Шри Ланка и пекар в Au Levain des Pyrénées в 20-и район, неотдавна бе коронясан като тазгодишния победител. Когато научава новината, той казва: "Разплаках се, защото ние сме чужденци и сме дошли тук, за да се научим да правим традиционен френски хляб."

За тези, които искат да открият тазгодишните най-добри багети, предлагаме карта с 10-те най-високо оценени

"Летящият шотландец" навършва 100 години

Снимка: iStock by Getty Images

Инженерно чудо и икона на британския железопътен транспорт, "Летящият шотландец" празнува 100 години служба тази година. Въпреки че честванията продължават цяла година (включително програма от събития в Националния железопътен музей в Йорк и пускане на нова монета от 2 паунда), това лято ще се проведе специална селекция от вълнуващи еднократни екскурзии с парния влак, включително еднодневна екскурзия по впечатляващия Settle & Carlisle , един от най-известните британски железопътни маршрути.

Открива се най-очакваният музей в САЩ за 100 милиона долара

Снимка: International African American Museum

След повече от 20 години планиране Международният афроамерикански музей (IAAM) в Чарлстън, Южна Каролина, най-накрая има определена дата на откриване - 27 юни, малко след Juneteenth - 19 юни, денят, в който се отбелязва еманципирането на поробените афроамериканци. В много отношения музеят е изграждан в продължение на 2300 години. 

Снимка: International African American Museum

IAAM разказва за историята на най-ранното поробване на африканците, което започва преди векове, и е построен на кея Гадсден, който някога е бил едно от най-печално известните пристанища за търговия с роби в САЩ. Сградата на стойност 100 млн. долара е проектирана така, че да не докосва земята, в знак на почит към поробените, които някога са стъпвали по нея. Постоянна колекция от 300 произведения на изкуството и исторически артефакти разказва историята на Средния проход, по време на който милиони африканци са били заловени и насилствено отведени през Атлантическия океан.

Отплава най-големият електрически ферибот в света

Снимка: Kochi Metro Rail Ltd

На 25 април, същата седмица, в която Индия изпревари Китай и стана най-многолюдната страна в света, индийският министър-председател Нарендра Моди посети южния индийски град Кочи, за да представи това, което е обявено за най-големия електрически ферибот в света. Седемдесет и осем елегантни, ярко оцветени електрически плавателни съда вече свързват Кочи, разположен в щата Керала, с 10 близки острова в Арабско море.

Пускането в експлоатация на ферибота в Кочи е най-новото в нарастващата тенденция на екологични решения за транзитно преминаване по вода, която обхваща световните градове. В Стокхолм това лято ще започнат тестовете на 30-местен електрически ферибот на подводни криле, който ще бъде най-бързият електрически кораб в света, когато дебютира през пролетта на следващата година. В Осло Hyke планира да пусне частично захранван със слънчева енергия и безжично зареждащ се ферибот през май и да експлоатира четири електрически ферибота по Сена за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Северна Ирландия представя електрически ферибот с нулеви емисии през 2024 г., а Банкок поръчва нови електрически фериботи, за да замени остарелите си кораби с дизелови двигатели.