В този швейцарски град, чиито основни отрасли - химическа и фармацевтична промишленост - са свързани с прецизност и контрол, не можете да закъснеете с пет минути за среща. Но когато работният ден приключи, Базел бързо разкрива другото си лице - онова, което обича удоволствията.

През лятото например можете да видите необичайна гледка- служители на престижни офиси да се разхождат безгрижно по алеите край Рейн, а изведнъж да останат по бельо. След това ще забележите да натъпкват деловите си костюм в непромокаема раница, наречена wickelfisch ("рибна раница"), да скачат в реката и да се оставят на бързото ѝ течение да ги отнесе вкъщи например. И това съвсем не е градска легенда.

Андреас Руби, директор на Швейцарския музей на архитектурата в Базел, нарича това "течна форма на градско летуване". "Понякога можете да видите групи от хора, които разговарят заедно в реката като стари приятели. Всъщност това са непознати хора, които случайно са попаднали на едно и също течение", казва Руби.

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен точно на мястото, където се срещат Швейцария, Франция и Германия, Базел, чието население наброява близо 200 000 души, се намира на особено пасторален завой на река Рейн. От кулите на готическата му катедрала можете да погледнете на север покрай изумруденозелените ферми и лозя, за да видите планините Вогези във Франция и Шварцвалд в Германия.

На пръв поглед изглежда приятно, макар и не особено вълнуващо място, дори за бизнес. Може дори да се изкушите да останете за един спокоен уикенд, за да разгледате историческия център на Базел, който е спретната смесица от средновековие и модерна архитектура. Но ако се потопите под повърхността на този образ, ще откриете очарователните противоречия, които превръщат Базел в град на несравнимо забавление.

Както подобава на град с дълбоки калвинистки корени, голяма част от това забавление се случва буквално под земята. В мазетата по задните улички на историческия център месеци наред се събират групи от веселяци, наричащи се "Кликите", за да се подготвят за бурното 72-часово празнуване на карнавала в Базел.

Карнавалът в Базел, известен като Fasnacht, е своеобразна смесица от дисциплина и веселба с много алкохол. През 2017 г. ЮНЕСКО добави Fasnacht към списъка на нематериалното културно наследство, защото е дълбоко вграден в съвременната култура на града и същевременно съхранява вековни традиции.

Снимка: iStock by Getty Images

Обикновено карнавалът е последното "разпускане" преди Великия пост - времето в християнския календар за покаяние и трезв размисъл. Но тъй като това е Базел, Fasnacht всъщност започва в първия понеделник след Пепелна сряда - т.е. след като Великият пост вече е започнал. Още по-странно е, че Базел изобщо празнува Fasnacht.

Други протестантски градове забраняват празника през XVI век, смятайки го за греховен и езически. Управниците на Базел всъщност се опитват да направят същото, но местните настояват за правото си да се забавляват. Днес Fasnacht е един от малкото протестантски карнавали в света.

Снимка: iStock by Getty Images

Но празникът не е точно вакханалия за свободен достъп като карнавалите в Ню Орлиънс или Рио де Жанейро. Определено има своите правила. Например само членовете на "Кликите" могат да носят костюми. Фестивалът винаги започва с швейцарска точност точно в 04:00 часа. Тогава електрическата компания изключва всички улични лампи и изведнъж историческият център се осветява от светлината на хиляди ръчно изработени фенери. И въпреки че се пие много, се смята за невъзпитано да се "напиеш до козирката".

Отчасти това е така, за да могат хората да продължат да се движат без прекъсване в продължение на три дни и нощи с костюмирани паради, концерти на духови оркестри (Guggeskonzerten) и обикаляне на баровете. Но отчасти е и за да могат да запазят разсъдъка си.

В крайна сметка Fasnacht има и важни дела за вършене. Маскирани фигури нахлуват в кафенетата и рецитират стихотворения, като отправят хумористични и често хапливи подмятания както към световните, така и към местните властимащи. Неотдавнашните мишени варираха от Ким Чен Ун и Ангела Меркел до решението на полицията в Базел да закупи Tesla. Както казва ЮНЕСКО, Fasnacht е "огромно сатирично списание, в което се използват всички визуални или реторични средства, за да се осмеят недостатъците и грешките".

