Не е нужно да ходите на частни уроци, за да научите няколко основни фрази на чужд език - а ако сте достатъчно упорити, дори и да редите прости изречения.

Когато пътувате в чужбина, комуникацията с местните хора е едно от най-обогатяващите преживявания, които можете да имате. От местните можете да научите подробности за живота на обикновените хора, да си обясните на пръв поглед странни гледки и да намерите нови приятели.

Английският може да е международен език, но на много места (в много случаи - на най-интересните места, отдалечени от цивилизацията) хората не говорят чужди езици. Етичният пътешественик винаги пътува с няколко любезни фрази на местния език в главата си, но ако искате да вдигнете нивото, вижте кои са някои от най-добрите безплатни онлайн приложения за езиково обучение, които можете да ползвате.

DuoLingo

DuoLingo е вероятно най-разпознаваемото приложение за учене на езици, благодарение на настоятелния бухал, който постоянно ви напомня да се придържате към уроците си. Има и упражнения за слушане с разбиране, за да не се сблъскате изведнъж с реалността на бързо говорещите чужденци. Приложението е лесно за ползване и ако се позанимавате няколко седмици, ще можете да впечатлите местните по време на следващото си пътешествие.

Memrise

Това приложение може да се ползва като помощник по време на изучаване на език или като основа, благодарение на която да усвоите основни думи и фрази.

Приложението може да ви помогне не само за изучаване на чужди езици, но и за математика, науки, икономика и други.

Mondly

Mondly е приложение, в което ученето на нов език е представено под формата на игра, така че докато се забавлявате, понякога просто забравяте колко много сте научили. Игрите са по 2 минути, така че можете да уплътнявате свободното си време с него. Като изглед прилича на DuoLingo.

Quizlet

Quizlet е приложение за учене на езици и наука, като хубавото при него е, че можете да се фокусирате само върху това, което ви е трудно и сами да определяте темпото, с което учите. Можете да създавате свои комплекти от уроци или да използвате такива, създадени от учители или от други потребители.

HelloTalk

Когато сте напреднали донякъде в изучаването на нов език, обикновено единственото, от което имате нужда, е да се упражнявате да го говорите. Запълнете времето до следващото си посещение в Италия, като си намерите италианец, с когото да си говорите чрез приложението HelloTalk. Тук няма уроци, а само профили на участници, които се свързват помежду си.