Чист въздух, невероятни водопади и зелени гори: водата, която тече в изобилие от виенските чешми, извира от сърцето на Алпите, от защитена, съкровена зона и е гордост за жителите на австрийската столица, информира АФП.

Докато сушата опустошава цяла Европа, градът с близо два милиона души население се откроява. Не се предвижда никакъв воден режим през идните десетилетия, защото Виена разполага с ревниво пазено съкровище.

То е скътано в югоизточната част на страната, чак в планините, на около 150 километра разстояние. Там, в провинциите Долна Австрия и Щирия, преди век и половина метрополията е придобила територия от 675 квадратни километра, неприкосновена като светилище, без селско стопанство, туризъм или индустрия.

В епохата на глобалното затопляне градът притежава безценно богатство: 70 извора с кристална чистота бликат в изобилие далеч от всякакво замърсяване на почвата, на територия с дива красота, забранена за посетители. "Около 10 000 литра извират всяка секунда, от тях взимаме 560 за Виена", обяснява пазачът Йоханес Цьохлинг, който се чувства изключително горд да бди над най-големия от изворите, Клафер, открит на 655 метра надморска височина. Водите му се вливат в река Залца, сгушена в дълбока, напълно необитаема долина.

Гениално изобретение

Прокопан в скалата 90-метров тунел води до величествения подземен извор с вода под 6 градуса, която се подава директно в домовете на виенчани, след минимална обработка от около 36 часа. За да се пребори холерата, по времето на Австро-Унгарската империя е създадена гениална система за водоснабдяване, съставена общо от 130 акведукта. "И всичко това без нито една помпа, нито дори и най-малката емисия от CO2", уточнява Астрид Ромполт, говорителка на общинското водно дружество "Вийнер васер" (Wiener Wasser).

Водата тече благодарение на естествения наклон - истинско постижение за онова време, като дори произвежда малко хидравлична енергия, допълва Ромполт..

"Спомням си, че дойдоха китайци да видят това и направо зяпнаха", усмихва се тя, показвайки един от всичките 31 небесносини резервоари, разпределени на територията на целия град, над който подскачат европейски хамстери, обявени за изчезващ вид.

В другия край на тръбопроводите виенчани добре осъзнават какво удобство е това изключително водоснабдяване, което им предоставя несравнимо съотношение качество/цена. Всеки от тях консумира по 130 литра течаща вода на ден - колкото е средното европейско потребление - срещу по-малко от 30 евроцента спрямо 45 евроцента в Париж, например.

Фонтани и басейни

Има достатъчно вода за фонтани, басейни и автоматично поливане, но същевременно използването на пластмасови бутилки е ограничено. Когато неумолимото слънце пекне в горещите часове, без никакви дървета по улиците в центъра на града, местните жители и туристите могат да ползват безплатно 1300 чешми с питейна вода и 175 системи за охлаждане с водна мъгла.

Най-малките се забавляват на специални терени за водни игри с изкуствени езера и големи тревни площи.

Това е едно от нещата, донесли на Виена няколко награди за високо качество на живот, според международни класации като тази на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit), издигнала отново града на първо място в света и тази година.

"И дума не може да става да се приватизира тази услуга от обществен интерес", изтъква заместник-кметът по околната среда Юрген Чернохорски. "Напротив, ние инвестираме много пари за бъдещите поколения", подчертава той. Приета е стратегия до 2050 г. за адаптиране на бързо разрастващия се град към горещите лета. Виена очаква увеличение на потреблението с 15 процента и затова всяка година подновява основно по 30 километра тръбопровод. Достъпът до питейна вода в австрийската столица дори е гарантиран в конституцията от 2001 г., което е уникален случай в света, подчертава общината на сайта си.