Пренебрегвани от строителните предприемачи и непревърнати в предградия, тези места изглеждат като застинали във времена на отминали епохи. А историята им е приказка за възход и упадък, за прераждане и ново възраждане, пише списание National Geographic.

Сан Джиминяно, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

През Средновековието видни фамилии от града, разположен на хълм в Тоскана, се занимават с изграждането на тухлени кули, някои от които се издигат почти до 60 м височина. Първоначално кулите са построени като защитни съоръжения срещу нашественици от съседните села, но постепенно се превръщат в символи на богатство и престиж. Богати граждани на Сан Джиминяно започват да се надпреварват кой ще издигне най-високата структура. Днес са запазени 12 кули, като най-високата от тях е 53-метровата Torre Grossa. От върха ѝ лесно можете да си представите как средновековните жители са изливали гореща вода върху нашествениците.

Сгушена под кулите в този обект на ЮНЕСКО, църквата Sant" Agostino съдържа фреска от XV век, показваща страданията на Свети Августин. А малкият местен музей, пазещ шедьоври на Фра Филипо Липи и други италиански ренесансови художници, е още едно доказателство за просперитета на града.

Но след 1353 г. вълни от чума и глад връхлитат Сан Джиминяно, което едновременно води до упадъка му и до неговото съхраняване в автентичния му вид. Днес селото привлича както любителите на историята, така и ценителите на виното със своето цитрусово бяло вино Vernaccia di San Gimignano, направено от лозята, растящи по околните хълмове.

Шамбор​, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Страната е осеяна със замъци, като извадени от приказките, които ни показват как са живеели френските кралски особи.

И все пак, малко села се отличават с повече с един архитектурен шедьовър от Шамбор - най-големият замък в долината на Лоара и обект на ЮНЕСКО. Проектът на кралската ловна хижа е започнат през 1519 г. при Франсоа I и отнема 12 години, преди да бъде завършен.

Леонардо да Винчи е един от съветниците на краля, който проектира стълбището с двойна спирала на замъка и вероятно е уговорил Негово Величество да отклони река Лоара, за да образува ров около замъка. Дворецът има 440 стаи, изящни гоблени украсяват стените, а серия от 12 стълбища представят месеците от годината.

От едната страна на замъка има гора с площ от 13 000 акра, някога пълна с диви свине, а днес с елени. Наскоро разширена мрежа от пътеки е отворена за конна езда, туризъм или колоездене.

Въпреки че монументалният замък е достатъчно голям, за да бъде квалифициран като самостоятелно селище, точно пред портите му изниква малко селце, за да приюти епичния персонал на забележителността. Селцето, с население около 100 човека, все още процъфтява, благодарение на връзката си със замъка, където можете да закупите местен мед или да обядвате в ресторанти с гледка към деликатните кули на замъка.

Вишеград, Унгария

Снимка: iStock by Getty Images

Красиви гледки към Дунава и величествено изкуство предлага някогашната централноевропейска столица.

Разположен на 40 км северно от Будапеща, на Големия завой на река Дунав, малкият Вишеград е бил столицата на Унгария през XIV век. Градът е богат на кралски руини, включително едноименния замък от XIII век, построен като укрепление след монголско нашествие, и готически дворец, който е официалната резиденция на унгарския крал в началото на XV век.

Между май и октомври можете да стигнете до Вишеград така, както са правели ранните крале - с лодка от Будапеща. Старинното селище е честа спирка в еднодневните круизи на туристи в този участък на Дунав, които спират тук и в съседните исторически села Сентендре и Естергом.

Експонатите в стаите на замъка обхващат богата хералдическа колекция, произведения на ранното готическо и ренесансово изкуство и свещена за унгарския народ кралска корона. Всеки юли традиционен фестивал посреща в двореца жонгльори, музиканти и кукловоди.

Касерес, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Потопете се в бурната история на Андалусия. Белите й градове увенчават върховете на хълмовете на Южна Испания като призрачни махали. Техният избелен ефект не е въпрос на естетическо решение. Когато районът е засегнат от чумата от XVI - XIX век, къщите са белoсони с гасена вар като опит за овладяване на епидемията.

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-ефирните села е Касерес, кръстено на Юлий Цезар, който се бори за контрол над района през I век пр.н.е. Подобно на много махали в Андалусия, Касерес е под власта на маврите от VIII до XV век. Следите от многопластовото му минало включват мавритански замък и руините на римското селище Лаципо. Днес Касерес е спокойно селище, осеяно с малки къщи за гости, тапас барове и църква от XVIII век.

Ле Бо дьо Прованс, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Призрачни руини, история на рицарството и ослепително съвременно изкуство. Можете да разгледате едновременно две старинни селища в този очарователен малък град във френския Прованс. Средновековен град пълзи нагоре от основата на скалист хълм, отличаващ се със стръмни калдъръмени улици и каменни имения, някога обитавани от могъщи принцове. Изкачете се до върха на хълма, където руините на по-ранно селище от XI век предлагат възвишени гледки.

Принцовете на Ле Бо били известни със своите рицарски кодекси, но често се противопоставяли на кралете на Франция, които в крайна сметка разрушават оригиналния замък през XVII век. Следват векове на упадък, преди художниците от средата на XX век да преоткрият и съживят града. Сред тях е Луи Жу, чието ателие сега е малък музей. Днес в Ле Бо се провеждат художествени изложби и летни концерти.

Лейвънхам, Англия

Снимка: iStock by Getty Images

Средновековна английска история и перфектно запазен търговски град. Подобно на много села в Източна Англия, Лейвънхам е оживен търговски център през XV и XVI век. Неговите могъщи търговци на вълна изграждат къщи от дървен материал, боядисани в пастелни нюанси. Когато търговията с вълна спира по време на войните на Хенри VIII с Франция, Лейвънхам замръзва във времето - обеднелите му жители не разполагат със средства, за да го възродят. Но възраждането все пак идва, благодарение на железопътната линия от XIX и XX век, която превръща градчето в популярна дестинация за пътуване през уикенда от Лондон или близкия Кеймбридж. Днес едно от най-богатите селища в Средновековна Англия включва Guildhall - "Залата на гилдията" и църквата "Свети Петър и Свети Павел" от XV век, известна със своята 43-метрова кула, построена, като демонстрация на богатството на града. Лейвънхам е осеян с музеи, в които можете да видите как са живели "вълнените хора" преди векове. Добра представа ще добиете като посетите къщата музей Little Hall от XIV век или като резервирате стая в Swan - реставрирана сграда XV век, превърната в хотел със апартаменти сред стени от кирпич и хоросан.

Снимка: iStock by Getty Images