Април идва с обещание за много слънце, разходки сред природата, пролетни фестивали, отваряне на реновирани забележителности и граници. 

Ако все още нямате планове за пътуване за април, вижте кои са някои от най-интересните места, които да видите през този месец. 

Белоградчик: Посетете пещера Магурата

След като беше временно затворена, пещера Магурата трябва да отвори отново за посетители на 3 април с подменено осветление, парапети и нови интерактивни табла.

Свещари: Вижте реновираната тракийска царска гробница

На 14 април официално ще бъде открита реновираната тракийска царска гробница в Свещари - обект под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Освен обновяване на осветлението и поставяне на нови информационни табели, посетителите на гробницата (най-вече най-малките) ще могат да видят и анимационен филм, който разказва за предположенията кой цар е погребан тук и как са живели гетите.

Снимка: iStock by Getty Images

24+ държави: Пътувайте без изисквания за тест и ваксина

Вече над 20 държави по цял свят премахнаха всички COVID мерки на територията си, което означава, че можете да влезете на територията им без никакви изисквания за тестове или ваксинация. Много от тях са в Европа, идеални за бързо пролетно уикенд бягство, но в списъка има и екзотични кътчета. Вижте списъка тук >>>

Белозем: вижте селото на щъркелите

Посетете селото на щъркелите. Имате ли някоя забравена мартеница на ръката си все още? Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите през 2005 г. и оттогава се грижи с огромна любов за пернатите си съселяни. Само на покрива на училището гнездата са 22! Прочетете повече за Белозем - селото на щъркелите.

Чипровци: Фестивал на чипровския килим

След 2-годишно прекъсване Фестивалът на чипровския килим се завръща, като тази година ще се проведе от 29 април до 1 май. В програмата са включени демонстрации, музика и танци, лекции и изложби. 

Снимка: iStock by Getty Images

Белгия: Разходете се в гората със зюмбюли Халербос

Всяка година за няколко седмици гората Халербос се превръща в едно от най-популярните места в Белгия. Хиляди хора се стичат по пътеките ѝ, за да видят безкрайното море от цъфнали диви зюмбюли. До гората лесно се стига от Брюксел и тя е едно от най-магическите места в Белгия, които можете да видите през пролетта. Прочетете подробности как да стигнете и кога да отидете >>>

Турция: Минете по новия мост над Дарданелите

Преди броени дни официално беше открита най-новата забележителност на Турция - мостът Чанаккале 1915, който свързва Азия и Европа над Дарданелите е не просто пътно съоръжение, а локация, която заслужава място във всеки маршрут из страната със своите разбиващи световни рекорди размери. Официално това е новия най-дълъг висящ мост в света - разстоянието между двете му кули - 2023 м - е най-голямото сред всички подобни мостове. Цифрата символно напомня за 100-годишнината от обявяването на Турската република през 1923 г., които се навършват догодина. Прочетете подробности как да видите и минете по моста тук >>>

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Нидерландия: Разходете се из най-красивия парк с лалета в Европа

Две години след началото на пандемията най-известният парк с лалета в Нидерландия - Кукенхоф - е готов отново да отвори вратите си за посетители.

Официалното откриване е планирано за 24 март, а топлото и слънчево време в страната от последните дни е предпоставка за много цъфнали лехи, които да посрещнат първите посетители. Кукенхоф е пролетна градина, която всяка година отваря вратите си за осем седмици, докато сред лехите, горите, поляните и мостчетата ѝ цъфтят няколко милиона засадени на ръка луковици на лалета, минзухари, нарциси и всякакви други сезонни цветя. Прочетете повече за Кукенхоф тук >>>

Сандански: заведете децата да рисуват на открито

Деца от Сандански ще рисуват в Априлски ваканционен пленер на открито, в Археологическия парк в южния град всеки ден от 1 до 10 април. В часовете от 10:00 до 12:00 художниците Илияна Тошева и Николай Бакалов ще помагат на деца от първи до четвърти клас да създават нови приятелства, незабравими спомени и красиви рисунки. Участието в пленера е безплатно, с осигурени всички необходими материали за малките художници.

Снимка: iStock by Getty Images

Цяла България: Заведете децата близо до природата през пролетната ваканция

Пролетната ваканция е времето, когато природата се събужда, а децата с присъщия им ентусиазъм могат да яздят кон, да търсят минерали, да плават с каяк или да наблюдават процесите в нея - като притичването на гущерчетата в гората или реенето на лешоядите в небето. Вижте идеи за природни занимания през априлската ваканция тук >>>

Гърция: Планирайте лятна почивка на остров

Тази година туристите се готвят да се завърнат по любимите си дестинации и ранните резервации са по-важни отвсякога. Ако искате да се насладите на лежерния живот на някой (или няколко) от гръцките острови, изберете сега. Вижте нашия списък с 10 гръцки острова, на които да стъпите това лято >>>

Русе: Отваря пещера Орлова чука

От 1 април пещера Орлова чука край Русе отново отваря за посетители. Тя работи всеки ден от 10 до 18 часа, като влизането става на всеки кръгъл час, а групите са до 15 души. Орлова чука ще е отворена до края на октомври.