На ръба на стръмна пропаст, във френския регион Аверон, се намира място, за някои неподвластно на логиката. За древното френско градче, което от около 1000 години е "кацнало" над огромна дупка, без да търпи щети, трябва да се случва някакво вълшебство.

Бозул е едно от най-редките и най-пренебрегваните съкровища в страната, място, което е толкова забавно да се види, колкото и да се произнесе името му (Boz-oole).

За да разберете Бозул, е необходимо да разберете атмосферата на региона Аверон. Недостатъчно близо до Париж, за да може да се направи еднодневна екскурзия, нито достатъчно на юг, за да се включи в маршрута на Лазурния бряг като  Ница, това е страната на широките, тихи проломи. Безкраен хоризонт от златни поля, с кротко пасящи крави, а в небето се реят белоглави лешояди.

Районът е без конкуренция в производството на ножове и крие средновековно съкровище в планинско село. Това е убежището на рицарите тамплиери и основен етап от поклонническия маршрут към Сантяго де Компостела. Туристическият лозунг тук е: "Добре дошли в Аверон, страната на емоциите". Няма как да не се съгласите, когато се озовете в Бозул.

Снимка: iStock by Getty Images

Градът е създаден през желязната епоха като oppidum, което означава защитеното сърце на древно селище. Бозул все още носи с гордост следите от праисторическата и римската си история - от келтската скулптура "Богът на Бозул", открита на територията му и изложена в близък музей, до останките от масивните, каменни стени, които го ограждат.

Днес в Бозул живеят около 3000 души, а най-хубавото е, че разглеждането на широката 400 метра дупка Бозул е безплатно. Изпийте еспресо в кафене на ръба й, разходете се по Rue du Trou (улица "Дупката") или погледнете надолу по 100-метровия й пад - не е за хора със слаби сърца.

Ако световъртежът все още не ви е победил, влезте в "корема" на дупката с форма на подкова. Там ще откриете двете оцелели кули на иначе заличения замък от 9 век, принадлежал някога на графа на Родез, най-големия град наблизо.

Можете да си направите пикник край бълбукащата река Dourdou или дори да попаднете на очарователната Borie, която представлява готова за хобит каменна постройка, в която овчарите са се укривали от преминаваща буря или са складирали припасите си.

Ако пък Бозул дотолкова ви е пленил, старата водна мелница се продава. Тя разполага със седем стаи, от които три спални, очарователни сини капаци.

Най-доброто нещо, което можете да направите в Каньона на Бозул е да се потопите в древната му енергия. Застанете в страхопочитание и удивление пред същата гледка като галите. Потърсете Coquilles Saint Jacques, прикрепени към вратите на всички онези, които посрещат поклонниците по пътя към Сантяго де Компостела -  и от векове носят едно послание: "Влез, уморени пътнико!", за да научите някои от вълнуващите истории на тези пътешественици.

Накрая посетете средновековната църква Sainte-Fauste, която дори и на пръв поглед да не впечатлява, червеният й камък (характерен за района) придобива магнетично розово сияние на светлината на свещите. Храмът, създаден през 12 век., отдава почит на 13-годишно момиче, което предпочело да загине с приятелите си, вместо да се отрече от любовта си към Христос.

Ако искате на останете за една нощ в Бозул, можете да го направите в бивша ферма от 19 век, достатъчно голяма, с обширна градина, за да приюти поне десет души. Цената е 200 долара на вечер за цялата къща.

Снимка: iStock by Getty Images