Самото влизане в пещера може да бъде мистично преживяване - особено когато ви се случи за пръв път в живота.

Ако това не е достатъчно, някои от най-красивите и най-прочутите пещери в България пазят и едни от най-тайнствените легенди - дали заради тъмнината или заради причудливите форми, образували се от влагата, теченията и времето.

От извънземни до божи очи и тракийски ритуали - вижте накъде да се запътите за малко сталактити и мистика.

Вижте галерия със снимки >>>

Пещера Проходна ви гледа с "очите на Господ"

Пещера Проходна ви гледа с "очите на Господ"

Снимка: iStock by Getty Images

Казват, че "окната" на тавана на пещера Проходна са очите на Господ, които гледат надолу към хората и следят за делата им. Усещането в Проходна е наистина мистично, особено ако уцелите момент, в който няма вътре не е пълно с народ.

Деветашката пещера е площадка за НЛО

Деветашката пещера е площадка за НЛО

Снимка: iStock by Getty Images

Деветашката пещера има цели седем "очи" - седем отвора в свода си, заради които сред местните е известна с името Окната. Почитателите на уфологията твърдят, че отворите са дело на извънземни и са използвани от тях за кацане на НЛО.

При проучвания са открити следи от седем различни епохи, като се започне от около 70 000 години преди Христа. След като е обитавана в продължение на хилядолетия, през миналия век тя е използвана за склад за нефт и дълго време е била засекретен военен обект.

Пещера Ухловица е приказен подземен дворец

Пещера Ухловица е приказен подземен дворец

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ухловица е една от най-красивите пещери в България. Във вътрешността си наподобява подземен дворец заради стълбите, които ви отвеждат от едно "крило" на плата в друго или до блестящия каменен водопад, който е кулминацията на 330-метровата подземна разходка. Прочетете повече за пещера Ухловица >>>

През Дяволското гърло Орфей се спуснал в подземното царство

През Дяволското гърло Орфей се спуснал в подземното царство

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Според легендата мястото, от което Орфей се спуснал в царството на Хадес, за да открие своята любима Евридика, е именно пещерата Дяволското гърло. Няма как пещера, разположена в планината на Орфей, да не пази легенда за него.

Формата на един от входовете на пещерата (за посетителите той се явява изход) наподобява глава на дявол, а в неговото "гърло" се изливат водите на подземен водопад. Правени са много експерименти и във водите на Триградската река са пускани всевъзможни предмети. Макар самата река да потъва в пещерата и да се появява отново на повърхността през друга пещера, всичко пуснато в нея изчезва безследно в недрата на земята (включително големи трупи). Как този факт да не разпали въображението на хората?

Пещера Утробата е била тракийско светилище

Пещера Утробата е била тракийско светилище

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Да застанете в подножието на пещера Утробата е необикновено преживяване. Изкачвате се стъпало по стъпало по паянтовата дървена стълба и входът все по-ясно добива очертанията на женска утроба. В дъното на пещерата има изсечен в скалата олтар, а всеки ден около обяд през процеп в пещерата влиза слънчев лъч. Според вярванията на траките това е символичното оплождане, което Бога Слънце извършва с Богинята Майка, за да съществува и да се възражда светът. Всяко посещение на пещерата е като участие в мистичен тракийски ритуал. Прочетете повече за пещера Утробата >>>

Магурата пази рисунки от праисторически хора

Магурата пази рисунки от праисторически хора

Снимка: iStock by Getty Images

Влизането в пещера Магурата е пътешествие назад към праисторията. Първобитните хора са изрисували стените ѝ с изпражнения от прилеп, като сред рисунките има танцуващи хора. животни, мъже на лов, звезди, хора с маски... Най-изумителен е Слънчевият календар в залата светилище. На него са обозначени 366 дни и поне пет празника.

В Орлова чука се изнасят концерти

В Орлова чука се изнасят концерти

Снимка: iStock by Getty Images

Орлова чука също е била дом на древни хора, тук са открити и кости от пещерни мечки. Но това, което я превръща в неземно място, е невероятната ѝ акустика, заради която всяка година поне веднъж в пещерата се изнасят концерти в зала "Концертна".

Ако сте почитатели на концертите в пещери, Съевата дупка също е домакин на такива понякога.