Във вторник германски круизен кораб достигна до венецуелския остров Маргарита - първият европейски плавателен съд от 15 години насам, след като страната стартира план за възстановяване на туристическия си сектор след години на икономически сътресения.

Круизният кораб Amadea, управляван от германския оператор и туристическа агенция Phoenix-Reisen, акостира на пристанище El Guamache в южната част на Маргарита с около 400 пътници, съобщава Bloomberg.

Топлите, кристално чисти плажове на някога оживения карибски остров изчезнаха през последното десетилетие от туристическата карта, след опасенията за безопасността в Боливарската република, а безпрецедентната икономическа криза накара хотелите да се борят да предоставят дори най-основните услуги, като течаща вода и електричество.

"Избрахме Маргарита, тъй като в миналото островът е бил добре познато и много посещавано място за почивка на германците", заяви Михаел Шулце от Phoenix Reisen. "Може би с наше съдействие, като първи круизен кораб, ще можем да помогнем да се върне вниманието към туризма."

Посещенията на туристи спадаха постоянно - от над един милион пристигания през 2013 г. до 429 000 през 2017 г. - последната година, в която Венецуела предостави данни за туризма на Световната банка.

Пасажерите прекараха един ден в посещение на местни забележителности, преди да отпътуват към следващата си дестинация.

Решението на правителството да разреши използването на американски долари през последните години помогна на собствениците на предприятия на острова да подобрят инфраструктурата на хотелите и ресторантите.

Въпреки че не са обявени други пристигания на круизни кораби, индустрията се надява, че акостирането на Amadea може да помогне за възстановяване на доверието, казва Леудо Гонсалес, президент на частната туристическа асоциация Conseturismo. Правителството работи за скорошно посещение на още кораби, заявява и министърът на туризма Али Падрон.

Санкциите на САЩ срещу администрацията на президента Николас Мадуро добавят допълнителни усложнения за туристическите агенции, които искат да достигнат до Венецуела, тъй като всички летища и пристанища се контролират от държавата. Но надеждата е, че страната все пак се отваря за туристи.