Бившият затвор в Нара, построен през 1908 г. и обявен за културна ценност в Япония през 2017 г., ще бъде реновиран от Hoshino Resorts, пише Busines Insider.

Затворът "ще бъде прероден в луксозен хотел, където гостите ще могат да се насладят на необикновен престой в емблематичната сграда от червени тухли с обновен интериор", заявяват от Hoshino Resorts.

Снимка: hoshinoresorts.com

Комплексът е във формата на звезда, с пет отделни крила, които се свързват с централна част.

От Hoshino Resorts твърдят, че новият хотел ще разполага с луксозен ресторант и музей за дневните посетители.

"Престижен проект за правителството, неговата елегантна структура от червени тухли олицетворява амбицията и майсторството на епохата Мейджи, когато Япония отваря вратите си към света", пише Hoshino Resorts.

Снимка: former-nara-prison.com

Очаква се хотелът Hoshinoya Nara Prison да отвори врати в началото на 2026 г.

Ако затворът ви изглежда познат, вероятно сте фенове на Alice in Borderland, хитовият японски сериал на Netflix. Действието на поредицата се развива в алтернативна вселена, където жителите на Токио трябва да се борят в игри на смъртта, за да се върнат в реалния свят. Два от епизодите са заснети в затвора.

Затворът Нара е едно от първите пет места за лишаване от свобода от западен тип, проектирани от японското правителство през епохата Мейджи, която приключва през 1912 г. Град Нара се намира на изток от Осака.

Снимка: former-nara-prison.com

През 1946 г. той се превръща на затвор за непълнолетни и в него са въдворени престъпници на възраст между 16 и 26 години. Затворниците имали за задача да усвояват професионални умения, били обучавани като фризьори или пък изработвали регистрационни табели за автомобили.

Към административната сграда е прикрепена централна караулна сграда, от която надзирателите можели да наблюдават всичките пет отделения на затвора. Решетките на подовете на второто ниво позволяват на надзирателите да имат поглед едновременно към килиите на двете нива.

Снимка: former-nara-prison.com

Единичните килии разполагали с тоалетна, мивка, прозорец и тежка дървена врата, която няма дръжки, което означава, че не може да се отвори отвътре, дори да е отключена. Целият комплекс побирал около 635 затворници.

Снимка: former-nara-prison.com

Плановете за превръщането на затвора в хотел датират от 2017 г., когато той е затворен и обявен за културен обект.

Извършени са някои подобрения, за да се предпазят сградите от земетресения, според Mainichi Shimbun. Изданието съобщава, че първоначално хотелът е трябвало да заработи през 2021 г., но откриването му е било отложено.

Снимка: former-nara-prison.com

Снимка: former-nara-prison.com