Всеки, който е прекарал време по българските къмпинги това лято, е забелязал, че се увеличава броят на изтощените от ограниченията и сложното пътуване българи, които избират да почиват на палатка или каравана.

От една страна, част от заклетите къмпингари останаха в България вместо да отидат в Гърция или по Адриатическото крайбрежие, а от друга - много хора за първи път се докоснаха до този тип почивка.

"Дивото" също се напълни със запалени по спането на открито, като някои места като бреговете на язовири като Батак и Голям Беглик и дивите плажове по морето, позагубиха част от усещането си за диво в полза на носещата се отвсякъде музика във всички стилове.

Повечето от организираните къмпинги в България работят до края на септември, други остават отворени, но без част от услугите.

Край на жегата

С настъпването на септември нощите стават прохладни, а дните рядко са толкова горещи, колкото през лятото. Вече спокойно можете да разпънете палатката на слънце или да паркирате караваната, без да изчислявате сянката.

Може да се наложи да сложите едно одеяло повече, а щом запалите огъня или скарата вечер, топлината е повече от приятна.

Снимка: iStock by Getty Images

Край на комарите и всяка летяща напаст

Броят на мухите, комарите и останалите хапещи насекоми намалява и бележи тържественото прибиране на спрейовете, спиралите и прочие средства за борба с буболечки. Не че едни комари биха ви отказали да отидете на къмпинг, но без тях определено е по-приятно.

По тази причина есента е отлично време за къмпингуване по бреговете на езера, реки и други водни басейни, където лятно време насекомите могат да са на гъсти рояци.

Снимка: iStock by Getty Images

Есента превръща горите в цветни картини

Дори само този факт си заслужава да натоварите екипировката и да се отправите към най-близката гора в първия свободен есенен уикенд. Променливото време, горите в жълто-зелено-червено-оранжево и сутрешните мъгли обещават драматични пейзажи и гледки, които само есента може да поднесе.

За незабравимо есенно къмпингуване, изберете гориста местност като язовир Батак, язовир Голям Беглик и др.

По-малко туристи

Когато тълпите къмпингари се върнат в градовете, имате повече избор къде да се разположите в къмпинга. Освен това има повече пространство между палатките и караваните. Ако сте били на къмпинг през юли или август това лято, вероятно знаете какво е да имате три каравани от едната си страни и седем палатки от другата.

Снимка: iStock by Getty Images

Не забравяйте в багажа за есенен къмпинг:

Дъждобран

Допълнителни завивки, шапка и дебели чорапи

Гумени ботуши или непромокаеми планински обувки

Газово котлонче и чай/кафе за сгряване