Туризмът има много и най-различни разклонения, които могат да накарат обикновения човек да замени нощния живот с малко повече култура. В този случай не говорим за посещение на Лувъра, а за така наречения тъмен туризъм. Тъй като отново има попадения, не говорим и за звездобройците, а за хората, които се интересуват от тъмната страна на историята. Ако искате пример, Германия отдавна може да се похвали с локации като Дахау.

Оказва се, че подобни интересни локации могат да бъдат открити и в Прибалтийските страни, където тъмната страна на историята е оставила много белези. Терминът е приет през 1996 г. от професор Джон Ленън и Малкълм Фоли от университета в Глазгоу. Фокусът е ориентиран към локации, които често са свързани с унищожение, трагедия или смърт. Без повече обяснения, нека обърнем внимание на някои от мрачните кътчета Литва, Латвия и Естония:

Каунас, Латвия

Това е вторият най-голям град в страната и може да предложи много история, включително и тъмна. Вниманието е насочено към 9-я форт, локализиран извън града. Това е мемориален парк с особено големи размери, а до него има музей. Входът е 3 евро и история може да се намери в музея и извън него. Построен през XIX век и трябва да служи като крепост на града. Съветските власти го преустройват на затвор в Латвия.

Снимка: iStock by GettyImages

След превземането на страната от нацистите, затворът се превръща в концентрационен лагер, а архивите посочват, че на това място са избити близо 50 хиляди евреи, заедно с други затворници. Подредбата на затвора е направена така, че във всяко крило има отделен елемент от времето.

Снимка: iStock by GettyImages

Мнозина признават, че атмосферата е особено мрачна, повечето посетители са помолени да пазят тишина, но от време на време ще има намеса на охраната, че някой не се движи в правилната посока. Върху масовия гроб е издигната огромна и статуя, която напомня за случващото се.

Снимка: iStock by GettyImages

Освен този затвор, туристите могат да посетят и Дяволския музей - Žmuidzinavičius Museum. Това е странен и много по-малък музей, в който е събрана частна колекция, съдържаща около 3000 различни репрезентации на дявола. Самата сграда също е проектирана така, че да създава малко по-тягостна обстановка.

Московския квартал в Рига, Латвия

Московската част на Рига впечатлява със своите остри ръбове и мрачна визия. Това е квартал с особено качество - позволява да преминете в друго време. Повечето сгради са от съветски стил, докато в близост може да бъде открита и сградата на Академията на науките. Местните я наричат "Тортата за рождения ден на Сталин". Отворена е за посетители и предлага особена гледка от 17-я етаж.

Тук могат да бъдат открити и останките на Голямата Хорална синагога. По време на немската окупация на Латвия, същата е унищожена. В същия период е създадено и гето. В Латвия пристигат около 20 хиляди души, които по-късно са изпратени да мизерстват именно там. През 1943 г. всички са изпратени в концентрационния лагер Кайзервалд.

Затворът Кароста, Леипая

Намира се на крайбрежието на града и някога е изпълнявал ролята на морски затвор. Тъй като такива не се срещат много често в Европа, гостите могат дори да пренощуват в една от автентичните килии. Цената за услугата е около 20 евро и предлага възможно най-високото изживяване от този вид. Затворът работи о 1905 до 1997 г. Историята разказва, че е един от най-лесните за посещение, особено след като мнозина се озовават без съд и присъда. Използван е като затвор през 40-те години от нацистите.

След това се превръща в перфектен затвор за съветските власти - твърди се, че е действал като локация за изпращането на шпиони, а по-важното е, че не са били необходими доказателства. Морският затвор е пословичен със своите оригинални методи за мъчение. Жестокостта и историите на оцелелите позволяват да тръгне и градската легенда, че между стените се прокрадват духовете на страдалците.

Въпросният затвор се появява и в предаването "Ghost Hunters International". Изследователите признават, че са ставали свидетели на развъртени електрически крушки, които падат внезапно от тавана, гостите са усещали, че някой ги бута от леглото и винаги има поне една история за призрак. След посещението на затвора, туристи препоръчват и посещение на Морската катедрала.

Затвор Патерей, Талин, Естония

Посещението в Естония предлага други интересни локации за тъмен туризъм. Първата точка е затвор Патерей, използван от съветските власти. Комплексът е изграден през далечната 1840 г. от Руската империя и оригиналното предназначение е да бъде казарма. През 1920 г. е трансформиран в затвор и е използван като такъв до 2002 г. Последните затворници са преместени, когато Естония влиза в ЕС. Комунистическият режим в Естония е успял да го държи пълен в продължение на 50 години.

Снимка: iStock by GettyImages

Най-честите гости са политически опоненти. Между 1941 и 1944 г. е използван като трудов лагер от нацистите. Морската крепост на Естония е изградена в класически стил и някога е била дом за около 2000 войника. Капацитетът на затвора се увеличава до 4200 души. По време на нацистката окупация се налага да местят затворници, защото няма място. Патерей е известен и със своята стая за екзекуции, където затворниците са бесени. В историята на тази сграда няма масови убийства, както при другите посочени.

След падането на Нацистка Германия, много от затворниците в тази институция са изпратени в трудови лагери в СССР. Някои от естонските партизани са сметнати за врагове на комунизма и никога не напускат този затвор. Други имат щастието да избягат, след като са освободени от германците, преди да напуснат страната.

С идването на новата власт е логично, че страданието продължава. Целта на експозицията е да образова гостите и да покаже природата на комунистическата идеология, както и да представи престъпленията на СССР. Тук могат да бъдат чути и прочетени историите на затворници и от двата режима. Създателите се надяват, че така ще покажат и реалната сурова картина, която въпросният режим създава.

КГБ затвор, Тарту

Освен посочения затвор, посетителите на Тарту могат да надникнат и в затвора на КГБ, позициониран в "Голямата сива сграда". Въпросната сграда е превърната в музей и пази историята на КГБ, която стартира около XX век.

Повечето килии са служили за задържане на политически затворници, но никой не може да е категоричен и какъв е броят на екзекутираните. Тарту е разпределителна гара за политически затворници, които трябва да се озоват в работнически лагери в Сибир. Запазени са документите, някои от личните вещи на затворниците и други.

Тъмният туризъм е особено интересна ниша, която може да се развива и в България, предвид цветната история, но за съжаление ще открием, че този сектор не е чак толкова развит.