Планините са дом за 15% от населението на света и на повече от половината важни за биоразнообразието места според ООН. Осигуряват прясна вода и запазена природа, сред която градският човек да си почине от другите градски хора.

Всяка година на 11 декември отбелязваме обявения от ООН Световен ден на планините. Тематичният ден е създаден, за да ни напомня за безценния ресурс, който имаме (да пазим).

За мнозина именно планината беше спасението от изолацията и четирите стени на дома през пролетното затваряне заради коронавируса. В планината въздухът е чист и свеж и е лесно да спазвате дистанция.

Ето три прости и приятни начина да отбележите деня на планината тази година.

1. Изкачете планински връх и отворете шампанско горе

Дори да е връх със скромна надморска височина (като странджанския Голямо градище, който е едва 710 м над нивото на морето), самото усилие да качвате върхове през декември заслужава празнично отхвърчане на тапата. Шампанско ви се струва прекалено? Днес все пак е официален празник на ООН!

2. Разходете се в ниското

Невинаги 11 декември е идеалният ден за качване на върхове, но почти във всяко време можете да се разходите из ниските части на планината. Времето, прекарано в гората, е лечебно и дори се препоръчва като профилактика срещу депресия, сърдечно-съдови, метаболитни, имунни и други болести от японските власти. В Япония съществува терминът “шинрин-йоку”, който буквално означава “къпане в гора” - прекарване на достатъчно време сред горска атмосфера, за да ѝ дадете възможност да ви подейства благоприятно както физиологически, така и психологически.

3. Снимайте се на едно и също място в любима планина всяка година на този ден 

Превърнете 11 декември в своя лична традиция. Всяка година на този ден се изкачвайте до любимо място в планината и се снимайте с едни и същи хора на един и същи фон. След години ще можете да проследите като на филм как тече времето. Освен това традициите са опорен камък, който ни дава чувство за сигурност и контрол в необикновени времена като сегашните.