Панорамната площадка Вълчи камък край девинското село Гьоврен отдавна е магнит за туристите с невероятните гледки, които разкрива към Родопите, съседна Гърция, Рила, върховете Перелик, Голям и Малък Персенк, както и към единия край на Триградското ждрело.

Според туристическото дружество "Зелена долина" разположението ѝ на 1650 м надморска височина я прави най-високата подобна площадка на Балканите.

От края на месец май 2022 г. Вълчи камък се сдоби и със свой символ - бяла каменна скулптура на вълк. Двутонният каменен вълк е изработен в Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино от възпитаници и преподаватели в учебното заведение по модел на скулптора Иван Тотев от Пловдив.

Инициативата е на Юксел Екиз и приятели от село Гьоврен, а идеята се е осъществява и благодарение на кмета на Община Девин Здравко Иванов, който помага с лични средства.

Снимка: Община Девин

Според местните легенди на тази скала на рида Чамлия се събират вълци, които вият и така предупреждават местните хора, когато предстои земетресение.

До панорамната площадка се стига пеша или с високопроходим автомобил от разклона за село Гьоврен на пътя между Девин и Триград. Мястото добива популярност, когато преди няколко години от местното туристическо дружество изграждат дървена кула със стълби, която позволява на посетителите да обхванат с поглед цялата местност.

Близо до Вълчи камък се намират и други забележителности в Родопите като Триградското ждрело, Буйновското ждрело, пещерите Дяволското гърло и Ягодинска, както и другата популярна панорамна площадка - Орлово око.

Открийте още интересни места в Родопите >>>