От легендарни места за нощен живот до вулканични точки далеч от континента - Европа разполага с множество острови. Но за всеки Миконос, Ибиса или Санторини има някое по-малко известно и също толкова красиво място, където можете да избягате от тълпите и да се доближите до природата.

Ето някои от най-добрите острови в Европа, на които можете да избягате от почти всичко и всички според CNN:

Schiermonnikoog, Нидерландия

Нидерландия е по-известна с каналите, дигите и тропическите холандски карибски острови като Бонайре и Кюрасао, отколкото с пясъчните острови по крайбрежието на Северно море. Но едно от най-спокойните островни бягства в Европа ви очаква на остров Schiermonnikoog в Западнофризийските острови, разположени край северното крайбрежие на Нидерландия, през плитък залив на Северно море, наречен Ваденско море.

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Schier, както местните жители наричат своя остров, е дом на едва 950 души и един-единствен град, който всъщност е национален парк, покрит с дюни и гори, с някои от най-девствените плажове в Европа. "Освен красивата природа и необятността ѝ, на острова няма много какво да се прави. И точно в това е очарованието", казва Анемариеке Ромейн, която има ваканционна къща на Schiermonnikoog и го посещава през целия си живот.

На острова, до който може да се стигне от континенталното нидерландско село Лауверсуог с 45-минутен ферибот, имат право да карат коли само местните жители. Веднъж пристигнали там, посетителите могат да прекарат времето си в търсене на парчета кехлибар, изхвърлени на брега на широките плажове с бял пясък, да вземат уроци по кайтсърфинг по естествените пясъчни ивици, да карат велосипед, и да се разхождат по километри самотни пътеки на острова.

Хеймай, Уестмански острови, Исландия

Остров Хеймай, който е дом на повече пуфини, отколкото на хора, се намира на Уестманските острови край южния бряг на Исландия и изглежда като от книга с приказки - с изумруденозелени скали, с овце, обширен плаж с черен пясък и морски пещери, край суровия му бряг.

Снимка: iStock by Getty Images

"Само гледката, която се открива при влизането в Хеймай, спира дъха", казва Ейрун Анита Гилфадотир от хотел Ranga, в континентална Исландия, който редовно изпраща гостите си на еднодневни екскурзии с ферибот до островите Уесстман, които се пресичат за 40 минути. "Пристанището е заобиколено от високи скали и е дом на много видове морски птици, като например бухали, северни гарвани, северни фулмари и много други", казва тя.

През 1973 г. вулканът на остров Хеймай покрива района с 200 милиона тона пепел и лава, но като по чудо е регистриран само един смъртен случай. Днес тук цари пълно спокойствие, със самотни туристически пътеки за изследване и необятни гледки към океана.

Само около 4500 души споделят Уестманските острови  с близо един милион двойки бухали, които съставляват най-голямата колония на атлантически бухали на планетата. През размножителния сезон, от април до края на лятото, гледката на птиците, които ловят и носят риба на малките си в скалите, е изключително вълнуваща.

Остров Флорес, Азорски острови, Португалия

Един от най-отдалечените острови в един вече отдалечен архипелаг, остров Флорес в най-западните части на Азорските острови, е мечта за любителите на природата.

Снимка: iStock by Getty Images

Дълбоки сини кратерни езера, яркозелени склонове, дълбоки долини, водопади и кипящи горещи извори са сред неземните гледки на вулканичния остров с площ 55 кв. км, на който живеят около 3400 души.

"На този остров имате усещането, че сте в друг свят. Няма замърсяване, няма стрес, няма шум", казва Габриела Силва, 69-годишна дама, която е родена на Флорес и все още живее на острова близо до Airbnb, което отдава под наем на гости. "Морето наоколо е много чисто, дълбоко синьо и можеш да се гмурнеш и да усетиш, че си в дома на боговете."

Едно от най-вълшебните места на Флорес е Rocha dos Bordões - геоложко образувание от базалтови колони, покрити с растителност, което изглежда като фон на филм за динозаври.

Със своите само 26 стаи Hotel das Flores е най-големият хотел на Флорес, разположен в главния пристанищен град на острова, Santa Cruz das Flores. Ваканционни имоти под наем са разпръснати из целия остров.

Наустхолмен, Норвегия

Посетителите трябва да летят до Бодо в Северна Норвегия, след което да продължат на север с лодка, за да стигнат до този частен остров, собственост на норвежката авантюристка Ранди Скауг, първата норвежка, изкачила Еверест.

Снимка: iStock by Getty Images

Гостите на Наустхолмен се настаняват в стаи, разположени в три къщи на острова, и прекарват дните си в каякинг до бели пясъчни плажове, облени от дълбоки сини води, или в изкачване на близките върхове, откъдето се открива гледка към Лофотенските острови на север. Могат също така просто да се люлеят в хамак (или дори да пренощуват на открито в такъв) и да не правят нищо, заобиколени от тишината и красотата на това отдалечено място.

"Обядвайте край огъня на някой плаж, тръгнете на поход през впечатляващия Нордскот или чуйте мини концерт в местна пещера", казва Торун Тронсванг, главен изпълнителен директор на туристическата компания Up Norway. "Това е място, което ще ви даде енергия и вдъхновение."

Остров Тайри, Шотландия

Достатъчно е да погледнете тюркоазените и дълбоките сапфирени води и перфектните вълни за сърф, които се носят по бреговете му, за да разберете защо остров Тайри понякога е наричан Хаваите на Севера. Най-западният остров от архипелага Вътрешни Хебриди, разположен край западния бряг на континентална Шотландия, 19-километровият Тайри е известен с мекия си климат, чистия въздух и красивите си плажове с бял пясък, които лесно могат да бъдат сбъркани с Карибите на снимки, ако не и на живо (температурата на водата през август е около 14 градуса по Целзий).

