Владишки мост

Владишкият мост на река Янтра е построен през 1774 година. Старинният обект е истински стожер на болярското величие и е първият мост, свързващ двата хълма - Царевец и Трапезица в Асенова махала. Съоръжението е паметник на културата, който функционира и до ден днешен по предназначението си като пешеходна зона.

Снимка: iStock by Getty Images

Наречен е Владишки, тъй като средствата за изграждането му били дарени от търновските владици от някогашната Търновска митрополия, както твърдят историците. По него е минавал единственият път от Велико Търново към Арбанаси и до днес стоят караулните помещения. Разположен в полите на Царевец, освен историческото наследство, което пази, мостът може да ви смае със спираща дъха гледка и е предпочитано място за романтични срещи.

Снимка: iStock by Getty Images

Владишкият мост е бил разрушаван и реконструиран няколко пъти през вековната си история основно поради наводнения от Янтра, които го заливат. Последно е ремонтиран през 2012 година с румънски дъб, след което бива осветен на Димитровден по повод честването на 827 години от въстанието на Асен и Петър.

Чудните мостове

Снимка: iStock by Getty Images

Каквото и да се каже за Чудните мостове, ще бъде малко. За разлика от останалите мостове скалният феномен е изцяло природна забележителност, в чието създаване човешка намеса няма. Чудните мостове представляват огромни мраморни арки, свързващи двата бряга на река Дълбок дол в Централни Родопи (надморска височина от 1450 м) на 35 км от град Чепеларе. Старото име на местността е Еркюприя, което от турски се превежда буквално като "земен мост".

Снимка: iStock by Getty Images

Природното творение търпи ерозионен процес, който продължава и до днес. Арката на големия мост е образувана при земетресение от срутването на водна пещера, чиито отломки са отнесени от водите на реката, създавайки два величествени естествени скални моста. Големият мост е домакин на две свързани една с друга пещери и карстови кухини, които са находище на прилепи и птици. Забележителните му 96 м дължина и височина от 70 м се извисяват над ледените води на реката.

Малко по-надолу по течението ще откриете и по-малкия мост, който е с дължина от 60 м и височина от 50 и наподобява на тунел. А в непосредствена близост до входа на малкия мост се намира и Ледената пещера, в която ледът се задържа почти целогодишно.

Снимка: iStock by Getty Images

Препоръчваме ви да се разходите по речната котловина между двата моста. Приказните гледки ще ви смаят. А есента е отлично време да се насладите на обагрените горски шарки. Мястото действително носи силна и величествена енергия, присъща на божествените творения на природата. Именно затова Чудните мостове привличат множество фотографи, музиканти и туристи, които черпят вдъхновение и заряд от родопското чудо. Понякога пещерите са също домакин на камерни класически концерти поради добрата си акустика.

Аспарухов мост

Снимка: iStock by Getty Images

От по-практическо значение за пътната инфраструктура е Аспаруховият мост, който свързва двата варненски квартала Аспарухово и Галата с централната част на Варна. Морският представител печели първото място в България по дължина с впечатляващите си 2050 м, а както и в категорията най-голям отвор. Първенецът е конструиран така, че да издържи на земетресение от 7-ма степен по Рихтер и ураганен вятър до 180 км/ ч. Открит с тържествена реч от Тодор Живков на 8 септември 1976.

Снимка: iStock by Getty Images

Приносът на Аспаруховия мост за пътния трафик е изключителен, тъй като това е единствената връзка през плавателния канал между Варненското езеро и Черно море. До пускането му в експлоатация, каналът и езерото се свързват чрез подвижен метален мост, вдигащ се при преминаването на кораби, което значително затруднявало транспортът между Варна и Бургас. Любопитно е, че мостът е популярен сред любителите на екстремни преживявания, като редовно е домакин на скокове с бънджи.