Това лято пътуването вероятно ще е достъпно на повече места. С напредването на ваксинацията много държави се надяват да имат добър туристически сезон. Но ако има нещо, в което можем да сме сигурни, то е че и тази година около почивките и екскурзиите ще има много стрес.

Взехте ли всички документи? Къде се дяна PCR тестът? Колко още ще чакате на тази опашка?

Обичайното безпокойство, свързано с пътуването, обикновено включва притеснения от хипотетични проблеми като изгубване на паспорта, разбиване на самолета, катастрофа с колата и други. За разлика от него обаче тревожността покрай COVID е свързана с нещо, което е много по-реално.

Началото и краят на тазгодишната почивка обещават да са напрегнати, за да ви държи в кондиция за връщане на работа. Но това не означава, че нямате право поне да се опитате да се опитате да пътувате спокойно.

Ето няколко изпитани техники от психолози и от запалени по пътуванията хора:

Подгответе се, но не прекалявайте

Тревожността идва, когато нямаме достатъчно информация или контрол върху ситуацията. Затова проучете всички налични предписания към момента, подгответе се, но внимавайте да не прекалите, пише в свой материал по темата психологическото списание "PsyCom", като цитира доктор Лили Браун, директор на Центъра за изучаване на тревожността в Университета в Пенсилвания. "Твърде много подготовка може да има негативен ефект върху тревожността. Важно е да бъдете осъзнати и да сложите чертата там, където свършва продуктивното поведение и започва това, което правите, за да регулирате безпокойството си."

Как да дишате, за да намалите стреса веднага

Ако все пак изпаднете в паника, има няколко неща, които можете да направите на момента. Тъй като вероятно точно в този момент няма да можете да мислите трезво, добра идея е да споделите техниките със своите спътници, за да може те да ви припомнят как да действате.

На първо място, не забравяйте да дишате. Опитайте да вдишвате и издишвате бавно и равномерно (например бройте до 4, докато вдишвате, задръжте дъха си до 4 и след това отново бройте до 4, докато издишате).

"Като забавите дъха си, казвате на мозъка си да намали тревожността," обяснява доктор Браун.

Изключете се

Използвайте приложения за медитация на телефона си (Calm, Headspace и други) или просто дръжте подръка запис на музика за медитация, запис на морски вълни, на дъжд или каквото друго ви успокоява. Целта е да пъхнете слушалки в ушите си и да се изключите.

Сменете перспективата

Замислете какъв би бил животът ви, ако изобщо нямахте възможност да пътувате. Дайте на пауза, за да се почувствате благодарни, че пътувате към дестинацията на лятната си почивка. "Прекарваме по-голямата част от времето си фокусирани върху балона със собствените си проблеми, без да осъзнаваме колко по-зле можеше да е всичко. Можеше да живеем в държава без нормално здравеопазване (някъде в Африка например), можеше да нямаме пари за ваканция, нито дори за храна. Смяната на перспективата ни дава възможност да поемем дълбоко въздух и да осъзнаем колко несъществени са притесненията ни в действителност," споделя визията си Ивайла Иванова, запален пътешественик, обиколил повече от 40 държави.