Неустрашимите сърфисти познават Тайри заради безлюдните плажни ивици, а хотелът Reef Inn с осем стаи обслужва авантюристите. Годишният музикален фестивал на Тайри привлича до 2000 посетители всеки юли за шотландска фолклорна феерия, но най-често ще имате на разположение предимно равнинните пешеходни и велосипедни пътеки на острова и 74 км прекрасни плажове. Посетителите пристигат на Тайри с четиричасов ферибот от Оубън или с полети от Оубън или Глазгоу.

Архипелаг Берленгас, Португалия

Една от най-изненадващите островни дестинации в Португалия очаква посетителите, които пристигат с лодка за еднодневни екскурзии или за нощувка в архипелага Берленгас - три групи от предимно необитаеми острови в рамките на биосферния резерват Берленгас, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Снимка: iStock by Getty Images

Архипелагът е известен най-вече с крепостта São João Baptista,, датираща от 1600 г., която се извисява на върха на скалистия нос на Берленгас Гранде, най-големия остров от веригата. През лятото в гостилницата на крепостта могат да се резервират и стаи за нощувка. През лятото в Берленгас Гранде има отворени къмпинги, където посетителите могат да пренощуват и да се почувстват съвсем сами под Млечния път.

"Пейзажът е сух, но красив, а гледката на Атлантическия океан, който се разбива около островите, е впечатляваща", казва Арлиндо Серао от Portugal Dive. Серао допълва, че архипелагът е едно от най-добрите места за гмуркане в Португалия, благодарение на уникалните течения и климата, повлиян от Атлантическия океан и Средиземно море. Понякога във водите може да се види Mola mola (океанска слънчева риба), а островите са едно от най-важните места по крайбрежието на континентална Португалия за размножаване на морски птици.

Аликуди, Сицилия, Италия

Оставете тълпите, вдъхновени от "Белия лотос", в Таормина и се отправете към най-западния и най-отдалечения от вулканичните Еолийски острови на Сицилия, за да изживеете нещо различно. Див и суров, Аликуди е най-слабо населеният от седемте острова във веригата край северното крайбрежие на Сицилия, която включва още Стромболи и Липари.

Снимка: iStock by Getty Images

"Това е най-дивият остров в Сицилия. На Аликуди все още използват магарета, за да превозват стоки", казва сицилианецът Франческо Курионе. "Ако търсите тишина и дори усещане за "захвърлен в пустошта човек", това е мястото."

Отличителният вулканичен конус на Аликуди се издига от Тиренско море с драматичен ефект, а цветните рибарски лодки, които се люлеят по брега, завършват картичката. Не пропускайте да си купите риба директно от рибарите в Аликуди.  Тук няма коли и живеят само около 100 души, така че намирането на тихо и спокойно място само за вас никога не е проблем. Колкото по-високо се изкачвате по каменните стъпала от лава, водещи нагоре по вулканичните склонове, толкова по-дълбока е тишината и бягството.

В Аликуди няма хотели, но вилите под наем и Airbnb позволяват да се настаните и да се радвате на уют и спокойствие.

Скарос, Гърция

Гръцките острови като Санторини и Миконос в Цикладите могат да бъдат толкова претъпкани с туристи през летните месеци, че да се недоумявате за какво е цялата тази шумотевица. За по-изолирано преживяване на гръцките острови, насочете погледа си на север в Егейско море към остров Скарос.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от 24-те острова в предимно необитаемата верига Споради в северозападната част на Егейско море, Скарос е достъпен с полети от континентална Гърция, както и с ферибот от други близки гръцки острови.

След като стигнете там, можете да разгледате уединени плажове, византийски замък, който се извисява над главния град и морето, и дори древна порода миниатюрни коне, които живеят в дивата природа само на този остров. С изключение на периода преди Великия пост, когато прочутият карнавал на Скарос вкарва острова в режим на непрекъснати партита с паради, костюмирани веселяци и потоп от атиняни, островът е изключително спокойно място.

Остров Ратлин, Северна Ирландия

Простиращ се на шест изумрудени мили дължина и само една миля ширина, остров Ратлин край бреговете на Северна Ирландия е дом на едва около 150 постоянни жители. Посетителите, които пристигат с бърз фериботен преход от Баликасъл на континента, се пренасят в пустиня от драматични морски скали, където гнездят хиляди птици. В отдалечените заливи на Ратлин се срещат колонии от морски и сиви тюлени.

Снимка: irelandhighlights.com

Пешеходни пътеки пресичат суровия живописен остров, а опитните гмуркачи са привлечени под водата, за да изследват десетките потънали кораби в морето, сред които е и HMS Drake, торпилиран от германски подводен катер по време на Първата световна война.

Не пропускайте да посетите Rathlin West Light - фар, построен с главата надолу върху скалите, за да пресича по-добре ниската и гъста мъгла, която често се спуска над острова.

Фаста Аланд, Финландия

В Ботническия залив между Швеция и Финландия архипелагът Аландски острови има повече от 6500 острова, от които само около 60 са населени. Ако кажем, че на тези острови в Балтийско море има място за излежаване, това ще е подценяване. Островите са автономен регион, който принадлежи на Финландия, но се намира само на 40 км от Швеция, а официалният език е шведски.

Снимка: visitfinland.com

Фаста Аланд е най-големият остров в архипелага и е добра база за опознаване. Обиколете с велосипед близките острови, свързани с фериботи и мостове, или просто се настанете в хотел под наем със сауна и изглед към морето, за да се отпуснете.

HavsVidden предлага уединено бягство на северния остров Фаста Аланд с вили със собствени сауни с изглед към скалистия бряг.

Снимка: visitfinland.com