Славата на Нусрет Гьокче, известен още като Salt Bae, отдавна се носи не само в Истанбул. Турският готвач се превърна в необичайната знаменитост на финала на Световното първенство по футбол в Катар, тъй като успя да получи достъп до футболното игрище и да се смеси с аржентинските играчи, някои от които не бяха много щастливи да бъдат доближавани от кулинаря с противоречива репутация. Той е собственик на 22 ресторанта по света, но притежава и дворец в Истанбул - най-голямата му и ценна инвестиция, с която не пропуска да се похвали.

 

Видеото, в което демонстрира специфичната си техника на подправяне на стекове, и което го направи известен, беше публикувано през 2017 г., когато Нусрет вече беше горд собственик на ресторанти в страната си. Само за две години той се издига до позиция, която му позволява да инвестира 40 млн. евро в закупуването на собствен хотел.

Снимка: Park Hyatt Istanbul Macka

Покупката се осъществява през 2019 г., като кулминацията е придобиването на хотел от веригата Park Hyatt, разположен в центъра на Истанбул. Сградата от 1922 г. е проектирана от Джулио Монгери, ливански архитект, роден в Истанбул, който се вдъхновява от миланските дворци.

Снимка: Park Hyatt Istanbul Macka

Хотелът разполага с 90 луксозни стаи. Пристигането на Salt Bae логично насърчава създаването на един от неговите ресторанти Nusr-et на втория етаж - разбира се, из хотела са разположени множество негови снимки в обичайната му поза.

Снимка: Park Hyatt Istanbul Macka

Един от гигантските апартаменти, за който се знае, че е принадлежал на Абдулхак Хамид Тархан, един от най-значимите поети и писатели на Турция, е предназначен за ексклузивно ползване от Нусрет. Нощувката в него струва 350 долара. Президентският апартамент пък е с внушителната площ от 250 кв. м, с трапезария, баня за гости и гледка към Босфора. Дипломатическият апартамент, който е наполовина по-малък, е не по-малко луксозен, със сауна, огромен балкон и хидромасажна вана.

Снимка: Park Hyatt Istanbul Macka

Разположен в квартал Нишанташъ, хотелът на Нусрет е отправна точка към най-луксозните и скъпи магазини в града. Но ако предпочитате да не напускате хотела, можете да се задържите в СПА центъра или дори в открития басейн, ако времето го позволява. Освен Nusr-Et, хотелът разполага и с впечатляващ винен бар с изба, която се простира по протежение на широка осветена стена, както и с ресторант, който залага на съвременна турска кухня.

Снимка: Park Hyatt Istanbul Macka

От 2017 г. насам Salt Bae се превърна в знаменитост със световна слава не просто заради снимките и видеата с футболисти, политици и обществени личности. Смята се, че само лондонският му ресторант е реализирал приходи от 8 млн. евро през 2021 г. и то само за три месеца работа. Гьокче има 22 ресторанта на различни места по света - от Ню Йорк през Лондон до Дубай и други екзотични локации. Salt Bae притежава и доходоносен бизнес за продажба на месо, което носи печата за качество на готвача.

Малко се знае за другите му инвестиции, но той има имоти в Съединените щати и Обединеното кралство. Суперколекцията му от автомобили, включително Rolls Royce и Lamborghini, контрастира със скромния му произход.

От парцалите до лукса

Както е обичайно за подобна история, Гьокче е израснал в бедност. Роден в семейство със скромен кюрдски произход, той е принуден да напусне училище, тъй като родителите му не могат да си позволят да го издържат. Започва работа като чирак в месарница в Бостанджъ и работи почти 18 часа на ден. Но Гьокче, разбира се, иска много повече от това да бъде просто служител в нечий бизнес. Решава да научи повече за занаята. Тримесечен престой в Аржентина, между месарските магазини и ресторантите, му дава нова перспектива. Работи известно време безплатно, само за да натрупа опит. Връщайки се в Турция, решава, че ще опита късмета си и в Ню Йорк. В "Голямата ябълка" придобива още по-ценен опит, за да сбъдне мечтата си да създаде собствен ресторант в страната си.

Безработен и отново в Истанбул, той се нуждае от помощта на стар приятел, който да инвестира в начинанието му. Вратите се отварят, Гьокче представя специалитета си и само за няколко месеца се оказва истинска сензация. За по-малко от половин година той изплаща дълга си. През 2012 г. инвестиционна група му помага да интернационализира веригата Nusr Et. А тези, които имат няколкостотин евро за харчене, могат да опитат в Абу Даби, Доха, Миконос, Маями, Ню Йорк, Лос Анджелис, Лондон, а отскоро и в Тел Авив, деликатесите на Salt Bae.

Новото му бижу ще се намира в ToHA срещу кулите Azrieli в Тел Авив. Обикновено едно ястие в някой от другите му ресторанти струва поне 200 долара. Въпреки някои лоши отзиви, луксозните му стекове все още трупат популярност и му носят милиони. 

Снимка: Getty Images