Някогашната кралска столица на Полша съчетава средновековна пищност и блясък със съвременния и безгрижен дух на студентския живот в града. Те се сливат не просто в шумна и дръзка хармония, а превръщат Краков в европейския град, който никога няма да остане просто паметник на културата, а ще се възражда във всяка следваща епоха с волната енергия на младите хора и посетителите си.

Прекосявайки великолепния средновековен център, посещавайки музеите, бутиковите хотели с неизброими награди, и много от най-добрите ресторанти в страната, най-популярният град в Полша може да се окаже и твърде скъп, ако си позволите да го изживеете като в рекламен клип. За да извлечете най-доброто от посещението си в Краков, не е необходимо да изпадате във финансова криза. Полша не е сред най- скъпите дестинации и има поне няколко стратегии, които да са ви полезни.

Бъдете съобразителни

Изберете дни, в които туристическият поток няма да прилича на помитаща лавина, за да посетите най-популярните места. Използвайте обществения транспорт и отседнете в хотели или апартаменти, които позволяват да разпределите разумно бюджета си. Храната също може да бъде достатъчно евтина. Така ще се насладите максимално на престоя си, като същевременно се потопите в полската култура.

Вземете обществен транспорт до и от летището

Освен ако вечерният ви полет до Краков не се забави - или трябва да сте на летището между полунощ и 4 часа сутринта - спестете от цената на таксито, като вземете автобус или влак до и от летището. Най-лесният начин за пътуване е с влак между Kraków Glowny (главната жп гара) и Kraków Lotnisko (международно летище "Йоан Павел II").

Вавелският кралски замък

Снимка: iStock by Getty Images

Потеглят на всеки 30 минути - първото и последното заминаване е в 3:48 ч. и 23:40 ч. от гарата и в 4:17 ч. и 23:08 ч. от летището. Еднопосочен билет струва 9 злоти, около 4 български лева, а пътуването отнема 20-30 минути.

Една полска злота се конвертира за 0,41 лв. Може да се плаща и в евро, но е по изгодно да изполвате местната валута.

Летището се обслужва и от автобусни линии 208 и 209 от главната автогара на Краков между 4:30 ч. и 22:30 ч., и нощен автобус 902, който се движи до 05:00 часа. Ако нямате друг избор, освен да си наемете такси, имайте предвид, че пътуванията с Uber и Bolt струват по-малко от официалните таксита (от 45 злоти в сравнение с другите за 75 ), но и са по-малко надеждни.

Старият град

Разбира се, че Старият град на Краков и дворецът Вавел са сред първите ви спирки. За да сте сигурни, че ще имате достатъчно време и пари, изберете пътуване извън сезона. Най-подходящото време е през зимата, като изключим коледно-новогодишните празници. Ако не харесвате студено и снежно време, изберете период от средата на март до май, и от септември до средата на октомври. Това ще бъде идеалният компромис, който ви позволява да комбинирате умерени цени за нощувка с прекрасно време и относително малко посетители.

Обществените автобуси в Краков не са за предпочитане, освен ако не искате да посетите няколко забележителности в отдалечени райони на града. Трамваите пък са евтини и наистина удобни за достигане до Казимир, Подгорже и Нова Хута.

Единични билети (2,80-6 злоти) могат да бъдат закупени или директно от шофьора, или от билетни автомати на повечето трамвайни спирки. Цените варират в зависимост от зоната и дали билетът е валиден за 20, 40, 60 или 90 минути. Ако имате ясна концепция как ще разглеждате забележителностите, може да закупите 24/48/72-часова карта за пътуване за 15/24/36 злоти. Има и седемдневни карти за пътуване за 48 злоти.

Еврейски ресторант и кафе-пъб на улица "Серока" в историческия еврейски квартал "Казимеж"

Снимка: iStock by Getty Images

Ако пък искате сами да определите ритъма си, можете да наемете велосипед. Заради пандемията от Ковид-19 наемането на велосипеди в Краков бе прекратено. Но в края на тази година отново ще има възможност. Освен обикновени, ще бъдат предлагани и електрически велосипеди, с абонаментна услуга и докинг станции из целия град.

Изберете улична храна

Не пропускайте obwarzanek - легендарният краковски геврек, гарниран с маково семе или сусам. Можете да го купите на ъгъла на всяка улица в Стария град за 2,50 злоти. Превъзходната kielbasa - различни видове полска наденица за 10 злоти от някой от уличните камиони, е задължителна в менюто ви. Не пропускайте и запеканка. Полската пица е гарнирана със сирене, гъби и кетчуп.