Преди всичко Fasnacht е огромен колективен художествен проект - общо потвърждение на ангажимента на града към красотата. Неслучайно Арт Базел е най-важният панаир за изкуство в света, а изкуството е ДНК на града.

Това почитане на изкуството заради самото изкуство е малко изненадващо в град, в който протестантската практичност и трудолюбие са дълбоко застъпени - и са се отплатили богато. Със среден доход от 185 826 швейцарски франка (187 494 евро), според последните данни на правителството, Базел е един от най-богатите градове в Швейцария на глава от населението.

Голяма част от това богатство отива за подпомагане на изкуствата. Всъщност Музеят на изкуствата в Базел е най-старият граждански музей в Европа. Основната му колекция е придобита от града през 1661 г. и скоро след това е предоставена на обществеността. В града все още има и огромни частни колекции, за които не се знае почти нищо.

Но богатите хора не просто трупат своите вещи. Съществува социален натиск върху богатите да подкрепят изкуството, но те го правят на драго сърце. И заради типичната швейцарска дискретност покровителите са анонимни. Някои даряват 10 000 долара годишно, а други много повече.

Съвременната архитектура е другата страст на Базел. В града и можете да откриете творбите на не по-малко от 12 носители на наградата "Прицкер" - от Франк Гери и Заха Хадид до офиса на Herzog + de Meuron.

Снимка: iStock by Getty Images

Но в Базел няма масивни, привличащи вниманието сгради, като например музея Гугенхайм в Билбао или Metropol Parasol в Севиля. Въпреки че съвременните творби често са игриви и изтънчени, те също така са склонни към почти монашеска простота.

Това съчетание на обикновеното и разкошното е особено очевидно в най-новото крило на Музея на изкуствата, открито през 2016 г. Проектирано от местната фирма Christ & Gantenbein, то е изцяло в сиво и с груби текстури, но изпълненият със светлина вход и галериите са завладяващо красиви. Новото крило дори предизвиква квазирелигиозни изрази от страна на критиците, някои от които пишат, че то "надхвърля жанра", за да постигне "чудотворност".

Изкуството в Базел обаче не се ограничава само до музеите. То е широко разпространено в откритите пространства на града и се превръща в неразделна част от удоволствието от всекидневния живот, както например на площада пред Базелския театър, където се намират както огромна скулптура на Ричард Сера, така и кинетични творби на Жан Тингели, вдъхновени от Fasnacht. Швейцарският музей на архитектурата се намира от източната страна на площада, а вечер студентите превръщат пространството в бар на открито.

Снимка: iStock by Getty Images

Около 300-те обществени фонтана в града са друга институция, в която изкуството, удоволствието и общественото благо се сливат по необичаен начин. Много от тях са не само красиви, но и достатъчно големи, за да се изкъпете в тях. И през лятото много базелци го правят.

Любим е фонтанът Pisoni-Brunnen, който се намира точно до Музея на изкуствата и в строгата сянка на масивната 1000-годишна катедрала на града. Подобно на много от фонтаните в Базел, той е произведение от XVIII в. със сдържана барокова елегантност.

При цялата си изтънченост, плуващите в реката или разхлаждащите се във фонтаните хора могат да накарат трудолюбивия Базел да бъде възприеман като град за купон и развлечение. Сравнително малките размери на града допринасят за това усещане за лекота и сплотеност. В Базел никога не се намираш на повече от 10 минути с велосипед от централна точка за срещи, или на 15-20 минути пешеходно разстояние.

Но градът не е на корпорация, той наистина е за сплотяване. В слънчев ден крайбрежната алея на северния бряг на река Рейн е идеалното място за улавяне на този дух. Тя е фактически плаж на града и, разбира се, можете да плувате в реката.

След залез слънце се отправете на няколко пресечки на север към Hirscheneck - искрящо чист бар и ресторант, който поддържа духа на Fasnacht жив през цялата година. На горния етаж се предлага вкусна храна с френски привкус и местна бира на разумни за швейцарските стандарти цени. Мазето се използва като клуб и като форум за естетически и политически дискусии на високо ниво.

Базел определено знае как да работи и да функционира в перфектен ритъм със забавлението.

Снимка: Pixabay