Будистките храмове по принцип са тихи места.

Ако полъхва вятър, едва доловимо се дочува звъненето на камбанките, окачени навсякъде.

Ако сте дошли в точния момент, може да чуете и монотонното пеене на монасите. Като неясен фон долавяте жуженето от приглушените разговори на туристите. И това е. Цялостното усещане е за спокойствие и смирение.

Но често има едно ъгълче в двора, откъдето звучи ритмично потракване и гласовете са по-оживени.

Там, откъдето идва шумът, обикновено има и опашка от хора - това са желаещите да надникнат в бъдещето или да получат съвет свише по въпрос, който ги безпокои. Това ъгълче е мястото за гадаене на бъдещето.

Да видиш бъдещето си в една дървена клечка

Звънчетата в будистките храмове напомнят на посетителите да бъдат тук и сега.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

За целта тайландците ползват цилиндрична бамбукова кутия, пълна с клечки. На всяка клечка е изписан номер, а отстрани има "легенда" - какво е значението на всеки номер. Посетителите взимат кутията в ръце и започват да я подрусват, докато мислят усилено за въпроса, който ги вълнува. Когато първата клечка изпадне от кутията, се гледа какво е посланието на нея.

Също като късметчетата с кафето, и посланията на клечките не са винаги ясни или приятни. От "Ще имаш късмет" и "Ще успееш, ако си търпелив" до обезкуражаващото "Това няма да стане" - клечките са безмилостно откровени.

В по-туристическите части на страната гаданията са преведени на английски, така че освен местните, и туристите се редят да се докоснат до бъдещето.

Гадателите в Тайланд са на неочаквана за чужденеца почит

Гадател гледа на таро на тротоара

Снимка: iStock by Getty Images

Гадаенето на бъдещето в Тайланд е въпрос, към който всички се отнасят сериозно. Дори в кралския двор се съветват с астролози при определяне на дати за важни събития като коронации и сватби. Първата копка на сгради се прави на ден, съобразен със съветите на гадател.

Медиумите и духовните лекари приемат клиенти направо на улицата, обикновено седят на масички на тротоара край големите храмове с тесте карти таро или листове и химикали за чертаене на астрологични карти. Тези професионалисти рядко говорят английски и ако чужденец иска да се възползва от услугите им, трябва да си намери и преводач.

Гадаенето с клечки е пренесено от китайците

 

Клечки за гадаене в тайландския храм Дой Сутхеп в Чанг Май

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Методът за гадаене с бамбукови клечки е традиционен за Китай, където се нарича "кау чим" или "чиен тун". Пренесен е в Тайланд с наплива от китайски имигранти и днес се практикува в почти всеки будистки храм в страната. Ако отговорът от клечките е неясен, тайландците често викат монах, който да се включи в тълкуването.

Но дали тези гадания имат нещо общо с реалността? Докато бяхме в храма Дой Сутхеп в Чанг Май, реших да предизвикам този метод за гадаене. След като първата клечка от кутията падна, я върнах под предлог, че не съм мислила достатъчно съсредоточено по въпроса си, и отново започнах усилено да тракам.

Предизвикателството прието, казаха клечките. Втория път изпадна същата клечка със същия номер.

Като и в много други сфери, при гадаенето се намесват технологиите. В някои от храмовете видяхме автомати за гадаене - срещу дребна монета машината генерира електронно предсказание за тези, които имат нужда от насока.

А по време на Седмицата на дизайна в Чанг Май през 2016 г. е представена идея за близалки, които имат гадателско послание на клечката си.

Да, тайландците вземат гадаенето на бъдещето насериозно.