Хотел или хостел

Ако искате да отседнете в центъра - в Стария град или в Казимиеж - тогава хостелите са идеалният бюджетен вариант. Някои предлагат само общежития, други могат да ви изненадат с евтини единични или двойни стаи, както и възможност за приготвяне на храна в споделени пространства. Трети пък предлагат настаняване единствено за дами, които пътуват сами. Повечето хостели осигуряват безплатна закуска и разполагат с опитен персонал, който организира евтини обиколки и вечери, и може да препоръча най-добрите локации за хранене, както и барове. Сред най-популярните и добри хостели са Mundo, Draggo House и Greg and Tom"s Party Hostel.

Ако неприкосновеността на личния живот и разполагането със собствено пространство имат предимство пред спестяването на пари, потърсете онлайн опции за споделяне на стаи и апартаменти под наем. Предлагат се наистина отлични оферти.

Бихте могли да се настаните и в студентски общежития, ако посетите Краков през лятото, когато стаите се дават под наем..

Пропуски за музеи и вход с отстъпка

Дори и да не се възползвате от безплатния вход, предлаган от различни музеи в различни дни, ако планирате да се впуснете в маратонно разглеждане на забележителности, струва си да закупите онлайн билети за музеите на Краков.

Вземете обществен транспорт до Аушвиц и солната мина Wieliczka.

Фонтанът на площада в Стария град

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че печално известният нацистки лагер на смъртта и великолепната мина с подземни езера и параклиси не са в самия Краков, посещенията на тези две забележителности са най-популярните еднодневни екскурзии от града. На практика всеки хотел и хостел предлага тази възможност - и до двете, за около 300 злоти.

Но ако времето не е определящ фактор и искате да се насладите на преживяванията си на спокойствие, вместо да ги споделите с още поне стотина посетители, отделете по ден за Аушвиц и солната мина, и използвайте градския транспорт.

За да стигнете до Аушвиц, на 66 км западно от Краков, вземете автобус от централната автогара на Краков за 20 злоти, или един от няколкото всекидневни влака за 13 злоти. След това, само на 25 минути пеша, ще сте достигнали крайната си точка и ще сте спестили 170 злоти за еднодневна организирана обиколка.

Както подобава на град с неговата значимост, Краков предлага безброй тематични обиколки, които отговарят на всеки бюджет. Запознаването с историята и културата на града преди пътуването и пропускането на стандартните обиколки, е най-разумният избор.

Все пак е добре да имате предвид някои турове с гид, тъй като могат да бъдат изключително полезни и възможност да видите Краков от необичаен ъгъл. Препоръчаният бакшиш е около 20 злоти.

Яжте в евтин бар mleczny

Ако сте от страдащите от носталгия по комунистическата ера, или просто любопитни, ще бъдете развълнувани да откриете, че можете да комбинирате страстта си с някои от най-евтините ястия в Краков. Връщайки се към епохата преди "Желязната завеса", историческият "bar mleczny" на Краков е изключително евтино заведение, популярно сред местните жители, където можете да се нахраните със супа, пироги и напитка, за не повече от 10 злоти.

Ако пък искате да опитате какво се предлага в хипермаркетите, посетете най-евтината верига - Biedronka.

Щастлив час за купон

Бъдете бдителни за щастливите часове в баровете в Краков. Можете да се възползвате от намалени бакшиши и оферти две в едно. Насочете се към заведение от веригата Pijalnia Wodki I Piwa - популярна местна верига барове от старата школа, разположени около Стария град. В тях се сервира еднакво евтина бира (от 8,50 злоти за халба), водка (7,50 злоти за шот), вино, коктейли (16 злоти), кафе (5 злоти ), безалкохолни напитки, и каквото още може да си пожелаете.

Изглед към центъра на Стария град с паметника на Адам Мицкевич и базиликата "Св. Богородица"

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте възможност да посетите Краков и дори да се върнете отново. Той е толкова завладяващ, пристрастяващ и жив. През хилядолетното му съществуване всички велики европейски архитектурни стилове - романски, готически, ренесансов, бароков и ар нуво - са белязали иторията му и са оставили следи, които доказват, че цялото е безкрайно по-голямо от сбора на частите.

Годишният списък от фестивали и събития е забележителен. Дори извън фестивалния календар градът е в ритъма на неизчерпаема енергия. Жителите на Краков обожават театъра, почитатели са на джаза, любители на поезията, киномани и слушатели на клезмер, и сякаш всяко кътче на града, всяка скрита градина, живее в артистично очакване.